«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ για τη λίστα στις περιφέρειες

«Καζάνι που βράζει» το ΠΑΣΟΚ για τη λίστα στις περιφέρειες

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η διάταξη του νέου εκλογικού νόμου που καθιερώνει τους βουλευτές περιφέρειας και εισάγει τη λίστα εξετάζεται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό το βάρος των ισχυρών ενστάσεων της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ορισμένων κορυφαίων υπουργών.

Συνομιλητές του κ. Σημίτη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα οι αντιδράσεις να προσλάβουν μορφή χιονοστιβάδας κατά τη συζήτηση του σχετικού νόμου στη Βουλή με αποτέλεσμα αντί η κυβέρνηση να αποκομίσει οφέλη από την προωθούμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου, να εισπράξει σημαντικό πολιτικό κόστος. Το πρόβλημα για τον κ. Σημίτη και τους επιτελείς του είναι ότι ο θεσμός των βουλευτών περιφέρειας αποτελεί μια από τις βασικές καινοτομίες του νέου εκλογικού συστήματος οπότε, προκειμένου η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μην αποδυναμωθεί πλήρως, θα πρέπει να αντικατασταθεί με κάποια άλλη αντίστοιχης βαρύτητας.

Πάντως, ορισμένοι στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη, αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών κ. K. Σκανδαλίδης, εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα πρέπει να επιμείνει στη συγκεκριμένη επίμαχη διάταξη αλλά και στην καθιέρωση του ενιαίου ψηφοδελτίου στις περιφέρειες. Οπως λέγεται, ο νέος εκλογικός νόμος είναι βέβαιο ότι θα ψηφιστεί από όλους τους αντιδρώντες σήμερα βουλευτές, καθώς ουδείς θα αποτολμήσει να προκαλέσει μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση, όταν η χώρα θα βρίσκεται ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο.

Πάντως, επί του παρόντος, το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με «καζάνι που βράζει». Ηδη, δημοσίως διακριτικές αποστάσεις από την καθιέρωση της λίστας έλαβαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. A. Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, ενώ τον προβληματισμό του δεν κρύβει και ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδης. Επίσης, επιφυλάξεις για το ενιαίο ψηφοδέλτιο φέρεται να διατυπώνει σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, με το σκεπτικό ότι οδηγεί στην αποδυνάμωση των κομμάτων.

Ετσι, από τα κορυφαία στελέχη μόνοι ένθερμοι υπέρμαχοι της εισαγωγής της λίστας εμφανίζονται η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Βάσω Παπανδρέου και ο υπουργός Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, που θα επιθυμούσαν ο νέος εκλογικός νόμος να προσεγγίζει περισσότερο το γερμανικό μοντέλο. Μάλιστα, ο κ. Παπαντωνίου από πρόσφατες επισκέψεις του στην επαρχία οδηγείται στην εκτίμηση ότι μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές πρωτοβουλίες το κλίμα για την κυβέρνηση έχει αρχίσει να βελτιώνεται.

Παράλληλα, εναντίον της θέσπισης της λίστας τάσσονται ορισμένοι υπουργοί, όπως οι κ. Αλ. Ακριβάκης και X. Καστανίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. K. Γείτονας και όλοι σχεδόν οι βουλευτές που παρέστησαν στο KTE που συγκάλεσε την περασμένη Τρίτη στη Βουλή ο κ. Σκανδαλίδης. Αρκετοί δε εξ αυτών, μεταξύ των οποίων οι κ. Παπουτσής, Παπαϊωάννου, Αυγερινός, Κοσυβάκης, Σκουλάκης, Μάτης, Παπαθεμελής και Τσουκάτος, δεν διστάζουν να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους και δημοσίως. Στον πυρήνα των ενστάσεων που διατυπώνουν οι ανωτέρω είναι πως με την κυβερνητική πρόταση δημιουργούνται βουλευτές «δύο ταχυτήτων», αλλά και ότι ενισχύονται τα αρχηγικά χαρακτηριστικά των κομμάτων σε μια περίοδο κατά την οποία το ζητούμενο είναι η εμβάθυνση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Επίσης, μεγάλος αριθμός βουλευτών διατυπώνει την άποψη πως η καθιέρωση του ενιαίου ψηφοδελτίου οδηγεί στην κυριαρχία των «λάιφ-στάιλ» πολιτικών και στην άμβλυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Πάντως, ακόμη και εάν ο κ. Σημίτης αποφασίσει να «αποσύρει» τη διάταξη περί θέσπισης της λίστας, δεν θα το πράξει στην παρούσα φάση, αλλά μετά τη θερινή ανάπαυλα, στο πλαίσιο του διαλόγου που θα διεξαχθεί για το νέο εκλογικό νόμο και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Η προσέγγιση του πρωθυπουργού δεν είναι τυχαία: O κ. Σημίτης εκτιμά πως μόνη επιλογή του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά των 8 ποσοστιαίων μονάδων που το χωρίζει στις δημοσκοπήσεις από τη Ν.Δ. στην παρούσα φάση είναι να δημιουργεί συνεχώς «πολιτικά γεγονότα», ακόμη και εάν αυτά δημιουργούν αναταράξεις στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Εξ άλλου στις προθέσεις του πρωθυπουργού είναι να προωθήσει το επόμενο διάστημα και τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, παρά το γεγονός ότι και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αναμένεται να προκαλέσει επίσης ισχυρές αντιδράσεις.

Ο κ. Σημίτης έχει αποφασίσει να διατηρήσει την «επιθετική γραμμή» του τελευταίου διαστήματος -με κορύφωση την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου- με το σκεπτικό ότι εμφανίζεται ως κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού περιορίζοντας τη Ν.Δ. σε θέση άμυνας, ενώ παράλληλα απαντά εμπράκτως στις αιτιάσεις της Ρηγίλλης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ένα «γηρασμένο και καθεστωτικό κόμμα, που δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει για τον εκσυγχρονισμό της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή