Ανεφάρμοστος ο νόμος λέει ο Κωνσταντόπουλος

Ανεφάρμοστος ο νόμος λέει ο Κωνσταντόπουλος

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ανεφάρμοστο» χαρακτήρισε χθες ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. N. Κωνσταντόπουλος το προτεινόμενο νέο εκλογικό σύστημα, προδιαγράφοντας έτσι την καθέτως αρνητική στάση που θα τηρήσει το κόμμα του στον διάλογο με την κυβέρνηση.

Σε δύο συνεντεύξεις, που παραχώρησε (στον ΣΚΑΪ 100,3 και στον Φλας 96) ο πρόεδρος του Συνασπισμού άσκησε έντονη κριτική στους εμπνευστές της κυβερνητικής πρότασης, απορρίπτοντας ένα προς ένα σχεδόν όλα τα βασικά στοιχεία της σχετικής εισήγησης. «Είναι ένα εκλογικό σύστημα το οποίο θα επιβαρύνει για μια ολόκληρη δεκαετία τη δικομματική αντιπαράθεση», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο «θα επιβαρύνει περαιτέρω το ήδη κακό κλίμα που υπάρχει στο πολιτικό μας σύστημα».

«Κλωτσοσκούφι»

Στο πλαίσιο αυτό επέκρινε και τη Ν.Δ. για τη διαφαινόμενη πρόθεσή της να μετατρέψει εκ νέου ως κυβέρνηση το προτεινόμενο σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι «ο εκλογικός νόμος θα γίνει ένα επιπρόσθετο κλωτσοσκούφι στο γήπεδο της δικομματικής πόλωσης». Επί της ουσίας ο κ. Κωνσταντόπουλος τάχθηκε σαφώς κατά της εισαγωγής διπλής κάλπης στο νέο σύστημα (της πρότασης, δηλαδή, οι βουλευτές να εκλέγονται και από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων), υποστηρίζοντας ότι «αυτά είναι απολίτικα πράγματα» που παραπέμπουν όχι στην ιδεολογική αντιπαράθεση των κομμάτων, αλλά στην ψήφο μέσω «διαπροσωπικών σχέσεων και διασυνδέσεων».

Διάσπαση περιφερειών

Επέκρινε δε και τη διαδικασία με την οποία δρομολογείται η διάσπαση των περιφερειών, επισημαίνοντας την «ανάγκη γενικότερων διαρθρωτικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, από τον εκλογικό νόμο μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο και από τον Κανονισμό της Βουλής μέχρι τον τρόπο με τον οποίο συγκροτείται το κράτος».

Με τα δεδομένα αυτά επανέλαβε την πρόθεση του Συνασπισμού να πείσει την κυβέρνηση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, επισημαίνοντας πως είναι «μυθολογία ότι το σύστημα αυτό οδηγεί σε ακυβερνησία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή