ΑΔΕΔΥ κατά μερικής απασχόλησης

ΑΔΕΔΥ κατά μερικής απασχόλησης

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις επιφυλάξεις της ΑΔΕΔΥ και την επισήμανση από πλευράς των εκπροσώπων του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσίων υπαλλήλων, ότι χρειάζεται συζήτηση προκειμένου να αποσαφηνισθούν μια σειρά ζητημάτων, άρχισε χθες ο διάλογος επί του νέου νομοσχεδίου για τη δημόσια διοίκηση, το οποίο προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

Ειδικότερα, ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης συναντήθηκε χθες το πρωί με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ και έπειτα από συζήτηση που διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, συμφωνήθηκε ο συνδικαλιστικός φορέας να καταθέσει γραπτώς τις προτάσεις του έως το τέλος του Αυγούστου, ώστε τα σημεία στα οποία θα υπάρξει συμφωνία να συμπεριληφθούν στο νομοσχέδιο. Πρόθεση του υπουργείου είναι το νομοσχέδιο να ψηφισθεί από το Γ΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής μέσα στον Σεπτέμβριο.

Προβληματισμοί

Ενα από τα θέματα, το οποίο ετέθη επί τάπητος αφορά τη μερική απασχόληση. O πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου εξέφρασε τον προβληματισμό για το ενδεχόμενο, ο νέος θεσμός να λειτουργήσει αρνητικά σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, να προκαλέσει προβλήματα στην ενίσχυση με προσωπικό για την κάλυψη οργανικών θέσεων.

Ο κ. Σκανδαλίδης μετέφερε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης, πως η μερική απασχόληση δεν συνδέεται με κανένα τρόπο με την εσωτερική διαδικασία της δημόσιας διοίκησης, δεν ακυρώνει την ενίσχυσή της, αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά για την εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν από πλευράς συνδικαλιστών και για την πρόθεση της κυβέρνησης για άντληση στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα. H θέση της ΑΔΕΔΥ είναι τα στελέχη αυτά να αξιοποιηθούν ως σύμβουλοι διοίκησης και να μην καταλάβουν οργανικές θέσεις, καθώς, όπως είπε ο κ. Παπασπύρου, ελλοχεύει ο κίνδυνος μεταφοράς της τεχνογνωσίας του δημόσιου τομέα στον ιδιωτικό.

Οι μετατάξεις

Το θέμα των μετατάξεων αποτελεί επίσης ένα από τα κεντρικά σημεία του νομοσχεδίου για την ΑΔΕΔΥ, που κατέθεσε χθες τη δική της θέση. Σύμφωνα με αυτή, προτείνεται η καθιέρωση ενιαίας διαδικασίας σε όλο το Δημόσιο για την αξιολόγηση των αιτημάτων για τις μετατάξεις.

Ειδικότερα, προτείνεται να γίνεται από το υπουργείο Εσωτερικών σε κεντρικό επίπεδο καταγραφή όλων των αιτημάτων και αυτά να εξετάζονται και να ικανοποιούνται -όσα πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις- πριν από τη λήψη αποφάσεων για προσλήψεις.

Τα κριτήρια

Τα κριτήρια αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι ένα ακόμη σημείο διαπραγμάτευσης, καθώς οι συνδικαλιστές θεωρούν ορισμένα από τα κριτήρια αναχρονιστικά. Για παράδειγμα, αναφέρθηκαν σε αυτό της αξιολόγησης της εκτός υπηρεσίας αναξιοπρεπούς συμπεριφοράς, το οποίο, όπως επισήμαναν, θα πρέπει να διαγραφεί.

Και από τις δύο πλευρές ο χθεσινός πρώτος διάλογος χαρακτηρίσθηκε γόνιμος και ουσιαστικός και υπήρξε δέσμευση για συνέχισή του με ταχείς ρυθμούς, ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις.Δ. Α.

Ψηφίστηκε ο νόμος τελικώς…

Με 52 ψήφους υπέρ έναντι 48 κατά ψηφίσθηκαν χθες τα άρθρα του νομοσχεδίου για τη μερική απασχόληση. Τελικώς, κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ -των κ. Σ. Παπαθεμελή και K. Σπυριούνη- που είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, αφού αργά προχθές το βράδυ ο υφυπουργός Εσωτερικών με αντίστοιχες προσθήκες ικανοποίησε τα αιτήματά τους να έχουν προνομιακή μεταχείριση στις προσλήψεις και οι πολύτεκνοι και να γίνουν αυτές στο πλαίσιο του νόμου Πεπονή. O κ. Σπυριούνης, πλέον δηκτικός στην ομιλία του, χαρακτήρισε μειονεκτήματα του νομοσχεδίου ότι έρχεται προεκλογικώς, δεν καλύπτει ασφαλιστικώς τους υπό πρόσληψη, δεν λαμβάνει μέριμνα για τους πολύτεκνους και δεν κάνει καμία αναφορά στον νόμο Πεπονή, για τον οποίο δόθηκαν αγώνες. O κ. Παπαθεμελής χαρακτήρισε «πασαλείμματα» τα κριτήρια που θέτει το νομοσχέδιο, που βρίσκεται εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ. Προ του κινδύνου να καταψηφισθεί με ισοψηφία το νομοσχέδιο ή να αντικατασταθούν οι διαφωνούντες, ο κ. Μπίστης έκανε κάποιες ανώδυνες φραστικές αλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο υφυπουργός αναγκάσθηκε να κάνει και άλλες τροποποιήσεις, προσπαθώντας να καταστήσει ευκρινή τα ανύπαρκτα από το νομοσχέδιο κριτήρια προσλήψεων μερικής απασχόλησης, ύστερα από τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας που έθετε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Πάντως παρά τις αλλαγές αυτές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η Ν.Δ. θα προσφύγει στο ΣτΕ, όταν εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση για να «καταπέσει το φαύλο αυτό νομοσχέδιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή