«Σκύψετε στις πηγές της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Εσείς είστε η ελπίδα»

«Σκύψετε στις πηγές της αμερικανικής ανεξαρτησίας. Εσείς είστε η ελπίδα»

9' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι δηλώσεις για την «Αμερική του Μπους» που τόσο σας πλήγωσαν, έγιναν όπως ήταν φυσικό, εν βρασμώ ψυχής, ενώ έβλεπα στην τηλεόραση τους φοβερούς βομβαρδισμούς της Βαγδάτης, μια εικόνα βιβλικής καταστροφής. Ηταν αυτονόητο οι δηλώσεις μου να απηχούν όλη μου την αγανάκτηση, την αδικία που με έπνιγε, τον αποτροπιασμό για τα ακρωτηριασμένα παιδιά, την δίκαιη -δικαιότατη- οργή που νιώσαμε όλοι και βεβαίως την απαίτηση να σταματήσει το έγκλημα και να τιμωρηθούν οι εγκληματίες.

Πριν σας εκθέσω την πραγματική εικόνα που έχω για τη χώρα και τον λαό της, θέλω κατ’ αρχάς να σας θυμίσω ότι αυτές οι γενικεύσεις και οι ταυτίσεις ηγετών με τις χώρες τους είναι σύνηθες φαινόμενο, ιδιαίτερα σε συνθήκες με ιστορική φόρτιση. Λ.χ. η Αθήνα του Περικλέους, οι ΗΠΑ του Ρούσβελτ, η Ρωσία του Στάλιν, η Κίνα του Μάο, η Κούβα του Κάστρο κ.λπ. Εμείς λέμε ότι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μας χτύπησαν «οι Ιταλοί» και μας κατέλαβαν «οι Γερμανοί» κι εσείς λέτε ότι στο Περλ Χάρμπορ σας χτύπησαν «οι Ιάπωνες».

Ταύτιση

Πολλά τα παραδείγματα ταύτισης ενός ολόκληρου λαού με έναν ηγέτη για το καλύτερο ή το χειρότερο. Εκ των υστέρων η ζωή έδειξε ότι οι συγκεκριμένοι λαοί είχαν τις δικές τους απόψεις και συχνά τις δικές τους αντιθέσεις με τους συγκεκριμένους ηγέτες. Εν τούτοις θέλοντας και μη ταυτίστηκαν μ’ αυτούς…

Λένε ότι οι εικόνες του βομβαρδισμού της Βαγδάτης και των νεκρών και ακρωτηριασμένων παιδιών δεν έφτασαν ποτέ στο αμερικανικό κοινό, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις αυτές να έχουν κάνει μεγάλο κακό σε μένα και στην εικόνα μου μέσα στην μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών, που όχι μόνο δεν ταυτίζονται με τον Τζορτζ Μπους αλλά και -πολλοί απ’ αυτούς- παλεύουν ενεργά για την ειρήνη. Ομως δεν μετανιώνω γι’ αυτές κι ας ήταν διατυπωμένες με την -άδικη για κάποιους από σας- γενίκευση που ανέφερα πριν.

Οι περισσότεροι από μας εδώ στην Ευρώπη γνωρίζουμε ότι τα υψηλά ποσοστά του Μπους, από τα οποία φαινόταν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αμερικανών ταυτιζόταν μαζί του, οφείλονται στον παραδοσιακό σεβασμό των Αμερικανών στα συνταγματικά τους σύμβολα και δη εν καιρώ πολέμου, αλλά προ παντός στην πρωτοφανή πλύση εγκεφάλου που υπέστησαν λόγω μιας ανίερης συμμαχίας μεταξύ των αντιδραστικότερων κύκλων των ΗΠΑ -που δυστυχώς αυτή τη στιγμή ελέγχουν την Οικονομία, το Πεντάγωνο και τον Λευκό Οίκο- και των κυριότερων ΜΜΕ. Μια πλύση εγκεφάλου που μεταβλήθηκε τελικά σε ιδεολογική τρομοκρατία. Νομίζω ότι σήμερα η ανθρωπότητα μένει άφωνη μπροστά σε πρωτοφανή φαινόμενα όπως αυτό των υψηλότατων κρατικών αξιωματούχων που χωρίς να το κρύψουν και χωρίς να ντραπούν δηλώνουν μεγαλομέτοχοι σε εταιρείες πετρελαίων (κυρίως) που διεκδικούν τα κοιτάσματα του Ιράκ και για τον λόγο αυτόν στέλνουν 500.000 Αμερικανούς στρατιώτες να καταστρέψουν μια χώρα και έναν λαό μόνο και μόνο για να τα καρπωθούν. Ενα ανοιχτό και ξετσίπωτο εμπόριο αίματος, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των λαών της οικουμένης!

Μπίζνες

Ο κ. Τσένι, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και μια σειρά άλλοι υπουργοί και παράγοντες κάνουν μπίζνες εξευτελίζοντας τους θεσμούς με ψέματα, διαστρεβλώσεις, απειλές και εξαγορές, εξαπατώντας τον αμερικανικό λαό και γράφοντας στα παλιά τους παπούτσια τη διεθνή νομιμότητα, χρησιμοποιούν τη στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ για να δολοφονούν λαούς ολόκληρους, μόνο και μόνο για να έχουν αυτοί και οι όμοιοί τους οικονομικά οφέλη. Αυτή η εικόνα που βγαίνει σήμερα προς τα έξω για μια μεγάλη χώρα όπως η δική σας, είναι πράγματι πρωτοφανής στην Ιστορία.

Το πρόβλημα φυσικά είναι πώς κατάφερε αυτή η ομάδα με τις ρατσιστικές, αντιδραστικές, φασιστικές θα έλεγα αντιλήψεις να φτάσει ώς την κορυφή της εξουσίας και να κάτσει επάνω στην πλάτη αυτής της μεγάλης χώρας με τις τόσες δημοκρατικές παραδόσεις.

Πάντως είναι βέβαιο -το έχουν άλλωστε δηλώσει καθαρά οι ιδεολογικοί καθοδηγητές αυτής της ομάδας που κυβερνά- ότι το Ιράκ είναι μόνο η αρχή. Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε νέους πολέμους, έως ότου επιτευχθεί ο βασικός στόχος, δηλαδή ο παγκόσμιος στρατιωτικός έλεγχος σαν θεμέλιο για την οικονομική και την πολιτική κυριαρχία. Ονειρα κατακτητών «Made iUSA» του 21ου αιώνα, που όμως αν ξύσεις το βερνίκι, θα βρεις από μέσα τα απαίσια πρόσωπα των κατά καιρούς βαρβάρων κατακτητών που με παρόμοια όνειρα και σχέδια σκόρπισαν στο πέρασμά τους φωτιά, σίδερο, νεκρούς και ερείπια, ακριβώς όπως έγινε στο Ιράκ. Αυτά είδαν οι λαοί της Ευρώπης και γι’ αυτό με πρωτοφανή ποσοστά συμμετοχής που έφταναν έως το 98% ξεχύθηκαν στους δρόμους θέλοντας να βροντοφωνάξουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και την αγάπη τους στην ειρήνη. Αυτή η εικόνα των λαών υπάρχει και σήμερα. Είναι μια φωτιά που σιγοκαίει, έτοιμη και πάλι να βγάλει φλόγες. Ας μη μας αποπροσανατολίζει λοιπόν η εικόνα αυτής της σχετικής ηρεμίας που οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι κυβερνήτες της Ευρώπης δεν μπόρεσαν να εκφράσουν τη θέληση των ίδιων των λαών τους. Που όμως κι αυτοί οι λαοί στο βάθος συμμερίζονται τον μεγάλο φόβο που κατά κύριο λόγο διαμορφώνει τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών έναντι των ΗΠΑ μπροστά στην κολοσσιαία στρατιωτική και οικονομική δύναμη της μοναδικής υπερδύναμης και την επικρεμάμενη απειλή για αντίποινα. Σήμερα λοιπόν κυβερνήσεις και λαοί είναι τρομοκρατημένοι -αυτή είναι η πραγματικότητα. Και νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να ενδιαφέρει και να απασχολεί περισσότερο τον αμερικανικό λαό. Δηλαδή το γεγονός ότι η χώρα που στους δύο τελευταίους μεγάλους πολέμους έκανε τόσες θυσίες και συνέβαλε τα μέγιστα για την ελευθερία, σήμερα λειτουργεί μέσα στις συνειδήσεις των λαών του κόσμου και προπαντός της Ευρώπης σαν μια επιθετική δύναμη που σπέρνει γύρω της το δέος, που με μια λέξη τρομοκρατεί. Ναι, ο κ. Μπους που πιπιλίζει απ’ το πρωί ώς το βράδυ την καραμέλα της τρομοκρατίας λειτουργεί στις συνειδήσεις των ελεύθερων ανθρώπων σαν αρχιτρομοκράτης. Αυτός που φοβάται δήθεν τα όπλα μαζικής καταστροφής έχει στα χέρια του χιλιαπλάσια μέσα βιβλικής καταστροφής, τα οποία μάλιστα τα χρησιμοποιεί με στόχο γυναίκες, παιδιά και χώρες ολόκληρες και με την ανθρωπότητα να παρακολουθεί στις τηλεοράσεις σε απ’ ευθείας μετάδοση αυτή την γενική σφαγή. Τι υποκρισία, αλήθεια!

Παγωμένοι

Ομως, δυστυχώς, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή τη στιγμή οι λαοί και οι κυβερνήσεις γύρω σας είναι παγωμένοι από αδυναμία και φόβο. Μην εκλαμβάνετε τα χαμόγελα των διαφόρων κυβερνητών που επισκέπτονται τον Λευκό Οίκο σαν συμπόρευση με τα σχέδια του κ. Τσένι. Υπάρχουν φυσικά και ηγέτες που περιφρονούν την θέληση των λαών τους. Ομως, οι περισσότεροι προσκυνούν από φόβο και υπολογισμό. Βλέπετε, ο πρόεδρος Μπους κρατά στο ένα χέρι τους πυραύλους και στο άλλο τα δολλάρια. Σας αρέσει τάχατες αυτή η εικόνα;

Προσωπικά υπήρξα και είμαι μεγάλος θαυμαστής του αμερικανικού λαού. Γνωρίζω καλά τους κοινωνικούς και εθνικούς αγώνες για την κατάκτηση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Αλλωστε υπάρχουν και τα εκατομμύρια των Ελληνοαμερικανών σαν ζωντανός δίαυλος μεταξύ ΗΠΑ και της χώρας μας, ώστε να έχουμε πλήρη γνώση για όσα θετικά και θαυμαστά έχουν ώς σήμερα συμβεί. Στην επιστήμη, στην τέχνη, στον πολιτισμό…

Οσο για τον πολιτισμό, από πού ν’ αρχίσω και πού να τελειώσω; Μυθιστόρημα, ποίηση, μουσική, χορός, κινηματογράφος, ζωγραφική, γλυπτική… Τι όμορφη που ήταν η Αμερική την εποχή που ανθίζανε όλες αυτές οι τέχνες με την διεθνή ακτινοβολία και επίδραση…

Ακόμα πιο πολύ, θα έλεγα, θαύμαζα τη λαϊκή σας μουσική από την τζαζ έως τις μπαλάντες και τη ροκ μουσική.

Επιλογές

Το έχω πει πολλές φορές και το ξαναλέω: η Αμερική σήμερα είναι τόσο δυνατή, τόσο ικανή αλλά και τόσο πλούσια από κάθε άποψη, που θα μπορούσε με μια απλή της απόφαση να γεμίσει την οικουμένη με απόλυτη ευτυχία ή με απόλυτη δυστυχία. Δυστυχώς για όλους επέλεξε προς το παρόν το δεύτερο.Με όλα αυτά θέλω να καταλήξω ότι αυτή τη στιγμή η σκέψη μου στρέφεται και πάλι προς εσάς. Το κάνατε ήδη με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, όπου εσείς, ο λαός και προ παντός τα νιάτα της Αμερικής με σκληρούς μαζικούς καθημερινούς αγώνες συμβάλατε αποφασιστικά ώστε να τεθεί τέρμα σ’ αυτή την άδικη σφαγή.

Σήμερα όπως είπαμε, οι λαοί του κόσμου νοιώθουν μουδιασμένοι, αδύναμοι. Οι κυβερνήσεις τα έχουν χαμένα. Ολοι περιμένουν το χειρότερο, μια νέα σύρραξη, μια νέα σφαγή χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα. Γιατί όλοι είναι εξαρτημένοι με τον α ή τον β τρόπο από τον κολοσσό, μπροστά στον οποίο όλοι τρέμουν.

Γι’ αυτό κι εγώ πιστεύω ότι μέσα σ’ αυτό το πλέγμα των δυνάμεων, των αντιθέσεων και των διεθνών ισορροπιών, εκείνος που μπορεί να ανατρέψει την αρνητική θέση και εικόνα των ΗΠΑ είναι ο ίδιος ο αμερικανικός λαός.

Μου γράφεις ότι δεν πρέπει να κατηγορείται ολόκληρος ο αμερικανικός λαός για την πολιτική Μπους, που σημαίνει ότι κάποιοι -πολλοί- διαφωνείτε. Ομως αυτό, από σας εξαρτάται. Από το αν και πόσο δυναμικά κάνετε αισθητή την παρουσία σας. Πού είστε; Επειτα από μερικές διαδηλώσεις τον πρώτο καιρό της εισβολής στο Ιράκ, αντί η αντίστασή σας να διογκώνεται κάθε μέρα και περισσότερο, δεν ακούω πια τίποτα για σας. Ομως η «διανομή» του Ιράκ και το χάος συνεχίζονται, ο κίνδυνος να «ελευθερωθούν» κι άλλες χώρες, όπως πολλές φορές μας βεβαίωσαν μέλη της κυβέρνησής σας, υπάρχει αμείωτος. Εκτός από τους χιλιάδες Ιρακινούς για τους οποίους μίλησα πιο πριν, 151 δικοί σας στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους μέχρι τώρα στο Ιράκ. Εκατόν πενήντα Αμερικανίδες μάνες έχασαν τα παιδιά τους. Γιατί; Κινδύνευε η χώρα τους; Οι «αιτίες» του πολέμου αποδείχθηκαν ασύστολα ψεύδη. Στην Αγγλία ο άνθρωπος που τους ξεσκέπασε βρέθηκε νεκρός. Κι εσείς;

Μου γράφεις να μη μισούμε όλους τους Αμερικανούς. Δεν τους μισούμε. Εσάς που διαφωνείτε με όλα αυτά, σας νιώθουμε μαζί μας, στην ίδια πλευρά. Πιστεύουμε σε σας. Ομως παίξτε τον ρόλο σας. Συνειδητοποιείστε την δύναμή σας και αντισταθείτε. Οχι στις επόμενες εκλογές. ΤΩΡΑ! Με κάθε νόμιμο -εννοείται- και ειρηνικό μέσο που διαθέτετε. Εσείς είστε η ελπίδα.

Εσείς με ψηφίσματα, συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, που κάθε μέρα θα γίνονται όλο και πιο πολλές, όλο και πιο μαζικές, μπορείτε να θέσετε το θεμέλιο για την ανατροπή αυτής της συμμορίας που με το ένα τέταρτο των ψήφων του αμερικανικού λαού έχει μεταβάλει τις ΗΠΑ σε δύναμη επιθετική και βάρβαρη που σπέρνει στον κόσμο δάκρυα και πόνο και τρομοκρατεί τους λαούς. Αυτή τη στιγμή ξεσκεπάζεται πλήρως η συνωμοσία. Τα ψέματα για τα «μαζικά όπλα» του Σαντάμ. Η καρέκλα του κομπάρσου Μπλερ τρίζει. Η δημοτικότητα του Μπους πέφτει.

Πριν από λίγες μέρες στους Τάϊμς της Νέας Υόρκης κάποιος υποπτέραρχος ονόματι Τ. Μάικ Μόσλι απεκάλυπτε πως ο πόλεμος στο Ιράκ είχε αρχίσει ουσιαστικά πριν από ένα χρόνο, με τα βομβαρδιστικά να καταστρέφουν επιλεγμένους στόχους, ώστε να παραλύσει το αμυντικό σύστημα του στρατού του Ιράκ.

Οι βομβαρδισμοί

Επίσης αποκάλυψε ότι για κάθε βομβαρδισμό κατά τον οποίο προβλεπόταν πάνω από 30 νεκρά γυναικόπαιδα, θα έπρεπε να υπάρχει έγκριση από τον ίδιο τον Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο κύριος αυτός ενέκρινε 50 τέτοιους βομβαρδισμούς… Νομίζω ότι αυτές οι αλήθειες που βγαίνουν σιγά σιγά στο φως μέσα στην ίδια την χώρα σας θα βοηθήσουν ώστε η μεγάλη πλειοψηφία που ακολουθούσε τυφλά τον Μπους να δει επιτέλους την πραγματικότητα.

Τέλος, εσείς με την ψήφο σας θα πρέπει να εκδιώξετε αυτή τη συμμορία που ντροπιάζει την ιστορία και τις παραδόσεις σας, που τρομοκρατεί τους λαούς και που αδίστακτα σκορπά τον θάνατο και την καταστροφή και μ’ αυτό τον τρόπο παραμορφώνει το πρόσωπο της χώρας σας ζημιώνοντας στα μάτια του κόσμου την εικόνα της Αμερικής.

Δεν έχετε παρά να σκύψετε στις πηγές των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών παραδόσεων των ιδρυτών της αμερικανικής ανεξαρτησίας, για να κατανοήσετε το μέγεθος της καταστροφής που γίνεται σήμερα στην εικόνα της χώρας σας και στη φήμη της. Βοηθώντας να ξαναμπεί στον δρόμο της ειρήνης και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων όλου του κόσμου, θα βοηθήσετε τόσο τον εαυτό σας όσο και όλους εμάς που όπως εγώ χύσαμε το αίμα μας για να νικηθεί ο χιτλερισμός-φασισμός και γι’ αυτό αγαπούμε βιωματικά -παθολογικά την ελευθερία, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και πάνω απ’ όλα την ειρήνη.

Αθήνα, 21.7.2003 Μικης Θεοδωρακης

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή