Πυροδοτεί την κρίση στα AEI η κυβέρνηση

Πυροδοτεί την κρίση στα AEI η κυβέρνηση

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο λάδι στη φωτιά της διαμάχης της με τους πανεπιστημιακούς ρίχνει η κυβέρνηση, καθώς χθες στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έφθασε κλητήριο θέσπισμα για κατεπείγουσα προανακριτική εξέταση, η οποία θα ερευνήσει εάν καθηγητές του ιδρύματος τέλεσαν αξιόποινες πράξεις κατά τις περυσινές κινητοποιήσεις. H διαδικασία κινείται με βάση μία περυσινή εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, η οποία φέτος -εν μέσω των νέων κινητοποιήσεων των πανεπιστημιακών- ανασύρθηκε από το αρχείο.

Ειδικότερα, τη στιγμή που γίνονται πυρετώδεις συσκέψεις στ χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μεσούσης της κρίσης σε AEI και TEI, ώστε να διαφανεί λύση, και κρίσιμη θεωρείται η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων την προσεχή Τρίτη, το χθεσινό επεισόδιο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας πυροδότησε ακόμη περισσότερο την ένταση.

Προκαταρκτική εξέταση

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στην «K» ο πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΠ Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας, χθες κατόπιν εισαγγελικής εντολής τοιχοκολλήθηκαν στα γραφεία των καθηγητών κλητήρια θεσπίσματα για κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση. Οι ευρισκόμενοι στα γραφεία τους καθηγητές αντέδρασαν έντονα και προεκλήθησαν φραστικά επεισόδια με τους δικαστικούς κλητήρες, τα οποία εκτονώθηκαν γρήγορα. Ομως, οι αντιδράσεις των πανεπιστημιακών είναι οργισμένες. «H υπόθεση είχε μείνει σε αδράνεια από πέρυσι. O χειρισμός της διαδικασίας και το ότι προωθείται με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος, μόνο τυχαία δεν φαίνονται», δήλωσε στην «K» ο κ. Κουρέτας.

Πόλωση

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων ΔΕΠ AEI (ΠΟΣΔΕΠ) κ. Χρίστος Τρικαλινός δήλωσε στην «K» ότι το κλίμα πολώνεται με το τελευταίο επεισόδιο. Το κλίμα οξύνθηκε ύστερα και από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας κ. Πέτρου Ευθυμίου ότι δεν είχε δεσμευθεί στη σύνοδο των πρυτάνεων τον Ιούλιο για αυξήσεις στους μισθούς κατά 20%.

O υπουργός Παιδείας παρουσίασε τα σχετικά πρακτικά της Συνόδου, τονίζοντας ότι διαψεύδουν σχετικές δηλώσεις μελών της ΠΟΣΔΕΠ. Για το ζήτημα ο κ. Τρικαλινός τόνισε στην «K» ότι «στις δηλώσεις της ΠΟΣΔΕΠ και άλλων πανεπιστημιακών δεν μπορεί να υπάρξει διάψευση διότι αναφέρονται επί λέξει όσα είπαμε. Εάν ο κ. Ευθυμίου διάβασε τα πρακτικά σήμερα και κατάλαβε ότι δεν αποδόθηκαν σωστά τα λόγια του, δεν ευθυνόμεθα εμείς».

Προσπάθεια, πάντως, των πανεπιστημιακών είναι να συσπειρώσουν στο μέτωπο κατά της κυβέρνησης και τους πρυτάνεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι για την επιστολή του κ. Ευθυμίου προς τους πρυτάνεις, με την οποία ο υπουργός τούς ζητεί να μεριμνήσουν για να περικοπούν οι αποδοχές των πανεπιστημιακών κατά τις ημέρες της αποχής, η ΠΟΣΔΕΠ χθες, απευθυνόμενη στους πρυτάνεις, ανέφερε ότι «οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, υπερασπιζόμενες τη νομιμότητα, θα θεωρήσουν, ελπίζουμε την επιστολή του κ. υπουργού ως ατυχή παρέμβαση ιδιωτικού χαρακτήρα».

Τον ίδιο στόχο συντονισμού των ενεργειών είχε χθες η κοινή σύσκεψη των μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ με το προεδρείο της Ομοσπονδίας συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού TEI (ΟΣΕΠ), η οποία έχει αποφασίσει παράταση της αποχής έως την Τρίτη. Τότε θα επανεξετασθεί η κατάσταση αφού τη Δευτέρα το προεδρείο της ΟΣΕΠ έχει νέα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας κ. Νίκο Χριστοδουλάκη. Πόσω μάλλον, όταν και στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση προγραμματίζονται κινητοποιήσεις.

Χθες πραγματοποιήθηκε η τελική σύσκεψη των προέδρων των 85 τοπικών Ενώσεων Λειτουργών εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) με αντικείμενο να επικυρωθεί η πρόταση του προεδρείου της ΟΛΜΕ για απεργία στις 6 και 7 Οκτωβρίου. H σύσκεψη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, αλλά σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της «K», θετικά είχαν ψηφίσει οι 40 πρόεδροι από τους συνολικά 85. Ηδη, επίσης, η Διδασκαλική Ομοσπονδία έχει αποφασίσει 24ωρη απεργία για τις 6 Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή