Πολιτική ευθύνη για τα απόρρητα

Πολιτική ευθύνη για τα απόρρητα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας K. Τάσσος Παπαδόπουλος ανέλαβε χθες την «πολιτική ευθύνη» στο ποσοστό που του αναλογεί, κατελόγισε μέρος των ευθυνών στην υπουργό Υγείας κ. Ντίνα Ακκελίδου, αλλά δεν απεδέχθη την παραίτησή της για το θέμα των απορρήτων εγγράφων που ευρέθησαν κάτω από το κλιμακοστάσιο του υπουργείου της.

Στη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου, που ανέγνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης, πέραν της αποδοχής ευθυνών επιρρίπτονται ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, την οποία επέκρινε για παρατυπίες και για μη ομοιόμορφο χειρισμό των απορρήτων εγγράφων παρά την ύπαρξη σχετικής νομοθεσίας, μεταδίδει το ΑΠΕ από τη Λευκωσία. O κ. Παπαδόπουλος άφησε ανοιχτό το θέμα των ευθυνών και υπηρεσιακών παραγόντων, αναφερόμενος σε ανευθυνότητα και επιπολαιότητα και ανακοίνωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας θα αποφασίσει εάν συντρέχει λόγος πειθαρχικής ή ποινικής διώξεως. Ανέφερε περαιτέρω ότι ορισμένα έγγραφα βρίσκονται παρανόμως και παρατύπως στην κατοχή πρώην υπουργών και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει ώστε να υπάρξει ανάκτηση αυτών των εγγράφων.

Το αστυνομικό πόρισμα, στο οποίο βασίστηκε η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου επιρρίπτει ευθύνες στον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας κ. Αντη Τριφωνίδη και όχι στην υπουργό, διότι κατά το σκεπτικό των ανακριτών ο διευθυντής όφειλε να γνωρίζει τη διαδικασία τηρήσεων των διαβαθμισμένων εγγράφων και να απαιτεί την αυστηρή εφαρμογή όλων των κανόνων διακινήσεων και ιδιαίτερα της καταστροφής τους. Καθ’ όσον αφορά την υπουργό Υγείας το αστυνομικό πόρισμα σημειώνει ότι η κ. Ακκελίδου δεν φέρει οιανδήποτε ευθύνη για την τύχη της αλληλογραφίας ούτε και είναι αρμόδιο όργανο για την παρακολούθηση της τύχης των εγγράφων.

Το ΔΗΣΥ

Η δήλωση του κ. Παπαδόπουλου προκάλεσε την αντίδραση του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «όχι μόνο δεν ανέλαβε τις βαρύτατες ευθύνες της για το θέμα των απορρήτων εγγράφων, αλλά με προφάσεις και νομικίστικες δικαιολογίες επιρρίπτει ευθύνες στους τέως, στις καθαρίστριες και στους κλητήρες». Στην ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι με αυτές τις προσεγγίσεις το κύρος της Κύπρου δεν αποκαθίσταται και η εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος κλονίζεται. Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης διατύπωσε και ο βουλευτής των Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης, ο οποίος δήλωσε ότι το πόρισμα αποτελεί πλήγμα στο κύρος και στην αξιοπιστία της εικόνας της κυβέρνησης και της πολιτείας. Τέλος, ο πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ κ. Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι οι αποφάσεις στις οποίες έχει καταλήξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφορικά με το θέμα των απόρρητων εγγράφων πρέπει να γίνουν σεβαστές απ’ όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή