Σπασμωδικές κινήσεις συγκάλυψης της λαθροχειρίας από O.A.

Σπασμωδικές κινήσεις συγκάλυψης της λαθροχειρίας από O.A.

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέγας θόρυβος προκλήθηκε στην αεροπορική αγορά, αναταραχή στην Ολυμπιακή Αεροπορία, αλλά και ανησυχία στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της «K» περί της λαθροχειρίας της O.A., η οποία επί ένα και πλέον χρόνο πετάει με δανεικά καύσιμα. Ειδικότερα, με αδιάσειστα ντοκουμέντα η «K» χθες δημοσιοποίησε το κοινό μυστικό: ότι η O.A., εξαιτίας των οξύτατων ταμειακών της προβλημάτων, αφαίμαξε ακόμη και τα αποθέματα ασφαλείας, τα καύσιμα των πέντε ημερών που υποχρεούται να διατηρεί στα Σπάτα και από το 2002 μέχρι και σήμερα πετάει, βάζοντας χέρι στα καύσιμα άλλων αποθηκευτών.

Η διοίκηση της O.A. εκμεταλλευόμενη τον μετοχικό έλεγχο που διατηρεί στην Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων, δηλαδή στον φορέα που είναι θεματοφύλακας και διαχειριστής του αεροπορικού καυσίμου στα Σπάτα, ακόμη και σήμερα αντλεί κηροζίνη από τα κοινά φρεάτια τροφοδοσίας της πίστας, η οποία όμως, ανήκει στις πετρελαϊκές εταιρείες.

Μετά την αποκάλυψη της «K» φορείς των αεροπορικών εταιρειών (εγχώριων και ξένων) ερμήνευσαν επιτέλους πώς η O.A. κατορθώνει και εξασφαλίζει καύσιμα, ενώ δήλωναν έτοιμοι ακόμη και για παράσταση διαμαρτυρίας στον ΔΑΑ, αλλά και σε αρμόδια κοινοτικά όργανα, υποστηρίζοντας ότι η λαθροχειρία στα καύσιμα συνιστά πράξη φαλκίδευσης των όρων του ανταγωνισμού.

Πάντως, παρά τα ντοκουμέντα με τα οποία ήρθε στην επιφάνεια η κρυφή επιδότηση της O.A. σε καύσιμα, συνάμα αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά η συνωμοσία σιωπής με την οποία επί χρόνια καλύπτονται διαχειριστικά ζητήματα σημαντικής αξίας που βαρύνουν τους φορολογουμένους.

Χθες, οι δύο συναρμόδιοι για την O.A. υπουργοί Οικονομίας N. Χριστοδουλάκης και Μεταφορών Χρ. Βερελής δεν σιώπησαν απλώς. Εξαφανίσθηκαν, προσποιούμενοι ή πως δεν γνωρίζουν το θέμα ή πως αυτό δεν υφίσταται, ασχέτως αν στα χέρια τους υπάρχει, μεταξύ άλλων, και απόρρητη επιστολή του διευθύνοντος συμβούλου του ΔΑΑ Alfred Vader-Meer, μέσω της οποίας προειδοποιεί για καταγγελία της 23ετούς σύμβασης παραχώρησης, βάσει της οποίας λειτουργεί η Ολυμπιακή Εταιρεία Καυσίμων! Ετσι, οι υπουργοί αρνήθηκαν, έστω και εκ των υστέρων, να παρέμβουν για την αποκατάσταση της νομιμότητας… H διοίκηση της O.A. από την πλευρά της άρχισε από νωρίς χθες τις συσκέψεις, αλλά και τις προσπάθειες για νέο διακανονισμό με την προμηθεύτριά της, EKO, έτσι ώστε να εμφανίσει και τα ελάχιστα αποθέματα καυσίμου. Ωστόσο, η διοίκηση της O.A. εμφανίσθηκε και ως τιμητής με μια ανακοίνωση που εξέδωσε περί άλλων, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας, αλλά και να προσκομίσει αποδείξεις περί των διαθέσιμων καυσίμων. Από τα διαγράμματα και την καταγραφή των καυσίμων, πάντως, που διαθέτει η «K» προκύπτει ότι και χθες η O.A. πετούσε με αρνητικά αποθέματα τουλάχιστον οκτώ ημερών, καλύπτοντας τις ανάγκες της από τα αποθέματα ασφαλείας τρίτων!

Ομως, η διοίκηση της O.A. δεν σταμάτησε εδώ. «Επιβράβευσε» με αποπομπή τόσο τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπιακής Εταιρείας Καυσίμων κ. Μιχάλη Καραλή, όσο και τα τέσσερα από πέντε μέλη που είχε διορίσει στο Δ.Σ. της εταιρείας, κοινοποιώντας με εξώδικο τη νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου.

Μάλιστα στην ανακοίνωση που εξέδωσε η O.A. επιτίθεται κατά του κ. Καραλή (ο οποίος μάλιστα είναι και ο βασικός συντελεστής της εισόδου της στην εταιρεία καυσίμων του αεροδρομίου), προφανώς επειδή αυτός απαίτησε την επαναφορά της στη νομιμότητα και επειδή εγγράφως περιέγραψε το μέγεθος της λαθροχειρίας που συντελείται από το 2002 στα καύσιμα.

Επιβεβαίωση

Χθες, ο κ. Καραλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 επιβεβαίωσε το πρόβλημα, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει επίσημη προειδοποίηση στην O.A. να συμμορφωθεί με τις συμβατικές της υποχρεώσεις, οι οποίες απαιτούν απόθεμα πέντε ημερών στον διεθνή αερολιμένα».

Οταν δε ο κ. Καραλής ρωτήθηκε για την αποπομπή του από την O.A. είπε: «H βούληση του μετόχου (O.A.) είναι σεβαστή και θα αποχωρήσουμε οικειοθελώς, αφού πρώτα όμως αποκατασταθεί η νομιμότητα και αφού πάψουν να επικρέμανται ποινικές ευθύνες πάνω από το κεφάλι μας, επειδή ως εντολοδόχοι της O.A. υπακούσαμε στις επιταγές της»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή