Τα «σίριαλ» των εγκαινίων

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «κορδέλες του Σημίτη» είναι, όσο κι αν ηχεί παράξενα, ένα από τα θέματα που απασχολούν σοβαρά τον πολιτικό σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας. Πρόκειται για τις «κορδέλες εγκαινίων», στο κόψιμο των οποίων ο πρωθυπουργός θα αρχίσει να… επιδίδεται από τα μέσα του ερχομένου φθινοπώρου. Οπως και στις παραμονές των εκλογών του 2000, που το ΠΑΣΟΚ εγκαινίαζε ολοκληρωμένα, ατελή ή και ημιτελή έργα, έτσι και τώρα, που πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, η κυβέρνηση ετοιμάζει το «σίριαλ» των εγκαινίων των ολυμπιακών έργων, τα οποία και -ευλόγως- θα χρησιμοποιηθούν ως η προεκλογική αιχμή του δόρατος.

Φυσικά, τα έργα είναι χειροπιαστά, δεν είναι «μακέτες». Ακόμη και η ποιότητά τους δύσκολα θα αμφισβητηθεί από ελληνικό φορέα προ της διεξαγωγής των αγώνων, για λόγους ευνοήτους. Ετσι, η Νέα Δημοκρατία, που προηγείται σταθερά σε όλες τις δημοσκοπήσεις, έχει να αντιμετωπίσει ένα πολύ σοβαρό και δύσκολο πρόβλημα. Βεβαίως, στην ελληνική πολιτική ιστορία έχει ήδη δημιουργηθεί η παράδοση που θέλει να μην κερδίζονται εκλογές με έργα και εγκαίνια. Ολα αυτά, όμως, ανήκουν στη θεωρία. H πράξη θέλει τη Νέα Δημοκρατία μπροστά σε μια πραγματικότητα που ακούει στο όνομα «καταιγισμός εγκαινίων» και την οποία θα κληθεί να αντιμετωπίσει, καθώς είναι πολύ δύσκολο να εγκαινιάζει έργα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης!

«Είναι, πράγματι, μια δύσκολη υπόθεση, αλλά εδώ πρόκειται για μια σειρά έργων που γίνονται υπό διακομματικό πνεύμα και υπό την αιγίδα και στενή παρακολούθηση της ΔΟΕ. Ουδείς μπορεί να σφετερισθεί την πατρότητά τους και ανήκουν στον ελληνικό λαό, στη δίψα του για την επιστροφή των Αγώνων στην κοιτίδα τους αλλά και στην κατανόησή του να υποστεί μια σειρά στερήσεων για να πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο. Βεβαίως, το ΠΑΣΟΚ διατηρεί το μοναδικό προνόμιο, να έχει καταφέρει μέσα στα τελευταία 2 χρόνια, να στρέψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των Ελλήνων κατά των Αγώνων, αφού είναι πλέον κοινό μυστικό ότι ο «μαθηματικός τύπος» ξεπαράδιασε τον δημόσιο κορβανά για χάρη των εθνικών εργολάβων», τονίζει κορυφαίο στέλεχος του τομέα Ολυμπιακών Αγώνων της Ν.Δ.

Ωστόσο, τα έργα είναι μια πραγματικότης και όταν ολοκληρωθούν δεν θα είναι φυσικό να πει ο πολίτης «μπράβο» στους κυβερνώντες; «Οταν κάτι είναι καλό, έχει γίνει με λογικό κόστος, χωρίς μίζες, υπερβάσεις και μαθηματικούς τύπους, ναι. Οταν, όμως, η καθημερινότητά μας έγινε δυσβάστακτη από την ακρίβεια και μας φορτώνουν και τα τεράστια κονδύλια των έργων, τα οποία αφέθηκαν «στην τούρλα του Σαββάτου» για να δοθούν με αναθέσεις σε «δικά μας παιδιά», τότε είναι καλύτερο για κάποιους να σιωπούν», τονίζει ο συνομιλητής μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή