Κανονικά η κοινή άσκηση στην Κύπρο

Κανονικά η κοινή άσκηση στην Κύπρο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H άσκηση «Νικηφόρος – Τοξότης» θα διεξαχθεί κανονικά, με τρόπο τον οποίον θα υποδείξουν οι στρατιωτικές ηγεσίες της Ελλάδας και της Κύπρου», δήλωσε χθες από την Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Γ. Παπαντωνίου, μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του Κυριάκο Μαυρονικόλα στη Λευκωσία. Τα δύο προηγούμενα χρόνια, η άσκηση δεν είχε διεξαχθεί, καθώς Αθήνα και Λευκωσία πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο συνέβαλαν στη δημιουργία καλύτερου κλίματος και συνεπώς ενίσχυαν τις πιθανότητες επιτυχίας των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού. Για φέτος, ο κ. Παπαντωνίου αρνήθηκε ότι υπάρχουν αμερικανικές πιέσεις για τη μη πραγματοποίηση της άσκησης, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή ενόχληση της Αγκυρας από τη διεξαγωγή της, δήλωσε ότι «δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία αν και πότε θα κάνουμε κάποια άσκηση και ποια θα είναι αυτή».

Ακόμα, ο κ. Παπαντωνίου είπε ότι «η εντύπωση την οποία αποκόμισα είναι ότι υπάρχει πλήρης επάρκεια μαχητικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς και των άλλων δυνάμεων εδώ στην Κυπριακή Δημοκρατία και πλήρης επιχειρησιακή ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε επιβουλής. Θέλω να υπογραμμίσω», πρόσθεσε, «τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην αξιοπιστία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και να προσθέσω ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς στα λόγια εγγυήτρια της ασφάλειας της Κύπρου. H Ελλάδα με πολλές ενέργειες, έχει εξοπλίσει και έχει στηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία». O υπουργός Αμυνας αναφέρθηκε στην εξοπλιστική πολιτική της Ελλάδας μετά το 1976, σημειώνοντας ότι έχει σκοπό να καλύψει πλήρως τις αρνητικές ανάγκες Ενιαίου Αμυντικού Χώρου. «Ολα τα οπλικά συστήματα τα οποία έχει προμηθευτεί η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν και την πρόσθετη διάσταση να καλύπτουν πλήρως τον ενιαίο αμυντικό χώρο κι αυτό αφορά ιδιαίτερα τα μαχητικά αεροσκάφη F-16, 70 σε αριθμό, τα οποία μόλις προμηθευτήκαμε.

Ανεφοδιασμός

Καλύπτουν πλήρως για πρώτη φορά τον Ενιαίο Αμυντικό Χώρο και μπορούν να έρχονται και να φεύγουν από την Κύπρο χωρίς ανεφοδιασμό. Αυτό σημαίνει για την Ελλάδα ένα πρόσθετο τίμημα το οποίο όμως πληρώσαμε, είναι ελάχιστο σε σχέση με το τεράστιο όφελος το οποίο αποκομίζουμε από το αίσθημα ασφάλειας το οποίο μπορεί να διακατέχει την Κύπρο», είπε. Αναφερόμενος στη σημασία της ένταξης της Κύπρου στην E.E., ο κ. Παπαντωνίου δήλωσε ότι «οποιαδήποτε απειλή στο μέλλον εναντίον του κυπριακού εδάφους είναι απειλή κατά της E.E. και συνεπάγεται ό,τι και οποιαδήποτε απειλή εναντίον οποιουδήποτε άλλου τμήματος της E.E. Είναι μια αλλαγή καθοριστική για το μέλλον». Κάλεσε τέλος την Αγκυρα «να μην τρέφει αυταπάτες ότι η εμμονή της στις αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις της μπορεί να συμβιβαστεί με την προώθηση της υποψηφιότητάς της στην E.E. Οχι μόνο η Ελλάδα, μα πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν τελείως διαφορετική αντίληψη», κατέληξε..

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή