ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΝΤΟΜΑ

ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ

Για τη λειτουργια οίκων ανοχής την περίοδο Ολυμπιακών Αγώνων

Επτά υπουργοί Ισότητας ευρωπαϊκών χωρών, με κοινή τους επιστολή, διαμαρτύρονται για την πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, σχετικά με τη λειτουργία των οίκων ανοχής, εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων, εκφράζοντας την ανησυχία τους για πιθανή αύξηση του αριθμού τους. Οι υπουργοί Ισότητας Σουηδίας, Νορβηγίας, Φινλανδίας, Ισλανδίας, Εσθονίας, Λεττονίας και Λιθουανίας, υποστηρίζουν ότι οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου οδηγούν σε εκρητικές διαστάσεις το φαινόμενο της πορνείας και το συνδέουν με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, σημειώνοντας ότι τέτοια φαινόμενα δεν είναι συμβατά με τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Να σημειώσουμε ότι η πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας επιχειρούσε να θέσει αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τη λειτουργία των οίκων ανοχής. Σε καμία περίπτωση δεν προχωρεί στην αύξηση του αριθμού των οίκων ανοχής, επισημαίνει ανακοίνωση του δήμου. Αντίθετα θα εφαρμόσει τον νόμο που προβλέπει ότι δεν μπορούν να λειτουργούν οίκοι ανοχής κοντά σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, πλατείες, παιδικές χαρές, νοσηλευτικά ιδρύματα κ. ά. Μάλιστα, προς εφαρμογήν της απόφασης αυτής τις επόμενες ημέρες πρόκειται ο δήμος να διακόψει τη λειτουργία -κατ’ αρχήν- 15 οίκων ανοχής. Πάντως, το θέμα τις προηγούμενες μέρες απασχόλησε και τον ευρωπαϊκό Τύπο, γεγονός που στάθηκε αφορμή να απευθυνθεί η δήμαρχος Αθηναίων με επιστολή της στους αμόδιους υπουργούς κάποιων χωρών, προκειμένου να τους ενημερώσει για την απόφαση του δήμου. Χθες το βράδυ πραγματοποίσαν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Εσωτερικών ιερόδουλες με αίτημα «να μην κλείσουν οι οίκοι ανοχής».

ΑΠΟ TOKATOXIKO ΗΓΕΤΗ ΡΑΟΥΦ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

Κινήσεις εντυπωσιασμού

Σε νέες κινήσεις εντυπωσιασμού καταφεύγει ο κατοχικός ηγέτης στην Κύπρο. O κ. Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία τράπεζας γενετικού υλικού στα κατεχόμενα, ώστε να γίνονται εξετάσεις σε Τούρκους ή Τουρκοκυπρίους που είναι θαμμένοι στις ελεύθερες περιοχές. O κ. Ντενκτάς δήλωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες να μεταφερθούν στα κατεχόμενα τα οστά Τουρκοκυπρίων που είναι θαμμένοι στις ελεύθερες περιοχές.  Επιχειρώντας να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες του και την τακτική κωλυσιεργίας που εφαρμόζει στο θέμα των αγνοουμένων, ο κατοχικός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι ευθύνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά γιατί προσπαθεί να δείξει ότι οι Τουρκοκύπριοι αναγνωρίζουν την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ερωτηθείς γιατί δεν είχε γίνει οποιαδήποτε ενέργεια στο παρελθόν, ο κατοχικός ηγέτης υποστήριξε ότι οι πόρτες ήταν κλειστές και ότι όλοι ανέμεναν κάποιο αποτέλεσμα στο θέμα των αγνοουμένων.

ΓΙΑ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

Ερώτηση στη Βουλή

Προεκλογική υπόσχεση χορήγησης, ύστερα από τεράστια καθυστέρηση επί μία δεκαετία, 35.000 δανείων για τη στεγαστική αποκατάσταση παλιννοστούντων ομογενών, καταγγέλλουν με ερώτηση που κατέθεσαν χθες στη Βουλή οι κ. Δ. Σιούφας και Πρ. Παυλόπουλος. Οπως επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών μόλις σήμερα έσπευσε να εγκρίνει, με την υπ’ αριθμ. 2/31230/0025/2003 απόφασή του, την παροχή εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη χορήγηση 35.000 δανείων που αφορούν τη στεγαστική αποκατάσταση παλιννοστούντων ομογενών από χώρες της τέως Σοβιετικής Ενωσης. Την ίδια ακριβώς τακτική είχε ακολουθήσει η κυβέρνηση Σημίτη πριν από τις εκλογές του 2000. Τότε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε εγκρίνει, με την υπ’ αριθμ. 35395/657/1999 απόφασή του, λίγους μόλις μήνες πριν από τις εκλογές, τη χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου για την κατασκευή ή αγορά 4.000 κατοικιών σε παλιννοστούντες στις περιφέρειες Αν. Μακεδονίας, Θράκης και Βορείου Αιγαίου, καταλήγουν.

ΕΧΕΙ ΩΣ ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΟ ΣΤΟΧΟ H ΕΛΛΑΔΑ

Την ανάπτυξη των Βαλκανίων

Η Ποντγκόριτσα ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψης του υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ανδρέα Λοβέρδου στη Σερβία-Μαυροβούνιο που εντάσσεται στο πλαίσιο τριήμερης περιοδείας του σε βαλκανικές χώρες. H υλοποίηση του Ελληνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ) κυριάρχησε στις συνομιλίες του κ. Λοβέρδου με τον υπουργό Εξωτερικών του Μαυροβουνίου Ντράγκισα Μπούρζαν, τον υπουργό Οικονομικών Ντάρκο Ουσκόκοβιτς, τον υπουργό Υγείας Μίοντραγκ Πάβλιτσιτς και τον εθνικό συντονιστή για θέματα ΕΣΟΑΒ Ντράγκαν Λαούσεβιτς. Στις συναντήσεις αυτές οι Μαυροβούνιοι πολιτικοί ευχαρίστησαν την ελληνική κυβέρνηση για τη συμβολή της στην οικονομική ανάκαμψη της περιοχής, ενώ αναφορικά με το ΕΣΟΑΒ έθεσαν ως προτεραιότητα τη χρηματοδότηση έργων που αφορούν τον τομέα της υγείας. O κ. Λοβέρδος, αφού διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει ως πρωταρχικό στόχο την ανάπτυξη των Βαλκανίων, ενημέρωσε τους συνομιλητές του ότι έχει προεγκριθεί μια πρόταση για την κατασκευή ιατρικού κέντρου στο Μαυροβούνιο.

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ 29 ΧΡΟΝΙΑ

Λειτουργία στα κατεχόμενα

Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Θύρσου, Επισκόπου Καρπαθέων, περίπου 250 Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της κατεχόμενης Γιαλούσας μετέβησαν και λειτουργήθηκαν στην ομώνυμη εκκλησία. Της θείας λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος. H εκκλησία είχε συληθεί από τον κατοχικό στρατό. Είναι η πρώτη φορά ύστερα από 29 χρόνια που τελείται λειτουργία στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Θύρσου.