Εμπρηστική επίθεση με το… «καλημέρα»

Εμπρηστική επίθεση με το… «καλημέρα»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με το «καλημέρα» του καινούργιου χρόνου οι εμπρηστές χτύπησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ανεβάζοντας σε 57 τις βομβιστικές επιθέσεις από τις αρχές του 2003. Λίγα μόλις λεπτά μετά την αλλαγή του έτους στο επί της οδού Εθνικής Αμύνης κτίριο της Πολεοδομίας εξερράγησαν τρεις αυτοσχέδιοι μηχανισμοί, που προκάλεσαν πυρκαγιά, την οποία έσβησαν άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Οι αρχές εκτιμούν οτι δράστες και αυτής της εμπρηστικής ενέργειας είναι οι ίδιοι που τοποθέτησαν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε τράπεζες, γραφεία πολιτικών κομμάτων, κρατικά αυτοκίνητα, κ.λπ. τον πέρασμένο χρόνο στο κέντρο και τις ανατολικές περιοχές της πόλης.

Απο τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει, προκύπτει ότι πρόκειται μάλλον για ολιγομελή ομάδα, πιθανότατα φοιτητών, «αριστερών αποκλίσεων» και μάλιστα έχουν κατατεθεί μαρτυρίες για την παρουσία ενός άντρα και μιας γυναίκας, νεαρής ηλικίας, σε σημεία επιθέσεων. Το γεγονός ότι τα υλικά που χρησιμοποιούν γα να κατασκευάσουν τους εμπρηστικούς μηχανισμούς (φιαλίδια υγραερίου, κεριά και βενζίνη) είναι ευρέως διαδεδομένα στην αγορά, δυσκολεύει, όπως υποστηρίζει αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. Θεσσαλονίκης, το έργο της αστυνομίας για τον εντοπισμό τους. «Το πιθανότερο είναι να τους πιάσουμε τυχαία και αυτό γιατί δεν πρόκειται για κάτι οργανωμένο που δραστηριοποιείται ευρύτερα», προσθέτει. Παρ’ όλα αυτά οι αστυνομικές αρχές περιπολούν σε πιθανούς στόχους και έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο για την σύλληψή τους. Οι βομβιστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη εντάθηκαν τις παραμονές της Συνόδου Κορυφής της E.E. στη Χαλκιδική και συνεχίστηκαν με τοποθετήσεις αυτοσχέδων μηχανισμών κάθε φορά που στην ελληνική ή τη διεθνή σκηνή εξελίσσονταν κάποια γεγονότα που έρχονταν σε αντίθεση με τα «λαϊκά συμφέροντα» και την ειρήνη.

Μετά κάθε ενέργεια ο δράστες συνηθίζουν να τηλεφωνούν συνήθως σε απογευματινή εφημερίδα των Αθηνών και να αναλαμβάνουν την ευθύνη, χρησιμοποιώντας διάφορα ονόματα, ανάλογα με τον λόγο που έβαλαν τη βόμβα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή