Μετέωρη η εκλογική στρατηγική Σημίτη

Μετέωρη η εκλογική στρατηγική Σημίτη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το στοιχείο της ανανέωσης προτίθεται να προβάλει με ένταση στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης που επιδιώκει παράλληλα την προώθηση όλων των κυβερνητικών εκκρεμοτήτων σε ταχείς ρυθμούς, ώστε εάν οι δημοσκοπήσεις τον ευνοούν να επιχειρήσει έναν εκλογικό αιφνιδιασμό τον Νοέμβριο. H επιμονή του πρωθυπουργού στην κάλυψη τυχόν «κενών» στο κυβερνητικό έργο κατέστη εμφανής κατά τη χθεσινή σύσκεψη του «πρωινού καφέ» με τους στενούς του συνεργάτες, όπου ο κ. Σημίτης ανέσυρε το γνωστό του «μπλοκάκι» και ζήτησε ενημέρωση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από την πορεία του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και τη δημιουργία ενιαίου φορέα για το πτητικό έργο του EKAB, μέχρι την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την ταχύτερη υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ και τα εγκαίνια του λιμένος της Ηγουμενίτσας.

Αντιθέτως, ο κ. Σημίτης δεν εμφανίζεται «ώριμος» να συζητήσει με τους επιτελείς του για τη συνολική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις προσεχείς εκλογές. Εξ αυτού του λόγου, ο πρωθυπουργός ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του επικοινωνιακού οργάνου που θα δραστηριοποιηθεί πλέον μετά τη θερινή ανάπαυλα στο Μέγαρο Μαξίμου. Πάντως, χθες στη Χαριλάου Τρικούπη συνήλθε για πρώτη φορά το κοινό επικοινωνιακό όργανο κυβέρνησης – κόμματος, με τη συμμετοχή του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδη, και των κ. Πρωτόπαπα, Χυτήρη, Αθανασάκη και Θέμελη. Κατά τη σύσκεψη συζητήθηκαν τρόποι για την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και κυρίως το περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τη Ν.Δ. Εν τω μεταξύ, χθες αργά το απόγευμα σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ των Σοσιαλιστικών Νεολαιών που φιλοξενεί η νεολαία, ο πρωθυπουργός τάχθηκε με έμμεσο πλην έντονο τρόπο υπέρ της ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ σε ιδέες και πρόσωπα, θέση που σύμφωνα με πληροφορίες θα αποτυπωθεί και στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος. «H δημοκρατική Αριστερά ποτέ δεν διακατεχόταν από φόβο απέναντι στο νέο».

Εσωκομματικές αντιδράσεις

»Γι’ αυτό ήταν δύναμη προόδου», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σημίτης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την υφιστάμενη πολιτική σκηνή σημειώνοντας πως «απέναντι στο δίπολο αδιέξοδο της παραδοσιακής Αριστεράς και της παραδοσιακής Δεξιάς στέκεται στο κέντρο της πολιτικής σκηνής ο χώρος του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Σημειώνεται, τέλος, ότι τον πρωθυπουργό απασχολούν τις τελευταίες ημέρες οι κλιμακούμενες αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ για τον νέο εκλογικό νόμο, καθώς κριτική ασκείται και από κορυφαία στελέχη, όπως ο πρόεδρος της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης που χθες (μέσω των «Νέων») διαφώνησε με τις ρυθμίσεις για λίστα, διπλή κάλπη και βουλευτές πολλών ταχυτήτων. H κυβέρνηση, διά του υπουργού Τύπου, κ. Χρ. Πρωτόπαπα χαρακτήρισε «συμβολή στον διάλογο» την τοποθέτηση του κ. Κακλαμάνη, ενώ το ίδιο έπραξαν ο υπουργός Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου και ο υπουργός Παιδείας κ. Π. Ευθυμίου. Πάντως, ο προβληματισμός στο κυβερνητικό επιτελείο παραμένει, και το πιθανότερο είναι στο πλαίσιο του εσωκομματικού διαλόγου που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο μία από τις τρεις επίμαχες διατάξεις να αποσυρθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή