Επελέγη η νέα ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων

Επελέγη η νέα ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προβλέψεις, το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε χθες τα πρόσωπα που θα καλύψουν την κενή θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς και αυτές έξι αντιπροέδρων των ανώτατων δικαστηρίων. O αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι «η πρόταση-εισήγησή μου, η οποία στηρίχθηκε σε καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια, δεν ήταν καθόλου εύκολη, επειδή είχα να επιλέξω μεταξύ ικανότατων δικαστικών λειτουργών που τους χαρακτηρίζει το ήθος, η επιστημονική συγκρότηση, η δικαστική προσωπικότητα και τα απαραίτητα διοικητικά προσόντα». Με τον τρόπο αυτό επιχείρησε ίσως να μετριάσει και τις αντιδράσεις οι οποίες σχετίζονται με την παράκαμψη της αρχαιότητας, που σημειώθηκε. O συντονιστής του τομέα Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Βύρωνας Πολύδωρας, σχολιάζοντας τις επιλογές, τόνισε πως «ο κ. Σημίτης και η κυβέρνηση ενέδωσαν στον πειρασμό να μην τηρήσουν ούτε την ιεραρχία ούτε την αξιοκρατία στη Δικαιοσύνη. Ενέδωσαν στον πειρασμό για επιλογή των «ημετέρων». Και αυτό είναι ένα ακόμη πρόσθετο δείγμα της καθεστωτικής τους νοοτροπίας. Φτάνει πια».

Η κάλυψη των κενών θέσεων

Ειδικότερα, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η κάλυψη των κενών θέσεων γίνεται ως ακολούθως:

Αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου: Για τις τέσσερις κενές θέσεις επελέγησαν οι ακόλουθοι:

– Θεόδωρος Λαφαζάνος. Γεννήθηκε το 1938 στην κοινότητα Αρφαρών Καλαμών Μεσσηνίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και μιλάει γαλλικά και γερμανικά. Διορίστηκε πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 9 Ιανουαρίου 1967 και έφθασε στον βαθμό του αρεοπαγίτη στις 4 Αυγούστου 1998. Κατά σειράν αρχαιότητας ανάμεσα στους αρεοπαγίτες βρισκόταν στην 7η θέση.

– Νικόλαος Γεωργίλης. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και μιλάει γαλλικά και αγγλικά. Διορίστηκε πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 16 Μαρτίου 1968 και έφθασε στον βαθμό του αρεοπαγίτη στις 13 Αυγούστου 1999. Κατά σειράν αρχαιότητας ανάμεσα στους αρεοπαγίτες βρισκόταν στη 12η θέση.

– Στυλιανός Πατεράκης. Γεννήθηκε το 1939 στη Χρυσοπηγή Λασιθίου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και μιλάει γερμανικά. Διορίστηκε πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 16 Μαρτίου 1968 και έφθασε στον βαθμό του αρεοπαγίτη στις 13 Αυγούστου 1999. Κατά σειράν αρχαιότητας ανάμεσα στους αρεοπαγίτες βρισκόταν στη 14η θέση.

– Αθανάσιος Κρητικός. Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών, κάτοχος διδακτορικού τίτλου και μιλάει γαλλικά και γερμανικά. Διορίστηκε πάρεδρος Πρωτοδικείου Αθηνών στις 13 Φεβρουαρίου 1969 και έφθασε στον βαθμό του αρεοπαγίτη στις 30 Ιανουαρίου 2000. Κατά σειράν αρχαιότητας ανάμεσα στους αρεοπαγίτες βρισκόταν στη 17η θέση.

– Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, επελέγη ο Παναγιώτης N. Φλώρος. Γεννήθηκε το 1947 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και μιλάει γαλλικά. Διορίστηκε εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας στις 8 Μαΐου 1974 και έφθασε στον βαθμό του συμβούλου της Επικρατείας στις 20 Ιανουαρίου 1992. Είναι έγγαμος. Κατά σειράν αρχαιότητας βρισκόταν στη 13η θέση.

– Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επελέγη ο Ιωάννης Καραβοκύρης. Γεννήθηκε το 1947 στον Σολωμό Κορινθίας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής και μιλάει αγγλικά. Διορίστηκε πάρεδρος Πρωτοδικείου Πειραιά στις 7 Οκτωβρίου 1975 και έφθασε στον βαθμό του συμβούλου του Ελεγκτικού Συνεδρίου την 1η Ιουνίου 1999. Εχει οριστεί ως αντιπρόσωπος του Ανώτατου Ελεγκτικού Συνεδρίου στην ειδική επιτροπή της Βουλής για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των βουλευτών, ενώ αναμένεται να αναλάβει το νεοσύστατο τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον προληπτικό έλεγχο των ολυμπιακών δαπανών.

Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Διάδοχος του κ. Ευάγγελου Κρουσταλάκη στη θέση του Εισαγγελέα Αρείου Πάγου επελέγη ο κ. Δημήτριος Λινός. Ηταν ο επικρατέστερος -μαζί με τον κ. Δημήτρη Σουλτανιά- αν και ήταν οι νεότεροι αντιπρόεδροι του δικαστηρίου. Στην επετηρίδα προηγούνταν οι αντιπρόεδροι Εμμ. Δαμάσκος, Π. Κακαλής, Αρχ. Ντόβας και Παν. Φιλιππόπουλος. O κ. Λινός γεννήθηκε το 1939 στη Χίο. Φοίτησε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Το 1967 εισήλθε στο Δικαστικό Σώμα ως πάρεδρος στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Κατά τη θητεία του έφθασε σε θέση αρεοπαγίτη το 1998 και τον Ιούλιο του 2002 επελέγη αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Εχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Κατά τη διετία 1995 – 1996 διετέλεσε καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δικαστών. «Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την επιλογή μου στο αξίωμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και μεγάλη και βαθιά ευθύνη των καθηκόντων που επωμίζομαι και στα οποία πιστεύω ότι θα ανταποκριθώ», ήταν η πρώτη δήλωση του κ. Λινού. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Γ. Κάπος δήλωσε ότι «η σημερινή ημέρα (χθες) έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί επελέγησαν πρόσωπα με τα οποία ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα συνεργάζεται στενά για το καλό της Δικαιοσύνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή