ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυθαίρετη ερμηνεία Πρωτόπαπα

Κατά το δοκούν ερμήνευσε χθες η κυβέρνηση τη νομική γνωμοδότηση της Βουλής από την οποία προκύπτει ότι, ανεξαρτήτως της βούλησης των κομμάτων, η διακομματική επιτροπή του Κοινοβουλίου μπορεί να ζητήσει «ανά πάσα στιγμή και αναδρομικώς την άρση του χρηματιστηριακού τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου οποιουδήποτε βουλευτή». H εν λόγω γνωμοδότηση είναι εμφανές ότι κατέστησε πλέον ως άνευ σημασίας την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να ζητήσει από τους βουλευτές του το οικειοθελές άνοιγμα των κωδικών τους. Παραταύτα, ο κ. Πρωτόπαπας εξέλαβε χθες τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως ηχηρή απάντηση στη Ν.Δ., αφού, όπως υποστήριξε, «και οι τελευταίοι ισχυρισμοί της για τη δήθεν ανάγκη τροπολογιών σχετικώς με το άνοιγμα των κωδικών κατέπεσε».

«Εμείς προχωρούμε και ανοίγουμε τους κωδικούς των βουλευτών μας, ώστε να ελεγχθούν όλες οι χρηματιστηριακές συναλλαγές μας», προσέθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και βάσει της δικής του ερμηνείας για τη γνωμοδότηση της Βουλής χαρακτήρισε «μείζων πολιτική πράξη» την πρωτοβουλία των βουλευτών, «να ζητήσουν οι ίδιοι το άνοιγμα των λογαριασμών τους» και προκάλεσε τη Ν.Δ. «να τολμήσει να κάνει το ίδιο, αν δεν έχει κάτι να κρύψει».

Απάντηση της Ν.Δ.

Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οξύτατη. «O πρωθυπουργός, πανικόβλητος από τα παιχνίδια στελεχών του στο Χρηματιστήριο, επιστρατεύει τον κομματικό εθελοντισμό για τον έλεγχο των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλος και επανέλαβε ότι η πρόταση νόμου της Ν.Δ. αποβλέπει όχι μόνον στον έλεγχο των βουλευτών, αλλά και όλων όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, όπως τους διοικητές κρατικών τραπεζών και τους συμβούλους τους». Και με το δεδομένο αυτό, κάλεσε τον κ. Πρωτόπαπα να απαντήσει «γιατί η κυβέρνηση αρνείται τον αυτονόητο αυτόν έλεγχο, τι φοβάται και ποιους καλύπτει;».

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε ανάλογο δημοσιογραφικό ερώτημα, ο κ. Πρωτόπαπας δεν απέκλεισε νωρίτερα το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να επεκτείνει μελλοντικώς τους ελέγχους και σε μη πολιτικά πρόσωπα. Υποστήριξε, ωστόσο, πως «πρέπει να τελειώσουμε με τους βουλευτές, να φύγει η σκιά πάνω από τον πολιτικό κόσμο και στη συνέχεια να λύσουμε όλα τα υπόλοιπα».

Ενα από τα ερωτήματα, πάντως, που παραμένουν αναπάντητα, είναι αν η επιτροπή της Βουλής θα δημοσιοποιήσει τις πλήρεις χρηματιστηριακές πράξεις και όσων δεν κριθεί ότι προέβησαν σε «παραβατική συμπεριφορά». Επ’ αυτού δεν έχει λάβει θέση η κυβέρνηση, αν και έχει προκληθεί από τη Ν.Δ., η οποία ως γνωστόν έχει για ευνόητους λόγους αξιώσει όχι μόνον την άρση του απορρήτου για πολιτικά και μη πρόσωπα, αλλά και την πλήρη δημοσιοποίηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών όλων ανεξαιρέτως.