Μόνη διέξοδος η πρόταση Ν.Δ.

Μόνη διέξοδος η πρόταση Ν.Δ.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μόνο με νομοθετική ρύθμιση, όπως προτείνει η Νέα Δημοκρατία, είναι δυνατό να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των ελεγχομένων μετά την άρση του απορρήτου των συναλλαγών, όπως ξεκαθαρίστηκε χθες από τη συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. H κυβερνητική πρόθεση είναι ο έλεγχος των χρηματιστηριακών συναλλαγών να πραγματοποιηθεί υποχρεωτικά στο πλαίσιο του νόμου για το «πόθεν έσχες», χωρίς δημοσιοποίηση στοιχείων παρά μόνο πιθανώς μέσω της Δικαιοσύνης για όσους κριθούν παραβάτες -βουλευτές αλλά και μη πολιτικά πρόσωπα, με βάση τους ισχύοντες νόμους- όπως προέκυψε από την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκη.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομίας ξεκαθάρισε πως νόμοι -πάντα στο πλαίσιο του «πόθεν έσχες», τόσο για τους βουλευτές όσο και για μη πολιτικά πρόσωπα- υπάρχουν και δίνουν τη δυνατότητα εξονυχιστικών ελέγχων κατά την έρευνα για την εξέλιξη των περιουσιακών στοιχείων. Επομένως, συνέχισε, δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση όπως προτείνει η Ν.Δ. διότι δεν προσθέτει τίποτε, ενώ, αντιθέτως, περιπλέκει τα πράγματα.

Απόρρητο για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές φυσικά ισχύει, συνέχισε, και αίρεται μόνο όταν υπάρχει ποινική διαδικασία με αποχρώσες ενδείξεις παράβασης, όταν ανταλλάσσονται πληροφορίες μέσω διακρατικών συναλλαγών και, τέλος, όταν επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις. Αυτά είπε ο υπουργός, εμμένοντας έτσι στη θέση που είχε εκφράσει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να διερευνήσει τίποτε χωρίς καταγγελία και πολύ περισσότερο να δημοσιοποιήσει στοιχεία. Μάλιστα ο κ. Χριστοδουλάκης ήταν εξαιρετικά σαφής, όταν του ζητήθηκαν τα πινακίδια των κ. Νεονάκη και Μανίκα από τον κ. Εβερτ: «Πινακίδια ούτε είχα, ούτε έχω, ούτε θα έχω γιατί δεν τα ζήτησα και δεν τα ζητάω. Αν οποιοσδήποτε ζητήσει τέτοια πράγματα θα έχει προβεί σε μείζονα κατάχρηση εξουσίας. Ισχύει το απόρρητο βάσει του νόμου και θα ήταν απίστευτη αναξιοπιστία να κάνω κάτι τέτοιο»

Αμεση ήταν η αντίδραση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου: «Πέστε το επιτέλους κ. υπουργέ! Αυτό ακριβώς λέει και η Νέα Δημοκρατία και γι’ αυτό ζητεί νομοθετική ρύθμιση». H διαφορά, συνέχισε, μεταξύ της «πρωτοβουλίας» του κ. Σημίτη και της πρότασης της Ν.Δ. είναι ότι εφόσον υιοθετηθεί η τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αίρονται υποχρεωτικά όλα τα απόρρητα εξαρχής, κι επομένως και αυτό της δημοσιοποίησης των στοιχείων των ελέγχων αλλά και το χρηματιστηριακό απόρρητο, δίχως να απαιτείται συγκατάθεση ή να υπάρχει παράβαση. «Αυτή είναι η πρόταση και η ουσία της διαφάνειας κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Ας την διαβάσει καλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας και όλη η κυβέρνηση και μετά να απαντήσει στον ελληνικό λαό τι πραγματικά επιθυμεί, τη διαφάνεια ή τη συγκάλυψη», κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή