Αναβάθμιση του OHE ζήτησε ο Παπανδρέου

Αναβάθμιση του OHE ζήτησε ο Παπανδρέου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ανάγκη εντατικοποίησης των προσπαθειών της παγκόσμιας κοινότητας, ώστε να εδραιωθεί σύστημα ασφάλειας και ειρήνης σε όλο τον κόσμο μέσα από πολυμερείς και όχι μονομερείς αποφάσεις, αναφέρθηκε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, κ. Γιώργος Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στην 58η Γενική Συνέλευση του OHE στη Νέα Υόρκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδικές αναφορές στα Ηνωμένα Εθνη, επισημαίνοντας πως πρέπει ο OHE να προστατευθεί και ο ρόλος του να αναβαθμιστεί. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω του ειδικού βάρους που έχει, μπορεί να βοηθήσει συλλογικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ως προς το ζήτημα του Ιράκ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει η κυριαρχία της χώρας να περάσει στα χέρια του ιρακινού λαού, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως η Αθήνα έχει αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν, ως βάση για διαπραγματεύσεις με ορίζοντα το 2004.

O κ. Παπανδρέου, παράλληλα, αφού σημείωσε ότι ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας στον χώρο των Βαλκανίων είναι ρόλος με στρατηγικό στόχο την Ειρήνη, μίλησε και για την Ολυμπιακή Εκεχειρία, η οποία αποτέλεσε και το αντικείμενο ειδικής εκδήλωσης αργά χθες το απόγευμα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Στην εκδήλωση αναμενόταν να παραστεί και ο γενικός γραμματέας του OHE κ. K. Ανάν, με τον οποίο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είχε νωρίτερα ιδιαίτερη συνάντηση.

Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπανδρέου είχε επίσης συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο, με τους υπουργούς Εξωτερικών του Μαρόκου, της Σερβίας-Μαυροβουνίου, της Ολλανδίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, με τον γ.γ. του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών, καθώς και με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών του Ιράκ. Ως γνωστόν, μία ημέρα πριν συναντήθηκε και με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ. Στην ατζέντα του κ. Παπανδρέου συμπεριλαμβανόταν και συμμετοχή στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τον Αμερικανό ομόλογό τους κ. Κόλιν Πάουελ. Κεντρικά θέματα της συναντήσεως αυτής ήταν οι εξελίξεις στο Ιράκ, το πρόβλημα της τρομοκρατίας, το Μεσανατολικό, το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και, φυσικά, οι ευρωαμερικανικές σχέσεις.

Ο κ. T. Παπαδόπουλος

Στο μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος κ. T. Παπαδόπουλος συναντήθηκε και με αξιωματούχους της Εθνικής Επιτροπής Αμερικανικής Εξωτερικής Πολιτικής και αφού αναφέρθηκε σε ορισμένα βασικά ιστορικά σημεία του Κυπριακού, μίλησε για τις ευθύνες της τουρκοκυπριακής πλευράς ως προς τα αδιέξοδα που έχουν μέχρι σήμερα δημιουργηθεί και μεταξύ άλλων τόνισε: «H Κύπρος δεν μπορεί να αντέξει άλλη σύγκρουση. Χρειάζεται σταθερότητα, ειρήνη και όραμα για το μέλλον». O Κύπριος πρόεδρος, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, είχε μεταξύ άλλων συναντήσεις με τον κ. Ανάν, καθώς και με τον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Βλ. Πούτιν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή