Επεκτείνεται στα Σκόπια ο γερμανικός όμιλος WAZ

Επεκτείνεται στα Σκόπια ο γερμανικός όμιλος WAZ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζοντας την επεκτατική πολιτική του στον χώρο των MME της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ο γερμανικός όμιλος WAZ ανακοίνωσε χθες ότι θέτει υπό τον έλεγχό του τις τρεις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της ΠΓΔΜ. O WAZ έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια έντονη δραστηριότητα στη Βαλκανική, ελέγχοντας ορισμένες από τις μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες στη Βουλγαρία, στη Σερβία και σε Μαυροβούνιο, Ρουμανία και Κροατία. Προ δέκα ημερών εξάλλου υπέγραψε στην Ελλάδα επιστολή προθέσεων με τον ΔΟΛ για την ανάπτυξη διεθνούς συνεργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα συσταθεί στα Σκόπια εταιρεία, που θα αναλάβει την έκδοση των εφημερίδων «Ντνέβνικ», «Ουτρίνσκι Βέσνικ» και «Βεστ», εξέλιξη που ουσιαστικά σημαίνει ότι περνούν στην κατοχή του γερμανικού ομίλου. H κυκλοφορία των εφημερίδων φτάνει περίπου τα 120.000 φύλλα ημερησίως και σε αυτές απασχολούνται 350 εργαζόμενοι. Ειδικότερα, η «Ντνέβνικ» έχει κυκλοφορία 55.000 φύλλα, η λαϊκή «Βεστ» 30.000 φύλλα και η «Ουτρίνσκι Βέσνικ», που πρόσκειται στο κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, 35.000. Διευθυντής της τελευταίας είναι ο Τρίφον Κοστόφ, που θεωρείται ο πλουσιότερος άνθρωπος στα Σκόπια και φημολογείται ότι θα προταθεί από την κυβέρνηση για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η θυγατρική

Γενικός διευθυντής της θυγατρικής εταιρείας του γερμανικού ομίλου που θα συσταθεί στην ΠΓΔΜ θα αναλάβει ο Σίρτζαν Κερίμ, πρώην υπουργός Εξωτερικών και μέχρι πρότινος πρέσβης της χώρας στον OHE. Εμφανίζεται δε να έχει φιλικές σχέσεις με τον έναν από τους 4 διευθύνοντες συμβούλους της WAZ, τον Μπότο Χόμπαχ, ο οποίος ήταν ο πρώτος διορισμένος επικεφαλής του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια και διετέλεσε υπουργός Καγκελαρίας επί της πρώτης καγκελαρίας Σρέντερ. O Χόμπαχ θεωρείται ο άνθρωπος που έπαιξε κύριο ρόλο για την εξάπλωση του ομίλου στη N.A. Ευρώπη. Αυτήν τη στιγμή ο WAZ στη Βουλγαρία υπολογίζεται ότι ελέγχει το ένα τρίτο του γραπτού Τύπου και το 50% της διαφημιστικής «πίτας». Στη Σερβία κατέχει το 50% του οίκου που εκδίδει τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα «Πολίτικα» και ανάλογη είναι η σχέση του με την εταιρεία που εκδίδει την καθημερινή «Βιγιέστι» στο Μαυροβούνιο. Στη Ρουμανία ελέγχει από το 2001 επίσης τις δύο μεγαλύτερες εφημερίδες και στην Κροατία, τέλος, το 1/2 και το 1/3 της κυκλοφορίας των εφημερίδων και των περιοδικών αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή