Τηλεφωνική συνομιλία Γ. Παπανδρέου και Γκιουλ

Τηλεφωνική συνομιλία Γ. Παπανδρέου και Γκιουλ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ικανοποίησή τους για τα δύο νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στα οποία κατέληξαν η Ελλάδα και η Τουρκία, εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών κ. Γ. Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ, ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες. Οι δύο υπουργοί εκφράζουν την εκτίμησή τους για τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του NATO, λόρδου Τζορτζ Ρόμπερτσον, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, «για την επίτευξη αυτού του αποτελέσματος» και επαναβεβαίωσαν την αμοιβαία αποφασιστικότητά τους για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Οι κ. Παπανδρέου και Γκιουλ εξέφρασαν επίσης την «πεποίθησή τους» ότι η διαδικασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης «θα δημιουργήσει μια θετική ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και θα ενδυναμώσει την κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας».

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο νέα μέτρα αφορούν τις ανταλλαγές αξιωματικών μεταξύ των δύο κρατών αλλά και την εκκίνηση συνεργασιών μεταξύ των αντιστοίχων Σχολών Πολέμου. Ειδικότερα, το πρώτο προβλέπει την ανταλλαγή τριών έως πέντε Ελλήνων και Τούρκων αξιωματικών μεταξύ των κέντρων εκπαίδευσης του συμμαχικού προγράμματος «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη», που βρίσκονται στο Κιλκίς και στην Αγκυρα αντιστοίχως. Το δεύτερο αφορά την εκκίνηση προγραμμάτων συνεργασίας μεταξύ των Σχολών Πολέμου Ελλάδος και Τουρκίας. H συνεργασία αυτή θα περιλάβει σωρεία θεμάτων από «ζητήματα NATO», όπως αναφερόταν στην επίσημη ανακοίνωση της Συμμαχίας, μέχρι επιστημονική συνεργασία αλλά και ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη στρατιωτικού δόγματος, τη διαχείριση κρίσεων, τη διεξαγωγή ειρηνευτικών αποστολών, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών μέχρι και και απειλών κατά του περιβάλλοντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή