H αντεπίθεση Ν.Δ. ξεκινά από τη Βουλή

H αντεπίθεση Ν.Δ. ξεκινά από τη Βουλή

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινοβουλευτική αντεπίθεση σε ανοικτά ζητήματα – φωτιά που ταλανίζουν την κοινωνία και κινούνται πέραν των όποιων κινήσεων και συμφωνιών «κορυφής», αλλά και το οξύτατο θέμα της εκτεταμένης διαφθοράς και διαπλοκής μέσω του κυκλώματος των κρατικών προμηθειών εξαπέλυσε από χθες, δεύτερη κιόλας ημέρα του χρόνου, η Νέα Δημοκρατία.

Με μία πρόταση για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με αντικείμενο τις κοινωνικές ανισότητες, την εκτεταμένη διαφθορά και διαπλοκή καθώς και την κατάσταση στην Υγεία και στην Παιδεία και τρεις επερωτήσεις με αντικείμενο τις αμαρτωλές προμήθειες στα νοσοκομεία, αλλά και αμυντικού υλικού και την κατάσταση στον αγροτικό τομέα, η Νέα Δημοκρατία προτρέχει για να καλύψει τον βραχύ κοινοβουλευτικό χρόνο, που απομένει μέχρι τα εικαζόμενα χρονοδιαγράμματα, που θα σηματοδοτήσουν την ετοιμότητα για πρόωρη ενδεχομένως προσφυγή στην κάλπη.

Η επιστολή

Οπως τονίζει στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. K. Καραμανλής, η θωράκιση του πολίτη έναντι των κοινωνικών ανισοτήτων συνιστούν βασική παράμετρο της πολιτικής αλλά και της θεσμικής μας πραγματικότητας: «Παρά τις συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες προτάσεις μας, η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στην καθεστωτική νοοτροπία της και παγιδευμένη από την κομματική γραφειοκρατία ουδέποτε συνειδητοποίησε τη σημασία διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και τις επαχθέστατες για τους πολίτες επιπτώσεις από τη ραγδαία επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής αναφέρει ότι η χώρα βιώνει τη δραματική εμπειρία της κοινωνίας των δύο τρίτων, όπου ένας στους πέντε συμπολίτες μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Ιδιαίτερα επισημαίνονται το υψηλό επίπεδο ανεργίας και η εντεινόμενη ακρίβεια που εξανεμίζει τα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων, η έκταση των περιφερειακών ανισοτήτων και το απαράδεκτο και διαβρωτικό για την ποιότητα της Δημοκρατίας φαινόμενο να διολισθαίνει συνεχώς στη διεθνή κατάταξη για τη διαφθορά και να πρωταγωνιστεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια και τη διαπλοκή, φαινόμενα που απομυζούν τεράστιους και πολύτιμους πόρους για το κοινωνικό σύνολο.

Οσον αφορά στον τομέα της Παιδείας, ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι πάσχει σε όλες τις βαθμίδες της, εξαιτίας των αλλεπάλληλων κυβερνητικών πειραματισμών, αλλά και των μεγάλων ελλείψεων: «H συνταγματικά κατοχυρωμένη δωρεάν Παιδεία συνιστά πλέον μύθο, η παραπαιδεία ανθεί, ενώ δεκάδες χιλιάδες νέοι παίρνουν τον δρόμο του εξωτερικού σε αμφίβολης πολλές φορές ποιότητας Πανεπιστήμια, με επώδυνη, πέραν των άλλων, οικονομική αιμορραγία για τα πενιχρά οικογενειακά εισοδήματα.

Οσον αφορά στην υγεία, τέλος, αυτή παρέχεται μέσα από συνθήκες που απάδουν προς κάθε έννοια κοινωνικής ευαισθησίας, αφού το ΕΣΥ καθ’ ομολογίαν ακόμη και κυβερνητικών στελεχών καταρρέει και η παροχή του αγαθού της υγείας, τουλάχιστον στο επίπεδο που κρίνεται αναγκαίο για τις δυνατότητες της χώρας, είναι πλέον προνόμιο των εχόντων και κατεχόντων.

Προμήθειες που «καίνε»

Τα συμβαίνοντα στις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων και στην κρατική βιομηχανία είναι το αντικείμενο της πρώτης επίκαιρης επερωτήσεως που υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της Ν.Δ. – μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας. Διαλαμβάνει την πρόσφατη αποπομπή του προέδρου των EBO – ΠΥΡΚΑΛ, που συγχωνεύθηκαν, κ. Σ. Κοσκοβόλη και όλο τον θόρυβο και τις αποκαλύψεις που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας εξαιτίας της παραιτήσεως του υψηλότατου κομματικού στελέχους και προέδρου του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων κ. Γ. Σωτηρέλλη «για στήριξη τεράστιων και στυγνών οικονομικών συμφερόντων» και ενέργειες και αποφάσεις του υπουργού Αμύνης στα όρια της νομιμότητας. Οι επερωτώντες βουλευτές ζητούν στοιχεία για τις αποφάσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων που έλαβε το ΚΥΣΕΑ την τελευταία πενταετία εξυπηρετώντας «τεράστια οικονομικά συμφέροντα» και για τον ουσιαστικό αποκλεισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από το πρόγραμμα του Λέοπαρντ. Ακόμη για την απόπειρα αγοράς της χρεοκοπημένης εταιρείας «Ωστιν» του Κιλκίς σε βάρος των συμφερόντων των EBO – ΠΥΡΚΑΛ, που φέρεται να εμπλέκεται ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Γ. Φλωρίδης. Τέλος, για τις προσλήψεις συνεργατών και τις αμοιβές τους από το Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων, ενώ ζητείται και ο έλεγχος των πόθεν έσχες όλων των μελών των Δ.Σ. των εταιρειών EBO – ΠΥΡΚΑΛ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Επανακατατίθεται επίσης με 43 υπογράφοντες επίκαιρη επερώτηση με όλο το ιστορικό και θεσμικό πλαίσιο για τις κρατικές προμήθειες των νοσοκομείων («τα τρωκτικά των νοσοκομείων» τα είχε αποκαλέσει ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος) και την ιδιότυπη αμνηστία και ατιμωρησία που έχει επιβληθεί μέσω κραυγαλέων αντισυνταγματικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Τέλος, 88 βουλευτές της Ν.Δ. κατέθεσαν επερώτηση, υπογραμμίζοντας ότι η χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια οι αγρότες και η ύπαιθρος οφείλεται κυρίως σε λάθη και παραλείψεις της κυβερνήσεως που έχασε ευκαιρίες και δημιούργησε εμπόδια στην ομαλή παραγωγική δραστηριότητα των αγροτών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή