Κυβερνητική κρίση στην Κύπρο από μια σακούλα σκουπίδια

Κυβερνητική κρίση στην Κύπρο από μια σακούλα σκουπίδια

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως και τοποθετήσεις της… αρμόδιας καθαρίστριας προκάλεσε η πρωτοφανής ιστορία των απόρρητων κρατικών εγγράφων που βρέθηκαν στα σκουπίδια του υπουργείου Υγείας της Κύπρου… Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, όλα άρχισαν όταν η υπουργός Υγείας της Κύπρου, κ. Ντίνα Ακκελίδου, έδωσε την εντολή «ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε»: τα… παλιόχαρτα, έπρεπε να φύγουν για να μην πιάνουν τόπο, αγνοώντας όμως την πρόσφατη κυπριακή νομοθεσία για την καταστροφή απορρήτων εγγράφων, η οποία ψηφίστηκε στα πλαίσια της νομοθετικής εναρμόνισης εν όψει της ένταξης στην E.E. Ετσι, λοιπόν, το θέμα έφτασε τελικά σε επίπεδο καθαρίστριας, η οποία φέρεται να άδειασε την κυβέρνηση (που τα «φορτώνει» στον αρμόδιο διευθυντή), λέγοντας ότι την εντολή για καθάρισμα έλαβε από το γραφείο της υπουργού…

Και να οι σκισμένες σακούλες

Πώς όμως ανακαλύφθηκαν αυτά τα… σκουπίδια: δημοσιογράφος της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», προσπαθώντας να βοηθήσει δύο Τουρκοκυπρίους να πάρουν κάρτες νοσηλείας πήγε μαζί τους στο υπουργείο. Βγαίνοντας, αντίκρισαν και οι τρεις, τις ήδη σκισμένες σακούλες με τα απόρρητα έγγραφα του υπουργικού συμβουλίου. Οι σακούλες, που για μέρες έμειναν εκτεθειμένες στην κοινή θέα, μπορεί να μην περιείχαν… ψαροκόκαλα και λοιπά εδέσματα για τους γάτους που τις έσκιζαν και αποχωρούσαν απογοητευμένοι, αλλά, περιείχαν υλικό που θα έκανε ευτυχισμένο τον… Τζον Λε Καρέ: S-300, βάσεις, δυνάμεις, διπλωματικές δράσεις και σχέσεις, κατασκοπείες, ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς… H εφημερίδα δεν δημοσίευσε τα έγγραφα, αλλά κάποιους από τους τίτλους τους. Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων πηγών, δεν πρόκειται για υλικό που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ασφαλείας.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. T. Παπαδόπουλος, εξοργίστηκε από το πρωτοφανές γεγονός και από το πλήγμα που ξαφνικά δέχεται η κυβέρνησή του. O πρώην υπουργός Αμυνας και νυν αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Σ. Χάσικος, ζήτησε την παραίτηση της υπουργού Υγείας, ενώ ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος και πρώην υπουργός συγκοινωνιών, κ. Αβ. Νεοφύτου, σημείωσε ότι «εύλογα η E.E. θα διερωτάται πώς μπορεί να μας εμπιστεύεται απόρρητα έγγραφα».

Βέβαια, υπήρξαν και οι υποστηρικτές της κ. Ακκελίδου, όπως ο βουλευτής του ΑΚΕΛ κ. Δ. Χριστοδουλίδης, που επέρριψε την ευθύνη στον προηγούμενο υπουργό Υγείας κ. Φρ. Σαββίδη, γιατί, όπως είπε, «δεν είχε ενημερώσει την κ. Ακκελίδου για το περιεχόμενο των ντουλαπιών στο γραφείο του»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή