ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: AN ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ

Κλειστή η πόρτα της E.E. για Τουρκία

«Ανευ νοήματος είναι πλέον η συζήτηση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρις ότου εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια της Κοπενχάγης». Στη δήλωση αυτή προέβη χθες ο αρμόδιος επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά τις κάθετες απόψεις του για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα μπορούσε η Τουρκία να λάβει την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την E.E., όπως διεκδικεί η κυβέρνηση της Αγκυρας. Το γλαφυρό παράδειγμα που επικαλέστηκε χθες ο Γερμανός κομισάριος είναι ότι έχει στο γραφείο του πολλούς πίνακες Τούρκων ζωγράφων, από τους οποίους μπορεί κανείς να διακρίνει ότι δεν συντελέσθηκαν σημαντικές πολιτισμικές αλλαγές στη γείτονα τα τελευταία χρόνια. «Στο Ελσίνκι παραχωρήθηκε στην Τουρκία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, το επιβεβαιώσαμε και στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης και επομένως είναι ανώφελο να έχουμε την ίδια συζήτηση διαρκώς» είπε χθες ο κ. Φερχόιγκεν, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν δεν προκύψουν σημαντικές αλλαγές στο εσωτερικό της Τουρκίας, η πόρτα της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα παραμείνει κλειστή…

ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Εκδήλωση για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Παραινέσεις προς πάσα κατεύθυνση απηύθυνε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του στην εορταστική εκδήλωση των Ενόπλων Δυνάμεων με την ευκαιρία του νέου έτους. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας ζήτησε να γίνουν πιο γρήγορα βήματα σε σχέση με το 2003, ώστε το επίπεδο των Ελλήνων και της Ελλάδας να βελτιωθεί περαιτέρω. O κ. Στεφανόπουλος έφερε ως παράδειγμα για τη βελτίωση του επιπέδου των Ελλήνων το γεγονός ότι πλέον περισσότερα παιδιά φοιτούν στα πανεπιστήμια, περισσότερα παιδιά μας αναδεικνύονται στο εξωτερικό και οι Ελληνες αγοράζουν πλέον περισσότερα βιβλία. Υπενθύμισε δε ότι η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε φοιτητή της Ιατρικής, ο οποίος συγκέντρωσε γενική βαθμολογία 19,7. O Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ορισμένοι κατά σύστημα ή κατά συνήθεια τα βλέπουν όλα μαύρα. Απέδωσε δε αυτή τη στάση τους στη μελαγχολία της ψυχής τους. Παράλληλα τόνισε ότι τα αρνητικά μπορεί να είναι πολλά, αλλά δεν επαρκούν για να αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας. H χώρα μας έχει κύρος διεθνώς και έχει όλες τις προϋποθέσεις για να έχει ένα υψηλότερο επίπεδο ανάμεσα στη διεθνή κοινότητα.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ

«Ναι» στη δικοινοτική ομοσπονδία

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις πιθανές αντιδράσεις της Τουρκίας και της διεθνούς κοινότητας, συζήτησαν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Αλέκα Παπαρήγα. Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η κ. Παπαρήγα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Τουρκοκυπριακή κοινότητα, προσθέτοντας ότι στηρίζουν από κοινού μια δικοινοτική ομοσπονδία η οποία να είναι λειτουργική. Ανέφερε ακόμα ότι συμφώνησαν στην ανάγκη να ληφθούν νέες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νεοφιλελεύθερη επίθεση στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. H κ. Παπαρήγα τόνισε ότι παρά τις εκλογικές διαδικασίες στην Ελλάδα, τα πολιτικά κόμματα είναι υποχρεωμένα να συνεχίσουν τη συμπαράσταση για να λυθεί το Κυπριακό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, και ως εκ τούτου, είπε, το Κυπριακό θα είναι στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ZHTAEI TO ΣτΕ

Μουσείο της Ακρόπολης

Διευκρινίσεις και περισσότερα στοιχεία ζητεί από το υπουργείο Πολιτισμού, μέσα σε έξι ημέρες, το Συμβούλιο της Επικρατείας, προκειμένου να αποφανθεί αν υπάρχει άμεσος κίνδυνος βλάβης των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί στον χώρο, στον οποίο προβλέπεται να ανεγερθεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού επήλθαν αλλαγές στις αρχικές μελέτες κατασκευής και ανέγερσης του Μουσείου Ακρόπολης και ειδικότερα: αντί των προβλεπομένων 63 υποστυλωμάτων εντός της κόκκινης ζώνης που υπάρχουν αρχαιότητες, τοποθετούνται 46, ενώ μεταβάλλονται πολλές θέσεις τους. Οι διευκρινίσεις ζητούνται για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος άμεσης βλάβης των αρχαιοτήτων και να εκδοθεί η απόφαση του Τμήματος Αναστολών (αίτηση αναστολής έχει καταθέσει το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών, ενώ η κύρια προσφυγή (αίτηση ακύρωσης) θα συζητηθεί στις 6 Φεβρουαρίου).

ΣΕ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΠΡΟΦΟΡΑ ΤΟΥΣ

Διακρίσεις από τον Πρόεδρο

Με την είσοδο του νέου έτους 2004, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος απονέμει τις ακόλουθες τιμητικές διακρίσεις: Στους κ. Βασίλειο Σκουρή, πρόεδρο του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και Νικηφόρο Διαμαντούρο, Ευρωπαίο διαμεσολαβητή, τον Ανώτερο Ταξιάρχη Φοίνικος. Στον κ. Κωνσταντίνο Σέκερη, καθηγητή Βιοχημίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τον Ταξιάρχη Φοίνικος. Στους κ. Θανάση Βαλτινό, συγγραφέα, Ιωάννη Σακελλαράκη, αρχαιολόγο, και Δημήτριο Αγραφιώτη, διευθυντή ορχήστρας και συνθέτη, τον Χρυσό Σταυτό Τιμής. Στους κ. Δημήτριο Ζάνα, ιδρυτή και πρόεδρο του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνος, Γεώργιο Σκούρα, δημοσιογράφο, Ιωάννη Ανοικτομάτη, κυβερνήτη της Πολιτείας της Βορείου Επαρχίας της Αυστραλίας και στην κ. Λίνα Λαλάντη – Emery, διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα του τσέμπαλο και ιδρύτρια του αγγλικού Φεστιβάλ Μπαχ της Οξφόρδης, τον Χρυσό Σταυρό Φοίνικος. Στον κ. Λυκούργο Αγγελόπουλο, πρωτοψάλτη και ιδρυτή της Ελληνικής Βυζαντινής Χωρωδίας και στην κ. Αλίκη Τέλλογλου, δωρήτρια Συλλογής Πινάκων στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών Θεσσαλονίκης, τον Αργυρό Σταυρό Φοίνικος. Στον κ. Hans Enlestrole, Σουηδό φιλέλληνα και εκπρόσωπο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην Πάτρα και στην κ. Renee Richer ομότιμο καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Νίκαιας, τον Χρυσό Σταυρό Τιμής. Στον κ. George Seymour Bissel, από τις ΗΠΑ, δωρητή της βιβλιοθήκης και πρόεδρο του Δ.Σ. του Κολλεγίου Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, τον Αργυρό Σταυρό Φοίνικος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή