Παροχές 1,2 δισ. ευρώ σε επιλεγμένες ομάδες

Παροχές 1,2 δισ. ευρώ σε επιλεγμένες ομάδες

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον αντίποδα το κυβερνών κόμμα είναι ήδη φανερό πως θα επιδιώξει την ανατροπή των δυσμενών γι’ αυτό προγνωστικών και θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να το επιτύχει. Ηδη κινείται δραστήρια σε όλα τα μέτωπα. Επιχειρεί κατ’ αρχάς να δεσμεύσει τους παραδοσιακούς συμμάχους στα MME και τους συνδεόμενους με αυτά μεγαλοεπιχειρηματίες, ώστε να έχει την ίδια με τις προηγούμενες εκλογές ή και ισχυρότερη μιντιακή υποστήριξη. Ανασυγκροτεί τις κομματικές δυνάμεις και θα επιχειρήσει να διεισδύσει ακόμη περισσότερο στο χώρο της Κεντροδεξιάς, εμφανίζοντας διά του νέου γραμματέα κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη ένα άλλο μεταρρυθμισμένο, πιο μοντέρνο και πιο ανοιχτό στην κοινωνία κόμμα, που θα ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ του κ. Λαλιώτη και θα είναι ικανό να ψαρεύει με μεγαλύτερη ευχέρεια προς τα δεξιά. Και το κυριότερο, θα επιχειρήσει να καλύψει εισοδηματικά μεγάλες ομάδες του πληθυσμού, κυρίως τις ασθενέστερες.

Για 1 εκατ. οικογένειες

Η Χάρτα Σύγκλισης θα αποτελέσει, κατά τα φαινόμενα, το πρόσχημα ή καλύτερα το εργαλείο για ευθείες εισοδηματικές μεταβιβαστικές πληρωμές, οι οποίες θα αγγίξουν περίπου 1 εκατ. οικογένειες. Οπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες, για το 2004 προγραμματίζονται παροχές ύψους 1-1,2 δισ. ευρώ, οι οποίες θα συνοδεύονται από υποσχέσεις για συνεχή βελτίωση μέχρι το 2008, οπότε υποτίθεται θα φθάσουν σε ένα ανεκτό επίπεδο.

Οι παροχές θα καλύπτουν, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περίπου 400.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν τη βασική σύνταξη, άλλους 260.000 που παίρνουν το ΕΚΑΣ, ακόμη 130.000 αναπήρους, άλλους περίπου 30.000 μακροχρόνια ανέργους και θα συμπληρώνονται από μέτρα και ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των παιδιών πολύτεκνων οικογενειών. Το πακέτο θα συμπληρωθεί με δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις προσωπικού πλήρους η μερικής απασχόλησης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και με φορολογικές ρυθμίσεις για τους περίπου 700.000 μικροεπαγγελματίες, κυρίως με την επαναφορά του βιβλίου αγορών ως μόνου εργαλείου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων και του ΦΠΑ, ώστε να απαλλαγούν από το άγχος των ελέγχων και εφόδων του ΣΔΟΕ.

Για την περιφέρεια

Ακόμη, ο υπουργός Οικονομίας κ. Νικ. Χριστοδουλάκης εκπονεί ένα σχέδιο ενδοπεριφερειακής σύγκλισης, με σκοπό την άμβλυνση των ανισοτήτων σε περιφερειακό επίπεδο. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στη Θεσσαλία οι νομοί Λάρισας και Μαγνησίας ευημερούν εν αντιθέσει με εκείνους των Τρικάλων και της Καρδίτσας που υπολείπονται σημαντικά και συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια. Το αυτό παρατηρείται στις περισσότερες περιφέρειες της χώρας και θα αναζητηθούν τρόποι ενίσχυσης εκείνων που μειονεκτούν.

Ολο τούτο θα συνοδεύεται από προσπάθειες βελτίωσης του κλίματος στη Σοφοκλέους και θα επενδυθεί με άλλες πολιτικές για την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της οικονομίας, ώστε να παρουσιασθεί ως μια ολοκληρωμένη και δεσμευτική πρόταση τετραετίας.

Γενικώς ο κ. Σημίτης θα επιχειρήσει να εμφανισθεί και πάλι εγγυητής της ευημερίας των νοικοκυραίων της μεσαίας τάξης και, επιπλέον, αρωγός των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού. Πρόκειται για μια γιγαντιαία, χωρίς ενδοιασμούς και αναστολές, προσπάθεια επανασύνδεσης του ΠΑΣΟΚ με τις κοινωνικές δυνάμεις που παραδοσιακά το στήριξαν στην τελευταία 25ετία και τα τελευταία χρόνια ένιωσαν αποξενωμένες από τη διακυβέρνηση του κ. Σημίτη.

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στο θαύμα, καθώς έχει απολεσθεί η αξιοπιστία και τα πρόσωπα έχουν κουράσει αφάνταστα. Ομως στην πολιτική τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί, ειδικά στις παρούσες ιδιαίτερες κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή