ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ΝΕΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ KAI OI ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΙ TOY Α.Π.

Συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικο

Την πρώτη του συνάντηση με τον νέο εισαγγελέα και τους νέους αντιπροέδρους του Αρείου Πάγου είχε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φ. Πετσάλνικος. O υπουργός εστίασε στην ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για τα πρόσωπα που εισηγήθηκε, τονίζοντας ότι «είχε να επιλέξει από ένα μεγάλο αριθμό έμπειρων και ικανότατων δικαστικών λειτουργών». Και πρόσθεσε ότι το Σύνταγμα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης «την οποία είναι σε θέση να περιφρουρήσουν πάνω απ’ όλα οι ίδιοι οι λειτουργοί της». Στον αντίποδα, οι κρίσεις των ανώτατων δικαστών βρέθηκαν στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας, ο εκπρόσωπος της οποίας, κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος, δήλωσε χθες ότι «οι κρίσεις του υπουργικού συμβουλίου επιβεβαιώνουν την επικίνδυνη καθεστωτική νοοτροπία της κυβέρνησης και τη διαχρονική προσπάθειά της να υποβαθμίσει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της». O κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι «τούτο επιβεβαιώνεται από το ότι και πάλι παραλείφθηκαν άξιοι και ακέραιοι δικαστές, προκειμένου να επιλεγούν κατά πολύ νεότεροι, οι οποίοι μάλιστα είχαν προηγουμένως μακροχρόνια θητεία ως προς την άσκηση διοικητικών καθηκόντων σε γραφεία υπουργών ή ακόμη και στο γραφείο του πρωθυπουργού».

ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΟΜΩΣ KAI ΘΕΣΗ ΓΙΑ TONEO ΝΟΜΟ

ΔΗΚΚΙ: Απλή αναλογική

Το ΔΗΚΚΙ θα πάρει και επίσημα θέση κατά τη διάρκεια του διαλόγου για τον νέο εκλογικό νόμο, ωστόσο παραμένει σταθερό στη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος κ. Δ. Τσοβόλας, μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδη.   O κ. Τσοβόλας τόνισε ότι το κόμμα του για λόγους δημοκρατικής ευαισθησίας, θεσμικής υποχρέωσης, αλλά και για ουσιαστικούς λόγους, θα πάρει θέση πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση, αλλά με δεδομένη πάντα τη θέση του κόμματος για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. O κ. Σκανδαλίδης δήλωσε ότι οι επίσημες προτάσεις της κυβέρνησης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, που θα συνοδεύονται από την πρόσκληση για διάλογο, θα αποσταλούν γύρω στις 20 Αυγούστου ώστε από τον Σεπτέμβριο να συνεδριάσει, η Διακομματική Επιτροπή. 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΑΝΔΡΩΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ολυμπιακοί Αγώνες

Πενήντα επιπλέον άνδρες θα προσληφθούν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων στις Ειδικές Κατασταλτικές Αντιτρομοκρατικές Μονάδες, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τους συνοριακούς φύλακες. Παρέχεται εξάλλου, με άλλη διάταξη της ίδιας τροπολογίας, προθεσμία τριών μηνών σε συγγενικά πρόσωπα αστυνομικών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας ή εξαιτίας αυτής να υποβάλουν αίτηση προσλήψεως στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Επίσης με άλλη τροπολογία, αλλάζει από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος ο τρόπος εισαγωγής -αντί της αρχαιότητας ή της κατοχής τίτλου θα απαιτούνται εξετάσεις- στο τμήμα επαγγελματικής μετεκπαίδευσης ανθυπαστυνόμων, ενώ με κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδίδεται ανά τριετία θα καθορίζεται ο αριθμός των θέσεων σε συγκεκριμένα τμήματα των πανεπιστημίων, στις οποίες κατατάσσονται κατ’ έτος εν ενεργεία αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών, πέραν των θέσεων εκείνων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.

ΜΕ ANTIKEIMENO TA ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων πολιτών όσον αφορά στην επαφή τους με το Εθνικό Σύστημα Υγείας ζήτησε ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης από τον υπουργό Υγείας κ. Κώστα Στεφανή κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. O κ. Στεφανής παρουσίασε τους στόχους του υπουργείου Υγείας, που αφορούν μεταξύ άλλων στη βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας στις μονάδες υγείας, την εξασφάλιση των όρων για την κτιριακή ολοκλήρωση και λειτουργία πέντε νέων νοσοκομειακών μονάδων μεταξύ των οποίων και το Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι και την ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και τη βαθμιαία λειτουργία αστικού τύπου Κέντρων Υγείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε επίπεδο θεσμικών παρεμβάσεων, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας τους σχέδια νόμου, που καλύπτουν θέματα υπηρεσιών περίθαλψης, εκπαίδευσης και έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή