ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΜΕΤΑΠΕΙΣΤΟΣ O ΣΥΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

Διάλογο ναι, αλλά μόνο για την απλή αναλογική

«Ναι» στον διάλογο για τον εκλογικό νόμο, αλλά με μοναδικό στόχο να μεταπεισθεί η κυβέρνηση για την «ανάγκη» καθιέρωσης απλής αναλογικής, είπε χθες ο Συναπισμός. Στην ενημερωτική συνάντηση που είχε ο κ. Σκανδαλίδης με τον κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο -ήταν η τελευταία με τους πολιτικούς αρχηγούς- ο πρόεδρος του Συνασπισμού είχε, όπως είπε, «μια λεπτομερή και ειλικρινή συζήτηση για το περιεχόμενο των κυβερνητικών επιλογών». Αμέσως μετά, ωστόσο, προσέθεσε ότι «ο ΣΥδεν συμμερίζεται τη λογική της διπλής ενίσχυσης του πλειοψηφικού δικομματισμού και του περιορισμού των δυνάμεων της Αριστεράς» και άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι το κόμμα του θα μετάσχει μεν στο διάλογο του εκλογικού νόμου, αλλά μόνο για να ασκήσει πιέσεις προκειμένου το νέο σύστημα να προσεγγίζει στο μέγιστο βαθμό την απλή αναλογική. Σημειώνεται ότι η εξέλιξη αυτή άφησε κατά πληροφορίες απολύτως ικανοποιημένο τον κ. Σκανδαλίδη. Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. κ. Θ. Ρουσόπουλος σχολίασε ότι «ο διάλογος – παρωδία για τον εκλογικό νόμο αναιρείται ουσιαστικά όχι μόνον απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου αλλά και από τη μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος, ακόμη δε και των κορυφαίων».

ΑΛΛΟ ENA BHMA ΓΙΑ ΤΗΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Οι διαδικασίες ένταξης της Κύπρου

Η κυπριακή κυβέρνηση θα υποβάλει τη Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου στην ιταλική προεδρία, ως θεσμοφύλακα της Συνθήκης. O πρόεδρος κ. Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε χθες στη Λευκωσία τη Συνθήκη παρουσία της υπουργού της Γαλλίας για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Νoέλ Λενουάρ, των μελών του υπουργικού συμβουλίου, του προέδρου της Βουλής και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και εξέφρασε συγκίνηση και περηφάνια. «H εξέλιξη», είπε, «φέρνει την Κυπριακή Δημοκρατία στο τελευταίο στάδιο από την ολοκλήρωση της διαδικασίας της ένταξής της τον ερχόμενο Μάιο, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. O κ. Παπαδόπουλος επανέλαβε ακόμη την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στη δέσμευσή της να συνεχίσει να εργάζεται το ίδιο θετικά και εποικοδομητικά με τον γ.γ. του OHE στη βάση του Σχεδίου του για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και να τους επιτρέπει να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που θα προκύψουν από την ένταξη στην Ε.Ε.

ΓΙΑ ΤΗΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΗ ΧΑΓΗ KATA ΜΠΛΕΡ

Οι δικηγόροι έχουν αντιρρήσεις

Διχογνωμία στον δικηγορικό κόσμο της Αθήνας προκάλεσε η πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών να χτυπήσει την πόρτα του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης προκειμένου να ζητήσει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Τόνι Μπλερ, τριών υπουργών της βρετανικής κυβέρνησης και αξιωματούχων των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων. Αντικείμενο της μηνυτήριας αναφοράς είναι, σύμφωνα με τον ΔΣΑ, οι «εγκληματικές πράξεις των Βρετανών, ως παραβιάσεις μεγάλου αριθμού ποινικών διατάξεων που τίθενται στο Καταστατικό του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου». Ειδικότερα, η μηνυτήρια αναφορά περιλαμβάνει 22 στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βαγδάτη, στη Μοσούλη και σε άλλες περιοχές του Ιράκ, όπου σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι. Επίσης, γίνεται μνεία στα εγκλήματα της εξόντωσης και της γενοκτονίας, περιγράφονται απαγωγές Ιρακινών πολιτών και καταστροφές μνημείων. «Δεν υποστήριξα αυτήν την ενέργεια. Τη θεωρώ πυροτεχνηματική και λαϊκίστικη. Μάλιστα, αρκετοί συνάδελφοι απείχαν από την ψηφοφορία. Πιστεύω ότι δεν θα έχει καμία τύχη αυτή η μηνυτήρια αναφορά», δήλωσε στην «K» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ κ. Δημ. Χατζημιχάλης.

ΓΙΑ ΤΗΚΑΛΥΨΗ ΤΩΟΛΥΜΠΙΑΚΩΑΓΩΝΩΝ

Ενδιαφέρον από μεγάλα δίκτυα

Τα 730 εκατ. δολάρια υπολογίζεται ότι θα φτάσουν τα έσοδα από τα ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα μετάδοσης των Ολυμπιακών Αγώνων για την OEOA «Αθήνα 2004». Τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα του πλανήτη εξασφάλισαν ήδη τα δικαιώματα μετάδοσης των Αγώνων και θα βρίσκονται στην Αθήνα το επόμενο καλοκαίρι με περίπου 12.000 εργαζομένους (δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, τεχνικοί κ.ά.). Μεταξύ αυτών είναι το δίκτυο NBC (ΗΠΑ) και η EBU (Ενωση Ευρωπαϊκων Δημοσίων Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών), ενώ χθες στο Τόκιο υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) και της JapaConsortlum, που θα διανείμει εικόνα στους έξι μεγαλύτερους ανεξάρτητους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της Ιαπωνίας αλλά και στα μέλη του National Associatioof Broadcasters.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή