Σκέψεις και ιδέες του Καραμανλή για το μέλλον

Σκέψεις και ιδέες του Καραμανλή για το μέλλον

4' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο γραφείο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλή, όπως παρατήρησε προσφάτως συνομιλητής του, δίπλα από τα προσωπικά χαρτιά του και το ημερολόγιο με το πλήθος των ημερήσιων υποχρεώσεων, βρίσκεται εύκαιρο σε πρώτη ζήτηση ένα βιβλίο γραμμένο στην Αγγλική με τον τίτλο «The Mystery of Capital» και υπότιτλο «Why capitalism triumps ithe west and fails everywhere else», που σε απλά ελληνικά μεταφράζεται «Το μυστήριο του κεφαλαίου – γιατί ο καπιταλισμός θριαμβεύει στη Δύση και αποτυγχάνει οπουδήποτε αλλού».

Το βιβλίο που φέρει την υπογραφή του Χερνάντο ντε Σότο, αδελφού του γνωστού μας από την Κύπρο Αλβάρο ντε Σότο, επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σ’ αυτό το μυστήριο, προσεγγίζοντας αρχές και κανόνες που καθιστούν το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας αποδοτικό και ικανό να δημιουργεί πλούτο, να προσφέρει ευημερία και κοινωνική προστασία στους οικονομικά ασθενέστερους.

Η εγχώρια προβληματικότητα

Ο συνομιλητής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας μάς εξήγησε πώς ο κ. Καραμανλής αναζητεί στο θεωρητικό αυτό πόνημα τις ελληνικές ατέλειες, την εξήγηση για την εγχώρια προβληματικότητα και αδυναμία. Εχει αποδώσει ιδιαίτερη σημασία στην επισήμανση του Ισπανού συγγραφέα ότι ο καπιταλισμός, το σύστημα της ελεύθερης οικονομίας που απεδείχθη ανθεκτικό στον χρόνο και άκρως αποδοτικό για τις κοινωνίες που το αποδέχθηκαν και το εφήρμοσαν, στηρίζεται πρωτίστως σε αρχές και κανόνες και βεβαίως σε ένα αποδεκτό σύστημα δικαίου, με υποχρεώσεις και ποινές, το οποίο τηρείται απαρεγκλίτως απ’ όλους.

Εξηγεί πολλά αυτή η πλευρά των θεωρητικών αναζητήσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, αποδίδει ίσως το στίγμα των σκέψεών του για την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει στο μέλλον, δίδει τέλος απαντήσεις για τις συνεχείς επικρίσεις στο σύστημα διαπλοκής και διαφθοράς, για το βαρύ κατηγορητήριο που απευθύνει στην κυβέρνηση και τις ευθύνες που μεταφέρει στον πρωθυπουργό κ. K. Σημίτη.

Οσοι είχαν προσφάτως την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, ένιωσαν αυτή ακριβώς την πίστη του σε ένα σύστημα αξιών, αρχών και κανόνων, ικανών να δημιουργήσουν περιβάλλον κατάλληλο για την αποδοτική λειτουργία της οικονομίας. Πιστεύει ο κ. Καραμανλής πως η κακοδαιμονία της χώρας εδράζεται στην απουσία πιστής εφαρμογής κανόνων, στην απώλεια του αισθήματος δικαίου, στην αδυναμία της πολιτείας να τηρήσει τους νόμους, στην προβληματική απόδοση δικαιοσύνης, στην απώλεια κάθε έννοιας ιεραρχίας στη δημόσια διοίκηση, στον κύκλο των μικρών και μεγάλων συμφερόντων που έχουν κυριαρχήσει στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας και αποδυναμώνουν τη λειτουργία της ελεύθερης οικονομίας, με το πλήθος των στρεβλώσεων που δημιουργούν.

«Η μικρή» επανάσταση

Ακυρώνεται έτσι η δυναμική του συστήματος, το καθεστώς των ίσων ευκαιριών υποβαθμίζεται ή αντικαθίσταται από μηχανισμούς προσεταιρισμού της εξουσίας και έτσι σταδιακά ατροφούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, οι επιχειρήσεις αποπροσανατολίζονται, προσβλέπουν περισσότερο σε ενισχύσεις και επιχορηγήσεις από το κράτος και η κοινωνία αυξάνει την εξάρτησή της από συστήματα δεσμευτικά.

Είναι αλήθεια ότι όποιος θα μπορούσε να μεταβάλει αυτές τις άκρως δεσμευτικές συνθήκες θα δημιουργούσε συνθήκες μιας μικρής επανάστασης στην Ελλάδα. O πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποφεύγει τις μεγαλοστομίες, δεν υιοθετεί εύκολα συνθήματα για μια επερχόμενη μεγάλη αλλαγή, αντιμετωπίζει με μετριοπάθεια ακόμη και το κλίμα της εκλογικής επιτυχίας, που μεταδίδουν οι δημοσκοπήσεις.

Οι συνομιλητές του γνωρίζουν ότι σκέπτεται την επόμενη μέρα ως δοκιμασία και αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμπεριφορά, στο παράδειγμα που ο ηγέτης και το κόμμα θα μεταφέρουν στην κοινωνία.

Και εδώ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Τα σήματα θα αποσταλούν προς όλες τις κατευθύνσεις και θα είναι ισχυρά. O ίδιος δεν τρέφει αυταπάτες, ότι όλα θα αλλάξουν αυτόματα. Θα απαιτηθεί προσπάθεια μεγάλη, αποφασιστικότητα και σε πρώτη φάση πράξεις ισχυρού συμβολισμού, που θα μεταδίδουν την αλλαγή κλίματος και νοοτροπίας. Οπως σημειώνουν όσοι τον γνωρίζουν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας οραματίζεται ένα αποτελεσματικό και αποδοτικό κράτος σαν εκείνα της Κεντρικής Ευρώπης, ένα κράτος δικαίου, που θα προσφέρει ίσες ευκαιρίες και θα διαμορφώνει περιβάλλον για τη λειτουργία ενός ιδιωτικού τομέα ικανού να δημιουργήσει πλούτο και να στηρίξει τις ανάγκες της κοινωνίας.

Συγκεκριμένο σχέδιο

Δεν κυριαρχείται από νεοφιλελεύθερους δογματισμούς, ούτε πιστεύει κατ’ ανάγκην πως όλα πρέπει να γίνουν ιδιωτικά. Για εκείνον είναι κρισιμότερο μια μεγάλη επιχείρηση σαν τη ΔΕΗ ή τον OTE να λειτουργεί αποδοτικά, παρά αν θα είναι ιδιωτική. Γενικώς, η όλη εικόνα που αποκομίζει όποιος επιχειρήσει να προσεγγίσει το βάθος της κουλτούρας του κ. Καραμανλή θα διακρίνει ένα μετριοπαθή πολιτικό, με αρχές, αξίες, που δεν πετάει στα σύννεφα, και έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγής των συνθηκών στη χώρα.

Το ερώτημα που τίθεται από τον ανεξάρτητο παρατηρητή των πολιτικών μας πραγμάτων είναι αν οι παραπάνω αρχές, που αποτελούν τον πυρήνα των σκέψεων του Κώστα Καραμανλή, μπορούν να υπηρετηθούν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και αν μπορούν να απορροφηθούν από την κοινωνία, η οποία επί δεκαετίες έχει εθισθεί σε εντελώς διαφορετικό μοντέλο. H μέχρι τώρα προετοιμασία, προγραμματική, ιδεολογική και πολιτισμική είναι αλήθεια πως δεν είναι η καλύτερη και δεν εγγυάται το αποτέλεσμα, δεν προσφέρει τη βεβαιότητα ότι το όραμα του αρχηγού θα γίνει πράξη. Είναι ακριβώς ο παράγων αβεβαιότητας που δεν επιτρέπει στη Νέα Δημοκρατία να ξεπεράσει τα κέρδη της ψήφου διαμαρτυρίας και να καταστήσει κυρίαρχη τη θετική ψήφο, εκείνη που θα προσέδιδε στην υπεροχή της χαρακτηριστικά ρεύματος σαρωτικής αλλαγής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή