O Μίκης, ο Τζαστίν και ο αντιαμερικανισμός

O Μίκης, ο Τζαστίν και ο αντιαμερικανισμός

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αλληλογραφία που ακολουθεί, ανάμεσα στον πιο διάσημο Ελληνα και σε έναν παντελώς άγνωστο νεαρό Αμερικανό ομότεχνό του, αποκτά μοναδικό ενδιαφέρον που προκύπτει από το θέμα, αλλά, κυρίως, από τα «ασύμετρα» μεταξύ τους μεγέθη και τις ιδιότητες των συνομιλητών, τα επιχειρήματά τους, το ποιοι είναι οι κόσμοι που αντιπροσωπεύουν και πώς σκέπτονται, το ποιες απρόβλεπτες συγκλίσεις και ποιες αποκλίσεις σχηματίζονται ανάμεσά τους. Στον δημόσιο λόγο, πολύ συχνά οι επώνυμοι και «μεγάλοι» εκθειάζουν τους νέους και τις ανησυχίες τους, αλλά, πια, πολύ σπάνια μπαίνουν στον κόπο, έχουν καιρό και βρίσκουν νόημα, να ασχοληθούν πραγματικά με την ουσία των όσων οι νέοι τους λένε, κάτι που σε άλλες, μεγάλες εποχές ήταν αληθινό κομμάτι της δημόσιας ζωής και έδινε τέτοιους καρπούς που παραμένουν ακόμα στο κέντρο της ιστορίας της σκέψης. Οπως είναι γνωστό, ο πόλεμος στο Ιράκ προκάλεσε έντονες αντιδράσεις κατά της αμερικανικής πολιτικής σε ολόκληρο τον κόσμο. Ανάμεσά τους, ήταν και εκείνη του Μίκη Θεοδωράκη. Μετά τις σχετικές δηλώσεις του εκείνες τις μέρες, η ηλεκτρονική του διεύθυνση «κατακλύστηκε» από μηνύματα, άλλα επιδοκιμαστικά, άλλα αποδοκιμαστικά, προερχόμενα από πολλές χώρες του κόσμου. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα υπάρχει και ένα που του έστειλε ο Τζαστίν Γκόλντερ, ένας 17χρονος Αμερικανός μουσικός από τη Φιλαδέλφεια.

Ισως αυτά τα τρία στοιχεία, η μουσική, η ηλικία και η εθνικότητα, καθώς φυσικά και το εξαιρετικής ποιότητας περιεχόμενό της, ήταν που παρακίνησαν τον Μίκη Θεοδωράκη να απαντήσει σε αυτή την επιστολή. Δεν γνωρίζουμε την αντίδραση του νεαρού Τζαστίν, ο οποίος ήδη έλαβε στο e-mail του την απάντηση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή