Αγχος στην E.E. για την οικονομική στασιμότητα

Αγχος στην E.E. για την οικονομική στασιμότητα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύγκλιση απόψεων, αναγκών και ανησυχιών για το μέλλον διαπιστώνει στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες στις Βρυξέλλες, με την ανεργία, την εγκληματικότητα και την οικονομική αποτελμάτωση να αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι σήμερα. Οπως είναι λογικό, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομική «ατμομηχανή» της Ευρώπης, ιδιαίτερα έντονη νιώθουν την απειλή της ανεργίας οι Γερμανοί, που σε ποσοστό 66% την θεωρούν το κυριότερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα τους.

Σφυγμομετρήσεις

Το Ευρωβαρόμετρο αυτό έχει την ιδιαιτερότητα ότι πραγματοποιήθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με τον πόλεμο στο Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξέρχονται αλώβητες της σφυγμομέτρησης. Πέραν της Ελλάδος που κατέχει τα αδιαμφισβήτητα πρωτεία σε αντιαμερικανισμό, με καχυποψία αντιμετωπίζονται σε σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες οι προθέσεις της Ουάσιγκτον και, κυρίως, οι συνέπειές τους για την ειρήνη: περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (58%) θεωρούν ότι η υπερδύναμη διαδραματίζει αρνητικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διαφύλαξη της ειρήνης, ενώ μόλις 45% θεωρεί έστω ότι διαδραματίζουν θετικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Αυτό παραπέμπει φυσικά στην αναζήτηση εκ μέρους της E.E. ενός θετικότερου ρόλου στην παγκόσμια σκηνή. Ετσι, το 56% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι είναι σημαντικό να επιβάλει η Ενωση το πολιτικό της βάρος στον κόσμο, με πλέον ενθουσιώδεις σε αυτό τους Λουξεμβούργιους (79%) και τους Ελληνες (77%). Είναι πάντως ενδεικτικό ότι οι πλέον ένθερμοι υποστηρικτές της διεθνούς πολιτικής παρουσίας της E.E. προέρχονται από τις μικρότερες χώρες. Ομως πέραν της γενικότερης πολιτικής ισχυροποίησης της Ενωσης, συγκεκριμένα εργαλεία άσκησης διεθνούς πολιτικής, όπως είναι η κοινή εξωτερική και η κοινή αμυντική πολιτική, συγκεντρώνουν τη στήριξη των δύο Ευρωπαίων στους τρεις η πρώτη, και των τριών στους τέσσερις η δεύτερη. Αποδεικνύοντας δε εν μέρει και τον παραδοσιακό ρόλο τους στον πυρήνα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, οι Γερμανοί με τους Γάλλους αναδεικνύονται σε σημαντικότατους υποστηρικτές αμφοτέρων των πολιτικών αυτών, σε αντίθεση και πάλι με τους πεισματικά αντιευρωπαϊστές Βρετανούς.

Αισιόδοξοι οι νέοι

Σε ό,τι αφορά τα υποψήφια κράτη, το Ευρωβαρόμετρο διαπιστώνει μια αύξηση του βαθμού αισιοδοξίας εν όψει της εισδοχής τους στην E.E. αλλά και μία αύξηση του βαθμού στον οποίο οι πολίτες του καθενός από αυτά στηρίζει την ένταξη των άλλων υποψηφίων. Μοναδική εξαίρεση εδώ είναι η Τουρκία, την οποία ουδείς και εκ των υποψηφίων ακόμα δείχνει να θεωρεί μελλοντική «εταίρο», με την πλέον αρνητική στάση να τηρεί, όπως είναι απόλυτα εύλογο, η Κύπρος, μόλις το 16% των κατοίκων της οποίας στηρίζει τη μελλοντική εισδοχή και της Τουρκίας στην Ενωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή