ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικογραφίες βαλτώνουν στη Βουλή

Κινδυνεύουν να παραγραφούν ποινικές υποθέσεις -όπως η ΔΕΚΑ- που από την άνοιξη του 2000 έχουν έρθει στο Κοινοβούλιο, με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών, γιατί αν και δεν αποφασίσθηκε προανάκριση για πολιτικά πρόσωπα, δεν συνεχίστηκε η ανάκριση για τυχόν συμμετόχους, επειδή οι δικογραφίες βρίσκονται ακόμη στο συρτάρι της Βουλής. Το θέμα δημοσιοποίησαν χθες οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κ. Αννα Μπενάκη, Πρ. Παυλόπουλος, N. Κατσαρός, B. Πολύδωρας και Χρ. Ζώης, με σχετική επιστολή τους στον κ. Απ. Κακλαμάνη, προκαλώντας τη δυσφορία του. Ομως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «K», προηγήθηκε επιστολή-παρέμβαση του προϊσταμένου Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Σ. Μπάγια προς τον πρόεδρο της Βουλής για τον κίνδυνο της παραγραφής αν δεν αποσταλούν άμεσα οι δικογραφίες. Επιπλέον, οι αρμόδιοι της Βουλής δεν έχουν διαβιβάσει στους εισαγγελείς που ερευνούν τις υποθέσεις τις δικογραφίες, όχι μόνο για όσες περιπτώσεις εκκρεμούν, αλλά ακόμη και για εκείνες που ήδη έχουν παραγραφεί τα αδικήματα για πολιτικά πρόσωπα, όπως στην υπόθεση της ΔΕΚΑ.

Με άλλα λόγια, οι δικαστές, αφού δεν έχουν στα χέρια τους μια σειρά από δικογραφίες, συμπεριλαμβανομένων και των υποθέσεων του χρηματιστηριακού σκανδάλου, όπως η υπόθεση ΑΛΤΕΚ, δεν μπορούν να προχωρήσουν στο ανακριτικό έργο τους για τα μη πολιτικά πρόσωπα. Ταυτόχρονα, ο χρόνος παραγραφής -πενταετία για τα πλημμελήματα- «τρέχει» και κινδυνεύει να εκπνεύσει η σχετική προθεσμία. Και αυτό διότι ειδικώς οι υποθέσεις του Χρηματιστηρίου έλαβαν χώρα κυρίως την περίοδο 1998 και 1999 και άρα παραγράφονται εφέτος ή το αργότερο του χρόνου…

Βεβαίως, σε περίπτωση παραγραφής των αδικημάτων, εκ των πραγμάτων θα είναι πειστική η κατηγορία εκ μέρους της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, πως εσκεμμένα επιχείρησε να συγκαλύψει τη συμμετοχή των συμμετόχων στις εν λόγω υποθέσεις. Είναι σαφές πώς η Δικαιοσύνη από την πλευρά της, βαλλόμενη από μερίδα του πολιτικού κόσμου και ειδικώς του κυβερνώντος κόμματος, για κωλυσιεργία ως προς την εκδίκαση των υποθέσεων και βλέποντας πως είναι πλέον πολύ πιθανή η παραγραφή, θέτει τη Βουλή προ των ευθυνών της.

Η Ν.Δ. στην επιστολή της επισημαίνει ότι εκκρεμούν περισσότερες από 50 αναφορές εισαγγελέων στη Βουλή για ενδεχόμενη ποινική ευθύνη υπουργών που υπεβλήθησαν την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο (δηλαδή από το 2000). Τονίζουν πως δεν είναι δυνατόν η Βουλή να συνεργεί εμμέσως σε παραγραφή ποινικών αδικημάτων και ζητούν από τον κ. Κακλαμάνη να διαβιβάσει άμεσα στην εισαγγελία τις δικογραφίες για τη διερεύνηση της τυχόν ευθύνης συμμετόχων, αφού βεβαίως παραμείνουν στη Βουλή αντίγραφα των δικογραφιών αυτών, ώστε εάν θελήσει κάποιο κόμμα, να μπορεί να καταθέσει πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής.

Ο κ. Κακλαμάνης

Ο κ. Κακλαμάνης, φανερά ενοχλημένος από τη δημοσιοποίηση του θέματος εκ μέρους της Ν.Δ. και μάλιστα προτού ο ίδιος καν απαντήσει στους βουλευτές, ανέφερε ότι όταν περαιώνονται οι υποθέσεις στη Βουλή με βάση τα χρονικά περιθώρια που ορίζει το Σύνταγμα, τότε διαβιβάζονται στον εισαγγελέα, ο οποίος δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του όσο η δικογραφία βρίσκεται στη Βουλή. Χαρακτήρισε το όλο θέμα υπηρεσιακό και όχι πολιτικό, και πρόσθεσε πως έχει δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διερευνήσουν τις υποθέσεις και τις δικογραφίες και να πράξουν τα δέοντα.