Κλείνουν τη συμφωνία της διαρχίας

Κλείνουν τη συμφωνία της διαρχίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη συνάντηση που θα έχουν το αργότερο έως την ερχόμενη Τρίτη -ανήμερα των Φώτων- ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης και ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου αναμένεται να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που θα οδηγήσουν στην αλλαγή ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα.

Ολα δείχνουν, μετά και την προχθεσινή παρέμβαση συνεργατών του υπουργού Εξωτερικών ότι «συμφωνεί απολύτως με τις πρωτοβουλίες και το περιεχόμενο των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού» ότι η διαδοχή θα πραγματοποιηθεί συντεταγμένα και χωρίς να υπάρξουν αναταράξεις, καθώς οι δύο πρωταγωνιστές της είναι ταυτισμένοι τόσο στην ουσία όσο και στη διαδικασία ενώ επιθυμία του κ. Παπανδρέου είναι να εκλεγεί απευθείας από την κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση αρχικώς έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο. Ωστόσο αναβάλλεται μάλλον για το απόγευμα της Δευτέρας ή της Τρίτης, καθώς ο κ. K. Σημίτης θα αναχωρήσει αύριο για το Κορακοχώρι. Εκεί θα παραμείνει ώς τη Δευτέρα, οπότε και θα επιστρέψει στην Αθήνα προκειμένου την επομένη να παρευρεθεί στον αγιασμό των υδάτων στον Πειραιά.

Η μόνη περίπτωση να πραγματοποιηθεί η συνάντηση νωρίτερα είναι να μεταβεί ο κ. Παπανδρέου στο Κορακοχώρι, εξέλιξη που δεν θεωρείται όμως πιθανή. Πάντως οι δύο πολιτικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται σε επικοινωνία και εκτιμάται ότι από τη συνάντησή τους θα αποσαφηνιστούν όλες οι λεπτομέρειες για το χρονικό των εξελίξεων, που θα οδηγήσουν στην εκλογή του κ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και στην παραμονή του κ. Σημίτη στην πρωθυπουργία ώς τις εκλογές. Αυτές το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθούν στις 14 Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά το κλίμα αναμονής που έχουν δημιουργήσει οι εξαγγελίες του κ. Σημίτη για τις πρωτοβουλίες του, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων που παρακολούθησαν τα πατροπαράδοτα κάλαντα που του έψαλαν στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε: «H αναμονή δεν είναι κάτι κακό αρκεί να αναμένεται κάτι καλό».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν το χρονικό των εξελίξεων θα είναι το εξής: Την Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου, ο κ. Σημίτης θα συγκαλέσει σε κοινή συνεδρίαση την κυβερνητική επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, όπου και θα ανακοινώσει την απόφασή του να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος και θα ζητήσει να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου του.

Το Ε.Γ. θα συγκαλέσει την επομένη εκτάκτως την Κεντρική Επιτροπή, προς την οποία θα απευθυνθεί ο κ. Σημίτης. H K.E. θα αποφασίσει τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου με αποκλειστικό θέμα την εκλογή νέου προέδρου. Πιθανότερη ημερομηνία είναι η 24η Ιανουαρίου, το αργότερο η 31η.

Πρόβλημα

Διαδικαστικό πρόβλημα, που αναζητεί λύση, είναι η επιθυμία του κ. Γ. Παπανδρέου να εκλεγεί απευθείας από την κομματική βάση, που προϋποθέτει αλλαγή του Καταστατικού του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού.

Η ψηφοφορία στις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ -στην οποία εκτιμάται ότι θα πάρουν μέρος περίπου 250.000 μέλη του κόμματος- θα διεξαχθεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου ώστε στην Εθνική Συνδιάσκεψη (14 Φεβρουαρίου) του ΠΑΣΟΚ ο νέος πρόεδρος να παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα. Αμέσως μετά αναμένεται να προκηρυχθούν εκλογές για τις 14 ή 21 Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή