Ανησυχεί την Αθήνα η αστάθεια της Αγκυρας

Ανησυχεί την Αθήνα η αστάθεια της Αγκυρας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ενδεχόμενο δημιουργίας συνθηκών πολιτικής αστάθειας στην Τουρκία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται -εκτός των άλλων- για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απασχολεί την ελληνική κυβέρνηση. H εσωτερική κρίση στην Αγκυρα απασχόλησε, εξάλλου, και την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. «Είναι μια δύσκολη, νέα πολιτική περίοδος για την Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται και από ρευστότητα», ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μπεγλίτης κληθείς, σε συνέντευξή του (NET), να σχολιάσει τις εξελίξεις τις οποίες δρομολογεί στη γείτονα η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να θέσει εκτός νόμου και Βουλής το φιλοκουρδικό κόμμα DEHAP. «Πάντα υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες του πολιτικού και του στρατιωτικού κατεστημένου που δεν έχουν συμφιλιωθεί με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης. «Παρακολουθούμε» πρόσθεσε, «πολύ στενά και με πολύ ενδιαφέρον τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ανατροπή ή στην υπονόμευση του πολιτικού σκηνικού». Για να συμπληρώσει ότι αποφάσεις, όπως αυτή του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αγκυρας, οι οποίες «ουσιαστικά υπονομεύουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας», μπορεί να «δημιουργήσουν μια νέα πολιτική εσωστρέφεια στην Τουρκία και στην απώλεια χρόνου σε σχέση με το Κυπριακό».

Στο θέμα αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου στη σύντομη ενημέρωση, την οποία έκανε προς τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης αποτέλεσε η συζήτηση για τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι θέσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο της επικείμενης σύγκλησης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης. «Πρόκειται για ένα νέο θεσμό που απαντά στις ανάγκες διαμόρφωσης συνθηκών ευρύτερης συναίνεσης γύρω από τα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε στην εξωτερική πολιτική», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Μπεγλίτης.

Σημείωσε, βεβαίως, ότι πρόκειται για ένα όργανο με «συμβουλευτικό» για την κυβέρνηση ρόλο, καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής ανήκε και θα ανήκει πάντα στην εκάστοτε Κυβέρνηση της χώρας, η οποία έχει και την εκ του Συντάγματος ευθύνη για τη διαχείριση των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής».

Υπενθυμίζεται ότι στο ΕΣΕΠ εκτός των άλλων συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για την ουσιαστική έναρξη των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Η Νέα Δημοκρατία είναι αλήθεια ότι επιδίωκε το Εθνικό Συμβούλιο να είναι πιο αναβαθμισμένο στην τελική του μορφή. Παρ’ όλα αυτά θα το στηρίξουμε και θα συνεργαστούμε, γιατί θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος της εξωτερικής μας πολιτικής», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο Συντονιστής της ΟΔΕ Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Ν.Δ., πρέσβης κ. Π. Μολυβιάτης.

Ο ΣΥΝ

«Για τη συγκρότηση του ΕΣΕΠ και τον τρόπο λειτουργίας του ο ΣΥείχε καταθέσει τις απόψεις του, διαφορετικές από αυτές που τελικά υιοθετήθηκαν και προβλέπονται στον σχετικό νόμο», σχολίασε από την πλευρά του ο κ. N. Χουντής, μέλος της Π.Γ. του ΣΥκαι υπεύθυνος για την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική. και πρόσθεσε: «Για να αποδειχτεί αποτελεσματικό και χρήσιμο το όργανο αυτό χρειάζεται να εξασφαλίζεται τουλάχιστον η έγκαιρη και σε βάθος ενημέρωση των κομμάτων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και η τακτικότερη λειτουργία του προκειμένου να διατυπώνονται οι απόψεις εγκαίρως και με γνώση όλων των πλευρών των υπό συζήτηση θεμάτων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή