Οργή βουλευτών για κωδικούς

Οργή βουλευτών για κωδικούς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακομματική αντίδραση από τους βουλευτές για όλα όσα συμβαίνουν με την άρση του απορρήτου για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές και έχουν δημιουργήσει «σκιές» στην πολιτική ζωή, εκδηλώθηκε χθες στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας της Βουλής, με πρωτοβουλία του προέδρου της κ. Φ. Ιωαννίδη. Κοινή συνισταμένη όλων ήταν αφ’ ενός ότι δεν διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα και αφ’ ετέρου ότι πρέπει να ελεγχθούν οι κρατικοί λειτουργοί. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης, ο οποίος -από κοινού με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη- ζήτησε να μην υπάρχουν σκιές και υποψίες για την αγορά, διότι βλάπτεται η ελληνική οικονομία. «Οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και του προέδρου της Ν.Δ. δημιούργησαν την εντύπωση στο κοινό ότι οι βουλευτές είναι οι συνήθεις ύποπτοι. Οι βουλευτές δεν ασκούν διοίκηση, δεν έχουν δυνατότητες ιδιαίτερης πληροφόρησης. H διάχυση της ευθύνης σε πολλούς είναι ό,τι καλύτερο επιδιώκουν οι απατεώνες», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής.

«Ενοχοποίηση βουλευτών και Χ.Α.»

Ακολούθησε η διακομματική «ομοβροντία». H ιστορία αυτή ενοχοποιεί βουλευτές και Χρηματιστήριο. Αυτό που απαγορεύεται είναι οι υπερβολές και η εσωτερική πληροφόρηση. Εκεί που εγείρεται θέμα είναι για όσους διαχειρίστηκαν δημόσιο χρήμα, τους διοικητές των ΔΕΚΟ και άλλους, και όχι στους βουλευτές. Εξουσιοδοτώ την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να δώσει στη δημοσιότητα πανομοιότυπο έλεγχο των χρηματιστηριακών μου συναλλαγών με αυτόν που έδωσε για τους κ. Μανίκα και Νεονάκη, είπε ο κ. Αλογοσκούφης. «Συμφωνώ με τον βουλευτή της Ν.Δ. για το ζήτημα της αγοράς, αυτή πρέπει να μείνει έξω από κομματικές και πολιτικές σκοπιμότητες, ιδιαίτερα τώρα που εμφανίζονται διεθνώς σημάδια ανάκαμψης. Δεν είμαι καθόλου σύμφωνος -ασχέτως προθέσεων- με τη δημιουργία σχετικά εύκολα κλίματος ενοχοποίησης του πολιτικού κόσμου. H Ελλάδα δεν μπορεί να είναι μια χώρα που ο πολιτικός κόσμος και η αγορά κινούνται σε κλίμα υποψίας», σχολίασε αμέσως μετά ο κ. Χριστοδουλάκης. Αλλο αποενοχοποίηση όμως και άλλο παραγραφή των εγκλημάτων που έγιναν, απάντησε ο συντονιστής Οικονομίας της Ν.Δ.

«Η επιτροπή ελέγχου του «πόθεν έσχες» της Βουλής, στην οποία είμαι μέλος, έκανε λάθος που δεν ζήτησε πινακίδια, κωδικούς και ό,τι άλλο. Το πρόβλημα όμως δεν είναι στους βουλευτές αλλά σε εκείνους που είχαν εσωτερική πληροφόρηση και χειραγώγησαν το Χρηματιστήριο», ήταν η δήλωση του κ. Δ. Κωστόπουλου (Ν.Δ.). «O πολιτικός κόσμος της χώρας δεν μπορεί να κάνει πίσω τώρα που το θέμα έχει εγερθεί. Οπως έχουν τα πράγματα πρέπει να διευρυνθεί ο κύκλος των ελεγχόμενων προσώπων. H μη αξιοποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας άνοιξε δρόμους για τακτικισμούς και δημιουργίες εντυπώσεων», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ).

Στοιχεία για συναδέλφους

Στην αποκάλυψη ότι ζήτησε στοιχεία για συναδέλφους του από την επιτροπή της Βουλής, αλλά δεν του έδωσαν λόγω του απορρήτου, προχώρησε ο κ. Αν. Μαντέλης (ΠΑΣΟΚ), ο οποίος ναι μεν δήλωσε ότι δεν επιτρέπει το απόρρητό του να αίρεται από οιονδήποτε υπουργό, αλλά στην ερώτηση γιατί τότε θα υποβάλει τη φόρμα που του εστάλη από τον κ. Σημίτη, απάντησε ότι αυτό επιβάλλεται από την κομματική του λειτουργία. Δημοσιότητα για όλους και έλεγχο στους τραπεζίτες και διοικητές ΔΕΚΟ ζήτησε ο κ. I. Γιαννακόπουλος, ο οποίος πρόσθεσε ότι η δήλωση που ζητήθηκε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι επαλήθευση του «πόθεν έσχες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή