Αμετανόητος και εριστικός ο Σάββας Ξηρός

Αμετανόητος και εριστικός ο Σάββας Ξηρός

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Λήξαν» θεωρείται από χθες το ζήτημα των προανακριτικών απολογιών του Σάββα Ξηρού, όπως και της απολογίας που έδωσε στις 11/8/2002 ως προς το θέμα της νομιμότητάς τους, καθώς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων έκρινε ότι οι ισχυρισμοί του κατηγορουμένου περί χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών δεν ευσταθούν.

Ωστόσο, το αν οι προανακριτικές απολογίες του Σάββα Ξηρού αναγνωστούν στο δικαστήριο και ως εκ τούτου χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικό στοιχείο, είναι τυπικά «στον αέρα», αφού οι συνήγοροι υπεράσπισης του κατηγορουμένου (ο Ξηρός αρνήθηκε να απολογηθεί) επιχειρηματολόγησαν επί του «δικαιώματος σιωπής».

Μεταξύ όσων ακούσθηκαν ήταν ότι η ανάγνωση των προανακριτικών απολογιών δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τωρινή στάση του κατηγορουμένου, δηλαδή την άρνηση απολογίας.

Αντιθέτως, η πολιτική αγωγή ζήτησε την ανάγνωση των απολογιών, εξ ολοκλήρου ή αποσπασματικά, την ίδια ώρα που εκκρεμεί και το αίτημα που υπεβλήθη για βίαιη προαγωγή του κατηγορουμένου.

Αντίδραση Ξηρού

Η απόφαση του δικαστηρίου σχετικά με τη νομιμότητα των προανακριτικών απολογιών προκάλεσε την αντίδραση του Σάββα Ξηρού, ο οποίος κατά την ολιγόωρη επιστροφή του στη δικαστική αίθουσα κατήγγειλε τον «αόρατο δάκτυλο των μυστικών υπηρεσιών». Μάλιστα, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων φορτίστηκε, όταν οι δύο εισαγγελείς της έδρας αποπειράθηκαν να πείσουν τον κατηγορούμενο όχι μόνο να απολογηθεί, αλλά και να ομολογήσει.

«Εχω μια δήλωση να κάνω» ήταν τα πρώτα λόγια του Σάββα Ξηρού, μόλις ανέβηκε στη δικαστική αίθουσα κατόπιν εντολής του προέδρου. Στα χέρια του κρατούσε ένα κομμάτι χαρτί το οποίο ξεκίνησε να διαβάζει.

ΠΡ: Πέστε τα με δικά σας λόγια. Ολο οι άλλοι θα σας βοηθάνε;

ΣΑΒΒΑΣ: Ποιον βοηθάνε, εμένα ή εσάς;

ΠΡ: Με έχεις υποτιμήσει…

ΣΑΒΒΑΣ: Οταν με υποτιμάτε εσείς…

ΠΡ: Εγώ δεν διαβάζω αυτά που λέω…

ΣΑΒΒΑΣ: Εσείς δεν τα διαβάζετε, ο κ. Λάμπρου όμως και τρεις σειρές να είναι…

«Επίθεση» Λάμπρου

Υστερα από αυτήν την -αντιπροσωπευτική- «κόντρα» ο Σάββας Ξηρός ξεκίνησε την «επίθεσή» του.

«Οι προανακριτικές απολογίες είναι άκυρες ακόμη και με τους δικούς σας νόμους. Δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και δεν δέχομαι να τις χρησιμοποιήσετε. Στον Ευαγγελισμό εκτός από τις οργιώδεις παρανομίες, έγιναν εκσυγχρονισμένα βασανιστήρια. Αυτό προκύπτει από την κοινή λογική. Πρώτον ύστερα από 27 χρόνια ήταν η μοναδική τους ευκαιρία, δεύτερον, από τον τρόπο που εσείς ψάχνετε τεχνάσματα για να αποφύγετε την αλήθεια, που δεν τολμάτε να φέρετε τις κασέτες, και από το αόρατο χέρι που διερεύνησε δύο από τα πέντε είδη εξετάσεων για ψυχότροπες ουσίες… Αφού δεν παραδέχεστε το εξόφθαλμο έγκλημα που εσείς συζητάτε κατ’ ιδίαν, γίνεστε ένοχοι και συναυτουργοί. Βέβαια, η απόφαση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, γιατί κανένα δικαστήριο δεν έχει παραδεχθεί τα βασανιστήρια». Στη συνέχεια και παρά τις προσπάθειες των εισαγγελέων να τον μεταπείσουν ο Σάββας Ξηρός αρνήθηκε να απολογηθεί. «Αλλωστε, ό,τι και να πω, δεν θα το λάβετε υπόψη», είπε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι πρόσφατοι ισχυρισμοί του που κατ’ αυτόν «αθωώνουν» τον Γιωτόπουλο και τον Τζωρτζάτο ισχύουν.

Αλλαγή στάσης

Παρά την κάθετη στάση του κατηγορουμένου, ο εισαγγελέας κ. Χρήστος Λάμπρου προσπάθησε να τον μεταπείσει, ώστε να ομολογήσει: «Σάββα… Μπορούσα να είμαι και πατέρας σας. Οταν συνέβη αυτό (σ.σ. έκρηξη στον Πειραιά) αποφάσισες να πας με τον νόμο, με το καλό, με την αγάπη και τον Θεό. Εγείρομαι για να σου πω τούτο. Θεωρώ ότι τότε έδειξες μεγαλείο ψυχής. Υποκλίνομαι σε εκείνη την απόφασή σου. Προσέφερες στην έννομο τάξη, την πατρίδα και το έθνος. Σηκώνομαι για να σου αποδώσω τιμή για εκείνη την πράξη», είπε.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, όμως, αναφέρθηκε και στην αλλαγή στάσης του κατηγορουμένου. «Οταν ήρθε ο κ. Κουφοντίνας, ο οποίος ούτε Βελουχιώτης ήταν που αυτοκτόνησε, ούτε Τσε Γκεβάρα, άλλαξες τη στάση σου. Πρόσεξε, θα σου γυρίσουν την πλάτη. Εχουν ήδη αρχίσει. Δεν θα ξέρεις πού να σταθείς. Μείνε εκεί που ήσουν, προσπάθησε να γυρίσεις. Μόνο αυτό θα σου σώσει την ζωή…».

«Τη ζωή μου την αφιέρωσα από μικρό παιδί αλλού, κ. αρεοπαγίτη», ήταν η απάντηση του Σάββα Ξηρού, ο οποίος, αφού σχολίασε αιχμηρά την προαγωγή του κ. Λάμπρου, διευκρίνισε στον αναπληρωτή εισαγγελέα κ. Βασ. Μαρκή πως αδιαφορεί για το αν θα αναγνωστούν οι προανακριτικές απολογίες του. «Το μόνο που με νοιάζει είναι να αποδειχθούν τα βασανιστήρια. Δεν θα με δελεάσετε με καραμελίτσες…», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή