Και δημόσια αντιπαράθεση νομαρχών

Και δημόσια αντιπαράθεση νομαρχών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονο διάλογο μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες σχετικά με τη θεσμοθέτηση του αναπτυξιακού πόρου, για την οποία δεν υπήρξε δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης, είχαν η πρόεδρος της ENAE κ. Φώφη Γεννηματά και ο υπερνομάρχης Δράμας – Καβάλας- Ξάνθης κ. K. Τάτσης (πρόσκειται στη Ν.Δ.), μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του προεδρείου της Ενωσης με τον κ. Σημίτη. H ENAE έχει ζητήσει την απόδοση στις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις του 1% των κονδυλίων που εισπράττονται από την επιβολή ΦΠΑ. Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επιχορηγεί τις νομαρχίες με 60 εκατ. ευρώ το χρόνο και το ίδιο θα συμβεί για το τρέχον έτος, όπως δεσμεύθηκε κατά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός, ενώ θα δοθούν και 30 εκατομμύρια ευρώ, που δεν αποδόθηκαν το 2002.

H κ. Γεννηματά εμφανίστηκε ικανοποιημένη από την εξέλιξη, ενώ γενικότερα για το αποτέλεσμα της συνάντησης δήλωσε ότι «βρήκαμε την κατανόηση από τον πρωθυπουργό και ο ίδιος είπε ότι θα προχωρήσουμε μαζί με σεβασμό». O κ. Τάτσης αμφισβήτησε, όμως, ότι θα δοθούν τα χρήματα, υποστηρίζοντας ότι «δεν δίδεται δραχμή για τον αναπτυξιακό πόρο για το 2003 και ευελπιστούμε και θα περιμένουμε το 2004 και 2005». Παρεμβαίνοντας ο νομάρχης Πειραιώς κ. Γ. Μίχας είπε ότι «θα βγει εγκύκλιος για το αν υπάρξει ή δεν θα υπάρξει» και κάλεσε τον κ. Τάτση «να μη λέει πράγματα που δεν ειπώθηκαν στη σύσκεψη». O κ. Τάτσης, όμως, επέμεινε ότι «είναι σαφές και πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε: Το 2003 δεν παίρνει δραχμή για τον αναπτυξιακό πόρο η νομαρχία» για να παρέμβει με τη σειρά της η κ. Γεννηματά και να πει ότι «υπήρχε σαφής δέσμευση του πρωθυπουργού» και σχετική οδηγία του προς τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Παπαδήμα.

Κατά τα λοιπά, όπως δήλωσε η κ. Γεννηματά, στις νομαρχίες της χώρας θα δοθούν 433,1 εκατομμύρια ευρώ, ποσόν που ικανοποιεί το αίτημα για αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αλλά και απόδοση του μέρους τους που δεν αποδόθηκε το 2002. Το ποσό αυτό προσεγγίζει τα13 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα απορρόφησης κονδυλίων από το Γ΄ ΚΠΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή