Εισαγγελέας καλεί υπουργείο Αμυνας για τις προμήθειες

Εισαγγελέας καλεί υπουργείο Αμυνας για τις προμήθειες

3' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις στον χώρο της Εθνικής Αμυνας. Μετά τη γεμάτη από σκληρότατες καταγγελίες επιστολή παραίτησης του καθηγητή Γιώργου Σωτηρέλη από τη θέση του προέδρου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων, κατά του υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και του γενικού γραμματέα Σπύρου Τραυλού, για αδιαφανείς πελατειακές πρακτικές και παρεμβάσεις στο έργο του στα όρια της νομιμότητας, καθώς και έπειτα από τα όσα είπε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αποπεμφθείς πρόεδρος της EBO – ΠΥΡΚΑΛ κ. Σύρος Κοσκοβόλης σχετικά με την πορεία της συγχώνευσης, τα οικονομικά της εταιρείας, τις παρεμβάσεις, αλλά και την αγορά πυρομαχικών για το νέο άρμα του Στρατού Ξηράς Leopard – 2HEL, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας για τη διερεύνηση των πιο πάνω καταγγελιών. Την έρευνα ανέθεσε στην εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ελένη Τουλουπάκη, ζητώντας ωστόσο να εξαιρεθούν από την έρευνα πολιτικά πρόσωπα.

Κι ενώ ο κ. Παπαντωνίου αντέδρασε με μια γενικόλογη, στερούμενη παντελώς ουσιαστικών απαντήσεων, ανακοίνωση στην επιστολή Σωτηρέλη, παρέμεινε σιωπηλός ως προς τα όσα είπε ο κ. Κοσκοβόλης. Πλην των όσων αφορούν ειδικά την προμήθεια των πυρομαχικών των αρμάτων, για τα οποία ο κ. Κοσκοβόλης κατήγγειλε ότι είχε ζητηθεί από το ΥΕΘΑ να αναθέσει απευθείας τα πυρομαχικά στην EBO – ΠΥΡΚΑΛ, προκειμένου να παραχθούν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα αντί να πάνε σε ξένες εταιρείες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της ενοποιημένης εταιρείας (η οποία, στην παλαιά μορφή της, έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα περίπου ένα τρισ. δρχ.), καθώς και για να αγοραστεί η σχετική τεχνογνωσία. Επί όλων αυτών, το ΥΕΘΑ απάντησε τα ακόλουθα, επικαλούμενο και την… ανεπάρκεια της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, την οποία, κατά τα άλλα, στηρίζει(!):

«Η προμήθεια των πυρομαχικών διαχωρίστηκε από την κύρια προμήθεια του άρματος, προκειμένου να διενεργηθεί διεθνής διαγωνισμός με τα καλύτερα δυνατά οικονομικά και επιχειρησιακά αποτελέσματα και να εξασφαλισθεί η υψηλότερη δυνατή ελληνική προστιθεμένη αξία.

Για τη διαμόρφωση των όρων του σχετικού διαγωνισμού, υπήρξε στενή συνεργασία και διαβουλεύσεις της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (EBO – ΠΥΡΚΑΛ) και των Γενικών Διευθύνσεων Αμυντικής Βιομηχανίας και Αμυντικών Επενδύσεων του ΥΕΘΑ, προκειμένου να καθορισθούν επακριβώς η ποιότητα και το ποσοστό της ΕΠΑ και των αντισταθμιστικών ωφελημάτων, ώστε να εξασφαλισθούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις συμπαραγωγής των πυρομαχικών στην Ελλάδα. Ηδη, η EBO και η ΠΥΡΚΑΛ έχουν προσδιορίσει τα μέρη των πυρομαχικών που θα κατασκευάσουν και αυτό θα περιληφθεί ως δεσμευτικός όρος στον διαγωνισμό.

Επιπλέον, το ΥΕΘΑ έχει ζητήσει επισήμως τη συνδρομή και συνεργασία του ισπανικού υπουργείου Αμυνας, προκειμένου να παρασχεθούν πληροφορίες και στοιχεία από παρόμοια προμήθεια της Ισπανίας, που είναι σε εξέλιξη. Λόγω του μεγάλου ύψους της προμήθειας (120 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση) βασική μέριμνα και πολιτική του ΥΕΘΑ είναι να εμπλέξει την ελληνική αμυντική βιομηχανία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με τη δημιουργία γραμμής παραγωγής των βλημάτων στη χώρα μας, τη μεταφορά τεχνολογίας και ΕΠΑ τουλάχιστον 40% έως 50%.

H διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού επιλέχθηκε ως ασφαλέστερη και αποτελεσματικότερη σε σχέση με την απ’ ευθείας ανάθεση στις ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες, δεδομένου του ύψους της προμήθειας και της έλλειψης της απαραίτητης τεχνογνωσίας, υποδομής και οργάνωσης των ελληνικών εταιρειών σε αυτό το είδος πυρομαχικών».

Πρόβλημα συνεργασίας

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το κλίμα στο ΥΕΘΑ είναι εξαιρετικά δυσμενές για τον υπουργό και το στενό του περιβάλλον, καθώς δεν είναι λίγοι οι αξιωματικοί που όχι μόνον έχουν ουσιαστικό πρόβλημα συνεργασίας μαζί τους λόγω των κριτηρίων με τα οποία γίνονται πλήθος επιλογές, συχνά καίριου στρατηγικού χαρακτήρα και όχι μόνον στον εξοπλιστικό τομέα, ενώ, επιπλέον, πολλοί, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, εκφράζουν την ενόχλησή τους για τον αρνητικό τρόπο με τον οποίο «προβάλλονται» οι Ενοπλες Δυνάμεις προς την κοινωνία, για λόγους αδιαφάνειας, ξένους προς τη συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών τους.

Τέλος, να σημειωθεί και ότι υπό το βάρος όλων αυτών των εκκρεμοτήτων, στις 14 Ιανουαρίου συνέρχεται το ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο την κρίση των αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕκαι ΓΕΑ, που, σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αναμένεται να λάβουν ετήσια παράταση θητείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή