2004, η πιο κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα

2004, η πιο κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος κάθε έτους είθισται να γίνεται ο απολογισμός του και να περιγράφονται οι προοπτικές του νέου, που έρχεται. Για το 2004 η διαδικασία αυτή ξεφεύγει από το στενό τυπικό πλαίσιο που εμπεριέχει, διότι η χρονιά που άρχισε σήμερα έχει ειδικά και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Δεν είναι απλώς οι εξελίξεις που επιφυλάσσει στην πολιτική ζωή του τόπου, με τη δρομολογημένη πλέον αλλαγή της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Αλλά κυρίως γιατί είναι εκλογική χρονιά και υπάρχει ο σταθμός των Ολυμπιακών Αγώνων, που σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και την έναρξη μιας άλλης κατά πρωτεύοντα λόγο σε οικονομικό επίπεδο.

Οι προοπτικές του 2004 έχουν να κάνουν με τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις, που ανατέλλουν και θα τεθούν επί τάπητος, ανεξαρτήτως του κόμματος που θα αναλάβει την εξουσία μετά τις εκλογές. Με την έννοια αυτή, σε ό,τι αφορά την οικονομία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και κυρίως αυτά που θα αφήσουν έχουν καθοριστική σημασία. Τα προβλήματα, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η επόμενη κυβέρνηση, είναι σε τέτοιο βαθμό δυσεπίλυτα και δύσκολα, που θα απαιτήσουν προσαρμογές. Ολοι παραδέχονται ότι οι δείκτες των δημοσίων οικονομικών έχουν ξεφύγει και θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για να συμμαζευτεί η κατάσταση. H εικόνα που έχει διαμορφωθεί, θα ανοίξει αναγκαστικά, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το θέμα των θρυλούμενων διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, οι οποίες δεν προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια, παρά το «κύμα» του εκσυγχρονισμού, και δεν είναι δυνατόν πλέον να περιμένουν. Σε άμεση διασύνδεση με την οικονομία βρίσκεται η ανοικτή και διαρκής πληγή στο χώρο των αμυντικών εξοπλισμών, που θα αποτελέσουν ένα δυσβάστακτο φορτίο για την επόμενη κυβέρνηση.

Κομβικό σημείο για τις εξελίξεις θεωρείται η περίοδος μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, τα έργα των οποίων είχαν τροφοδοτήσει κατά μεγάλο μέρος τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, που πέτυχε τα τελευταία χρόνια η χώρα. Δεδομένο θεωρείται επίσης ότι στη διαδικασία αυτή θα εμπλακεί περισσότερο η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Εξίσου κρίσιμα όμως είναι και τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής. Το πρώτο και πολύ θετικό στοιχείο είναι ότι την 1η Μαΐου η Κυπριακή Δημοκρατία εντάσσεται πλήρως στην E.E. Το γεγονός ότι δεν φαντάζει πιθανή, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Νήσου έως τότε, δεν πρόκειται να επηρεάσει τη σχέση της Κύπρου με την E.E., αλλά θα αυξήσει την κινητικότητα του διεθνούς παράγοντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα ο κίνδυνος της «ευρωδιχοτομήσεως» υφίσταται, αν και πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η E.E. δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία τέτοια εξέλιξη, δεδομένου ότι εντάσσεται το σύνολο της νήσου και απλώς έχει ανασταλεί η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στα κατεχόμενα εδάφη της.

Η Τουρκία στην Ευρώπη

Κρίσιμο είναι επίσης το θέμα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της Τουρκίας, καθώς η Αγκυρα αναμένει ότι τον προσεχή Δεκέμβριο θα οριστεί η ημερομηνία ενάρξεως των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. H ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί η όποια πρόοδος στις σχέσεις των δύο πλευρών να συνδεθεί με την λύση του Κυπριακού προβλήματος, που δεν αποτελεί τυπικά προϋπόθεση, αλλά πολιτικώς θα είναι αποφασιστικής σημασίας. Σύμφωνα εξάλλου με το Ελσίνκι η Τουρκία θα πρέπει έως το τέλος του χρόνου να έχει αποδεχθεί τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την επίλυση των εκκρεμούντων προβλημάτων -και κυρίως της υφαλοκρηπίδας- που δημιούργησε η διεκδικητική πολιτική της Αγκυρας στο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή