Το χρονοδιάγραμμα της διαρχίας

Το χρονοδιάγραμμα της διαρχίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, διά του υφυπουργού Τύπου και υπεύθυνου του Γραφείου Τύπου του κ. Τηλ. Χυτήρη ανακοίνωσε χθες το χρονοδιάγραμμα των εξελίξεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, που θα οδηγήσουν στο σύστημα της διαρχίας, δηλαδή στην εκλογή, όπως όλα δείχνουν, του κ. Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος και την παραμονή του ίδιου στην πρωθυπουργία έως τις ερχόμενες εκλογές, που πλέον τοποθετούνται χρονικά στα μέσα Μαρτίου. Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ένας ιδιότυπος αγώνας διεξαγωγής δημοσκοπήσεων με κύριο στόχο να αναδειχθεί μέσω αυτών ότι το πολιτικό κλίμα μεταστρέφεται υπέρ του ΠΑΣΟΚ και εις βάρος της Νέας Δημοκρατίας.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο κ. Σημίτης, που βρίσκεται από χθες στο Κορακοχώρι, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση στην οικία του στο Κολωνάκι με τον κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος επέστρεψε το βράδυ της Πρωτοχρονιάς στην Αθήνα. Νωρίτερα το μεσημέρι, ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με τον γραμματέα της K.E. του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τον κ. Χυτήρη, επίσης στην οικία του. Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, θα δρομολογηθούν και τυπικά οι εξελίξεις. Στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο και να τον ενημερώσει σχετικά με το τι θα ακολουθήσει. Μία ώρα αργότερα, στις 11 π.μ., θα συγκαλέσει σε κοινή συνεδρίαση την κυβερνητική επιτροπή και το Εκτελεστικό Γραφείο, όπου θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του και αμέσως μετά θα προβεί σε δηλώσεις προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Η χθεσινή ανακοίνωση του κ. Χυτήρη αναφέρεται «στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη τις επόμενες ημέρες» και αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτές δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση, αλλά έχουν σαφώς «κομματική» χροιά. Στοιχείο, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, επιβεβαιώνει το σενάριο της «διαρχίας» και την απόφαση του κ. Σημίτη να παραμείνει στην πρωθυπουργία. Μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης θα ακολουθήσει -στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας- η σύγκληση της K.E. Από εκεί και πέρα πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος είναι να μην ακολουθηθεί η «πεπατημένη» σε ό,τι αφορά το συνέδριο, που θα εκλέξει το νέο πρόεδρο. Για τον λόγο αυτό, προγραμματίζεται σειρά πρωτοβουλιών που «θα απευθύνονται στον λαό και την κοινωνία», όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη. Τα σχέδια αυτά βρίσκονται σε άμεση διασύνδεση με την πρόθεση του κ. Γ. Παπανδρέου να εκλεγεί απευθείας από την κομματική βάση ώστε να έχει την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη νομιμοποίηση. Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις θα ολοκληρωθούν με την Εθνικής Συνδιάσκεψη (μέσα Φεβρουαρίου), όπου ο νέος αρχηγός θα ανακοινώσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και αμέσως μετά θα προκηρυχθούν εκλογές για τις 14 ή 21 Μαρτίου. Ηδη υπάρχουν σχέδια για ένα ακραιφνώς νέο πολιτικό λόγο ακόμη και για «αποκαθήλωση όλων τα παλαιών στοιχείων».

Καμιά αναφορά

Ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν αναφέρθηκε κατά την επιστροφή του από το Παρίσι στις εξελίξεις, λέγοντας απλώς ότι «θα τα πούμε τις επόμενες ημέρες». Από χθες πάντως έχει αρχίσει επαφές με συνεργάτες και στελέχη του περιβάλλοντός του, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ με στόχο να διαμορφώσει τη στρατηγική του. Δεν αποκλείται εξάλλου να έχει τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρωθυπουργό πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του κ. Παπανδρέου ήταν να συναντηθεί και με τον κ. K. Λαλιώτη, ωστόσο η συνάντηση αυτή δεν είναι βέβαιο ότι θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διαφωνεί ριζικά με το μοντέλο της «διαρχίας» και προκρίνει την ανάγκη «καθαρών λύσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή