Μήνυμα – διάγγελμα Καραμανλή

Μήνυμα – διάγγελμα Καραμανλή

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα καθαρά προσωπικό μήνυμα που περισσότερο παραπέμπει σε προγραμματικές δεσμεύσεις παρά σε απλές και τυπικές ευχές για το 2004 εξήγγειλε χθες, όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. «Σε ό,τι με αφορά, το 2004 ανατέλλει ως χρονιά ευθύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. K. Καραμανλής και με αμιγώς πολιτικό λόγο αναφέρεται τόσο στα αποτελέσματα των κυβερνητικών πεπραγμένων, όσο κυρίως στους στόχους που ο ίδιος προτίθεται να υπηρετήσει. Δηλώνει μάλιστα «έτοιμος», αλλά και «αισιόδοξος» για «την καλύτερη χρονιά που έρχεται» και με έμμεσο, αλλά σαφή τρόπο τοποθετείται ακόμη και στα σενάρια διαδοχής του ΠΑΣΟΚ. «H εμπειρία μας δεν μας εγκλωβίζει σε ψεύτικα διλήμματα και ανέξοδους εντυπωσιασμούς» αναφέρει και αντιπαραθέτει με νόημα ότι «εμείς στη Ν.Δ. μιλούμε αληθινά και ξεκάθαρα»…

Το μήνυμα

«Κατανοώ ότι, για τους πολλούς Ελληνες το 2003 ήταν περίοδος έντονων δυσκολιών και αφόρητων πιέσεων», υπογραμμίζει από την αρχή του μηνύματός του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. «Με την ακρίβεια να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό και την ανεργία να εντείνει την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα στους νέους μας και να ταλαιπωρεί πάρα πολλές οικογένειες. Με τη φτώχεια να πλήττει 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας και με την αδιαφάνεια και τη διαφθορά να υπονομεύουν την ποιότητα της Δημοκρατίας και τις προοπτικές του τόπου. Με ένα κράτος δαπανηρό και διαβρωμένο να παρέχει χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες στην Υγεία, την Παιδεία την Πρόνοια, την Ασφάλιση και την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ν.Δ. κρίνει σκόπιμο να τονίσει την προσωπική ευθύνη που αισθάνεται εν όψει της νέας χρόνιας. «Δεν αγνοούμε τα βάρη που αφήνει πίσω της η περίοδος που κλείνει και δεν υποτιμούμε τα προβλήματα. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι ότι η χώρα έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες. Εμείς μιλούμε αληθινά, ξεκάθαρα. Προτείνουμε μια νέα οικονομική πολιτική, βασισμένη στη φιλελεύθερη επιλογή και την κοινωνική αλληλεγγύη. Στόχος μας είναι, όχι μόνον η αύξηση του πλούτου που παράγει η χώρα μας, αλλά και η δίκαιη διανομή του. Να επενδύσουμε στην Παιδεία και στον Πολιτισμό. Στο ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, στη νέα γενιά και τις νέες τεχνολογίες. Να βοηθήσουμε, ώστε να ξαναβρούν οι Ελληνες την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς. Να εμπιστευτούν εκείνους που πραγματικά σέβονται τον πολίτη και υπηρετούν τις ανάγκες του χωρίς υστεροβουλίες».

Αλλαγή

«Το αίτημα της αλλαγής είναι σήμερα καθολικό και ξεπερνά ιδεολογικές αφετηρίες και πολιτικές προτιμήσεις» εκτιμά σε άλλη αποστροφή του ο κ. Καραμανλής, επιχειρώντας εκ νέου σαφές πολιτικό άνοιγμα στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων. «Αφήνουμε πίσω μας νοοτροπίες και πρακτικές που ταυτίστηκαν με τα προβλήματα και οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα, διότι ο τόπος έχει άμεσες ανάγκες και οι πολίτες αξιώνουν καθαρό λόγο και νέα ξεκάθαρη προοπτική», προσθέτει και επισημαίνει ότι «την ασφαλή διέξοδο από τα σημερινά προβλήματα οφείλουμε να την αναζητήσουμε στις αυτονόητες αλήθειες», όπως ότι «η ανάπτυξη και η κοινωνική δικαιοσύνη απαιτούν διαφάνεια, οι κανόνες να τηρούνται απ’ όλους, η προσπάθεια να επιβραβεύεται, η αξιοσύνη να ανταμείβεται και η τίμια εργασία να αποδίδει. Αυτός είναι ο δικός μας αξιακός κώδικας, αυτό θέλουν οι πολίτες, αυτή είναι η δική μας δέσμευση» υπογραμμίζει.

Τέλος ο κ. Καραμανλής αναφέρεται εκτενώς στους δύο σημαντικότερους σταθμούς του 2004 για την Ελλάδα: Την ένταξη της Κύπρου στην E.E και τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Για το πρώτο θέμα δεσμεύεται ότι η Ν.Δ. «θα προωθήσει μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου» ενώ παράλληλα «θα εργαστεί για την πραγματική εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων». Για δε την Ολυμπιάδα επαναλαμβάνει ότι «τίποτα δεν θα διαταράξει την προετοιμασία της» και εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «όλοι μαζί θα διοργανώσουμε τους επιτυχέστερους και ασφαλέστερους Αγώνες από την αναβίωσή τους».

«Το 2004 είναι χρονιά εκλογών» καταλήγει ο κ. Καραμανλής. «Οι πολίτες αποφασίζουν για μια νέα προοπτική, για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης». Και με το δεδομένο αυτό εύχεται σε όλους του Ελληνες Καλή Χρονιά και επαναλαμβάνει την ετοιμότητά του να ηγηθεί της προσπάθειας «για να αλλάξουμε σελίδα διότι ήρθε η ώρα να περάσουμε από την εποχή της αλαζονείας σε μια νέα εποχή διαλόγου, συνεργασίας και μεταρρυθμίσεων»…

Θερμές ευχές με Ερντογάν

Θερμές τηλεφωνικές ευχές αντάλλαξαν χθες ο πρόεδρος της Ν.Δ. με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως. O κ. Καραμανλής εξέφρασε μεταξύ άλλων την ελπίδα του τη νέα χρονιά να προχωρήσει το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Αγκυρας βάσει των επιταγών της E.E. και ευχήθηκε το 2004 να σηματοδοτήσει ένα νέο ξεκίνημα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδος – Τουρκίας. Προσωπικές αλλά και πολιτικές ευχές φέρεται να εξέφρασε στον πρόεδρο της Ν.Δ. και ο κ. Ερντογάν. O Τούρκος πρωθυπουργός μάλιστα ευχαρίστησε για μια ακόμη φορά τον κ. Καραμανλή για την πρόσφατη παρουσία του στο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος της Αγκυρας, αλλά και για τις ουσιαστικές συζητήσεις που είχαν «κατά και μετά το γεύμα στην πρωθυπουργική κατοικία». Και εκείνος δε εξέφρασε τη βούλησή του η νέα χρονιά να φέρει τις δύο πρωτεύουσες ακόμη πιο κοντά και Αθήνα και Αγκυρα να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Τέλος σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. τηλεφώνησε προσωπικώς για να ευχηθεί καλή χρονιά και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσο Παπαδόπουλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή