Αντιρρήσεις στον εκλογικό νόμο από Ακη και Βενιζέλο

Αντιρρήσεις στον εκλογικό νόμο από Ακη και Βενιζέλο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμμεσο πλην σαφές μήνυμα ότι απαιτούνται τομές και ρήξεις, προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να διατηρήσει την κεντρική του θέση στην πολιτική σκηνή απέστειλε ο γραμματέας του κόμματος κ. M. Χρυσοχοΐδης, ενώ ορισμένα από τα κορυφαία στελέχη λαμβάνουν διακριτικά αποστάσεις από την εισαγωγή της λίστας στο νέο εκλογικό νόμο, προοπτική που προκαλεί την έντονη αντίδραση μερίδας βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Σε ομιλία του χθες, στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Σοσιαλιστικών Νεολαιών, που φιλοξενεί η νεολαία ΠΑΣΟΚ στα Καμμένα Βούρλα, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε συγκεκριμένα ότι «δυσκολευόμαστε να εκφράσουμε πια τις αγωνίες και τα οράματα της κοινωνικής πλειοψηφίας των παραγωγών, των δημιουργών και των απομάχων της εργασίας. Και αυτό παρατηρείται τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο».

«Η κατάσταση που περιγράφω δεν είναι ευχάριστη. Ομως οι μεγάλες αλήθειες απαιτούν και αντίστοιχες τομές-ρήξεις», πρόσθεσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, που κατέληξε καλώντας τα μέλη των Σοσιαλιστικών Νεολαιών «να σπάσουν τις φόρμες και να δημιουργήσουν νέες».

Παράλληλα, χθες, δύο κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι υπουργοί Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλος και Πολιτισμού κ. Ευ. Βενιζέλος άφησαν να εννοηθεί πως ενδεχομένως θα έπρεπε να επανεξεταστεί η καθιέρωση της λίστας που προβλέπεται στον νέο εκλογικό νόμο. O κ. Τσοχατζόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «η πρόταση για διάλογο που κατέθεσε η κυβέρνηση περιλαμβάνει διάφορες εναλλακτικές». Ενώ, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε πως «έχουμε και την άνεση και την υποχρέωση να λάβουμε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις». Τέλος, ο υφυπουργός Αμυνας κ. Θ. Κοτσώνης άφησε να εννοηθεί πως ο νέος εκλογικός νόμος θα μπορούσε να είναι ακόμη αναλογικότερος.

Στην ευρύτερη πολιτική συγκυρία αναφέρθηκαν όμως χθες και οι υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου και Αμυνας κ. Γιάννος Παπαντωνίου. H κ. Βάσω Παπανδρέου -που σημειωτέον θα μιλήσει αύριο από κοινού με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου σε εκδήλωση της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στη Φθιώτιδα- σημείωσε πως η Χάρτα Σύγκλισης που προετοιμάζει η κυβέρνηση δεν συνιστά πακέτο παροχών, ενώ ο κ. Παπαντωνίου εμφανίσθηκε βέβαιος ότι οι αρνητικές για το ΠΑΣΟΚ δημοσκοπήσεις σύντομα θα βελτιωθούν.

Αρνηση από Παπαρήγα

Το KKE δεν θα συμμετάσχει στον διάλογο για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, καθώς επιμένει στη θέσπιση της απλής αναλογικής. Τη θέση αυτή ανέπτυξε η γ.γ. του κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα στον υπουργό Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη, ο οποίος την επισκέφθηκε στον Περισσό για να την ενημερώσει σχετικά με το περιεχόμενο των κυβερνητικών προτάσεων. H κ. Παπαρήγα απέρριψε τις προτάσεις αυτές, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι απλή αναλογική, αλλά βελτίωση ή προσθαφαίρεση του σημερινού συστήματος, και γι’ αυτόν το λόγο δεν μπορούμε να πάρουμε μέρος σε όποια διαδικασία διαλόγου». Διευκρίνισε πάντως ότι το KKE θα στείλει γραπτά τις δικές του προτάσεις για την απλή αναλογική, «για να γλιτώσουμε από τους καιροσκοπισμούς της στιγμής και, το κυριότερο, να καθιερωθεί η ισοτιμία της λαϊκής ψήφου». Τέλος, εξέφρασε τη «ριζική αντίθεσή» της στο όριο του 3%, που απαιτείται για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι διατηρείται προκειμένου «μια μειοψηφία στον λαό να γίνεται πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή