Διαπληκτισμός αρχηγών στα μηνύματα της επετείου

Διαπληκτισμός αρχηγών στα μηνύματα της επετείου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διατυπώσουν οι κ. Σημίτης και Καραμανλής εκατέρωθεν αιχμές προσέφερε η σημερινή 29η επέτειος για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Ετσι, στα πολιτικά μηνύματα των δύο αρχηγών πέραν των τυπικών εκφράσεων περί «της σταθερότητος του πολιτεύματος που επετεύχθη μετά τη χούντα» και την απονομή τιμών «σε όσους συνέβαλαν στη σημερινή Δημοκρατία», υπάρχουν σαφείς αναφορές στη σημερινή πολιτική συγκυρία και κυρίως στην επιλογή της κυβέρνησης να μεταβάλει προεκλογικώς των εκλογικό νόμο.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός, αφού χαρακτηρίζει «ορόσημο» την επέτειο και αναφέρεται «στις βαθιές πληγές που προκάλεσε η χούντα», επισημαίνει με νόημα ότι «ο εκσυγχρονισμός της χώρας είναι μονόδρομος και εμείς προχωρούμε μπροστά αφήνοντας πίσω τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος». Επικαλούμενος δε την πρόσφατη επιλογή της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, την περιγράφει ως «πρωτοβουλία διαλόγου που οδηγεί στη νέα εποχή» και «φωτογραφίζει» τον κ. Καραμανλή σημειώνοντας ότι «όποιος αρνείται τον διάλογο, μένει πίσω στο παρελθόν, στη συντήρηση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου». Εμμέσως, τέλος ο κ. Σημίτης, προδικάζει και την ανταπόκριση της κοινής γνώμης, υποστηρίζοντας ότι «η κοινωνία μας επιλέγει τον δρόμο των αλλαγών, της ανανέωσης, της διαφάνειας και της προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα».

Απάντηση Καραμανλή

Η απάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ήταν άμεση μέσω της ιδίας οδού. Στο μήνυμά του ο κ. Καραμανλής, αφού εξαίρει τη συμβολή του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας -ο κ. Σημίτης απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά-, επικαλείται (και εκείνος) το κοινό αίσθημα των πολιτών οι οποίοι, όπως αναφέρει, απαιτούν σήμερα «από όλους μας να αφήσουμε πίσω μας τις ξεθωριασμένες διαχωριστικές γραμμές που μόνον δεινά συσσώρευσαν στον τόπο». Απαντά δε ευθέως στον κ. Σημίτη, λέγοντας ότι η αξίωση των πολιτών είναι «να παραμερίσουμε το πρόσκαιρο κομματικό συμφέρον και τις συγκυριακές μικροπολιτικές σκοπιμότητες, να σεβαστούμε τις αρχές και τους κανόνες της Δημοκρατίας» και κυρίως να «εστιάσουμε της προσοχή μας και την πολιτική μας δράση στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες».

Η τελευταία αυτή αιχμή στις πρόσφατες επιλογές της κυβέρνησης συνοδεύεται και από μια έμμεση αναφορά του κ. Καραμανλή στη διαπλοκή, την οποία περιγράφει ως «δυνάμεις που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και διαμόρφωσαν σχέσεις οι οποίες συνιστούν απειλή σε βάρος της ποιότητας της Δημοκρατίας. Στα 29 χρόνια της ομαλής δημοκρατικής πορείας η χώρα έκανε σημαντικά βήματα, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί και καλύτερα» καταλήγει ο πρόεδρος της Ν.Δ. με εμφανώς προεκλογική διάθεση.

Τα κόμματα της Αριστεράς

Η γραμματέας της K.E. του KKE κ. Αλέκα Παπαρήγα χαρακτηρίζει «υποκριτική «τη σημερινή Δημοκρατία και επαναλαμβάνει την ανάγκη «δημιουργίας ενός αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού μετώπου». Για αναγκαίες τομές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΣΥκ. N. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος αφού χαιρετίζει «όσους αγωνίσθηκαν κατά της επτάχρονης δικτατορίας» επισημαίνει ότι η αναμόρφωση του πολιτικού χάρτη μπορεί να συντελεσθεί «μόνον με την ενίσχυση της σύγχρονης Αριστεράς» και στο πλαίσιο αυτό αξιώνει την καθιέρωση απλής αναλογικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή