Αντιπερισπασμός απελπισίας από το ΠΑΣΟΚ

Αντιπερισπασμός απελπισίας από το ΠΑΣΟΚ

6' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το σύστημα στην απελπισία του επιχειρεί έναν ύστατο αντιπερισπασμό. H βιτρίνα αλλάζει, το μαγαζί όμως παραμένει το ίδιο». Με τη χαρακτηριστική αυτήν φράση ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θοδωρής Ρουσόπουλος, σχολιάζει στη συνέντευξή του προς την «K» τις τελευταίες εξελίξεις και την προ των θυρών ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Γ. Παπανδρέου. «Το ζήτημα είναι ότι σήμερα ένας μικρός κύκλος ανθρώπων, ένα κλειστό σύστημα νέμεται το κράτος και το δημόσιο χρήμα και ευημερεί εις βάρος των πολλών», τονίζει ο κ. Ρουσόπουλος προσθέτοντας ότι «το σύστημα βλέπει ότι καταρρέει. Τι έγινε το μέχρι χθες πολυδιαφημισμένο ισχυρό χαρτί του; Δεν είναι επαρκώς κατάλληλος, πλέον, ο δήθεν καταλληλότερος πρωθυπουργός;».Αναδεικνύοντας την συνυπευθυνότητα του κ. Γ. Παπανδρέου, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας χαρακτηρίζει τον… μελλοντικό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ «νέο τοποτηρητή» και υπογραμμίζει: «Και ο κ. Παπανδρέου ως νέος τοποτηρητής θα εγγυηθεί τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ που όλοι γνωρίζουμε. Δηλαδή, του ΠΑΣΟΚ του Χρηματιστηρίου, του ΣΔΟΕ, των φορολογικών επιδρομών, των κυκλωμάτων που λυμαίνονται τον χώρο της υγείας, των αδιαφανών διαδικασιών στα μεγάλα έργα και στα εξοπλιστικά προγράμματα. O κ. Παπανδρέου», καταλήγει ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, «είναι από τους παλαιότερους υπουργούς και έχει συνυπογράψει όλες τις αποφάσεις που εμείς καταγγέλλουμε και που ο ελληνικός λαός τις πληρώνει ακριβά»…

Συνυπεύθυνος για όλα τα δεινά ο διάδοχος

– Τις τελευταίες δεκαπέντε ημέρες οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ομως, δεν βλέπουμε κάποια διαφοροποίηση της δικής σας στρατηγικής.

– Δεν αλλάζουμε τη στρατηγική μας για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι μ’ αυτήν την πολιτική που ακολουθούμε, φέραμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών: τη νέα φτώχεια, τη συμπίεση των εισοδημάτων, την ανεργία, την ακρίβεια, τις ανισότητες, την απαράδεκτη κατάσταση στην Υγεία και στην Παιδεία. Δώσαμε πειστικές προτάσεις και λύσεις, γι’ αυτό και ο κόσμος μάς εμπιστεύεται. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι αυτή ακριβώς η στρατηγική έφερε το ΠΑΣΟΚ σε πλήρες αδιέξοδο.

– Θέλετε να μου πείτε πως το ΠΑΣΟΚ στριμώχτηκε από τη δική σας πολιτική;

– Ακριβώς αυτό συνέβη. Μιλώντας στους Ελληνες για τη ζωή τους ανοιχτά και με γλώσσα που όλοι καταλαβαίνουν, αποδείξαμε ότι η επίλυση των προβλημάτων του πολίτη είναι για τη Νέα Δημοκρατία απόλυτη προτεραιότητα. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, καταθέτουμε λύσεις και είμαστε αποφασισμένοι να τις υλοποιήσουμε. Είμαστε ελεύθεροι από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. Και γι’ αυτό την προοπτική που προτείνουμε την ενστερνίζεται μια ολοένα και διευρυνόμενη κοινωνική πλειοψηφία.

Κοινές οι εξαρτήσεις

– Ολα αυτά όμως τα καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις με βάση τα χθεσινά δεδομένα. Πλέον, η ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου δημιουργεί ένα νέο σκηνικό.

– Και τι αλλάζει με τον κ. Παπανδρέου; Τι άλλαξε με τον ανασχηματισμό; Τι άλλαξε με την εκπαραθύρωση του κ. Λαλιώτη; Τι άλλαξε με την «ενεργοποίηση» του κ. Πάγκαλου; Το ΠΑΣΟΚ παραμένει ΠΑΣΟΚ. Κοινές οι διαδρομές, κοινές οι ευθύνες, κοινές οι εξαρτήσεις και τα συμφέροντα. Το ζήτημα είναι ότι σήμερα ένας μικρός κύκλος ανθρώπων, ένα κλειστό σύστημα, νέμεται το κράτος και το δημόσιο χρήμα και ευημερεί εις βάρος των πολλών. Μόνο του μέλημα είναι πώς θα συντηρήσει αυτήν την κατάσταση. Αυτό το σύστημα βλέπει ότι καταρρέει. Τι έγινε το μέχρι χθες πολυδιαφημισμένο «ισχυρό χαρτί» του; Δεν είναι επαρκώς κατάλληλος πλέον ο δήθεν «καταλληλότερος»; Το σύστημα, λοιπόν, στην απελπισία του επιχειρεί έναν ύστατο αντιπερισπασμό. Η βιτρίνα αλλάζει, το μαγαζί μένει ίδιο.

– Πιστεύετε, δηλαδή, ότι η αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ δεν θα σηματοδοτήσει αλλαγές στην πολιτική του κυβερνώντος κόμματος;

– Εξαρτάται από το πώς αντιλαμβάνεται κανείς τις λέξεις «αλλαγή» και «πολιτική». Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το προσεχές διάστημα πρόκειται να δούμε και να ακούσουμε πολλά. Ωραία λόγια, μεγαλεπήβολες υποσχέσεις, εντυπωσιακές διακηρύξεις. Και ασφαλώς δεν πρόκειται να ξανακούσουμε τον κ. Πάγκαλο να αποκαλεί τον κ. Παπανδρέου «ανίκανο για πρωθυπουργό», τον κ. Βενιζέλο να αναφέρεται σε «τυχοδιωκτικές επιδιώξεις», τον κ. Παπουτσή να μιλάει για «πιέσεις συμφερόντων». Αν αυτά είναι «αλλαγή πολιτικής», έχει καλώς. Ολοι γνωρίζουν όμως ότι αυτά στις εκλογές δεν θα παίξουν κανένα ρόλο. Οι πολίτες δεν έχουν προσωπικά με τον κ. Σημίτη. Καταψηφίζουν τις πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για τις οποίες η ευθύνη ανήκει συλλογικά σε όλους εκείνους που υπό τον κ. Παπανδρέου αύριο θα ζητήσουν την ψήφο των Ελλήνων. Οι πολίτες καταψηφίζουν τη φτώχεια, την ανεργία, την ακρίβεια, την κοινωνική ανισότητα και την αδικία, την άθλια κατάσταση στην Υγεία. Καταψηφίζουν την κακοδιαχείριση, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά που κατέστησαν το κράτος δυνάστη του πολίτη και δέσμιο συμφερόντων. Οι πολίτες ψηφίζουν θετικά τη Νέα Δημοκρατία. Γιατί αξιώνουν να αλλάξει ο τόπος σελίδα. Γιατί ζητούν μια νέα προοπτική, με νέα πολιτική, νέα πρόσωπα, νέες αντιλήψεις.

– Μα, ο κ. Παπανδρέου είναι κι αυτός ένα νέο πρόσωπο, που μάλιστα προβάλλεται ως η μείζων αλλαγή στο ΠΑΣΟΚ.

– Συμφωνώ ότι προβάλλεται ιδιαιτέρως. Σας είπα και προηγουμένως, αυτό που μπορεί να κάνει ο όποιος νέος αρχηγός, είτε λέγεται Γιώργος Παπανδρέου, είτε Βάσω Παπανδρέου, είτε Ευάγγελος Βενιζέλος…

– Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι αποσύρεται από την κούρσα…

– Ναι, με συγχωρείτε. Σ’ αυτήν την κούρσα δεν ξέρει κανείς ποιος τρέχει και ποιος έχει ήδη καπαρώσει τη θέση από το παρασκήνιο. Αυτό όμως δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι και ο κ. Παπανδρέου ως νέος τοποτηρητής θα εγγυηθεί τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ που όλοι γνωρίζουμε. Δηλαδή, το ΠΑΣΟΚ του χρηματιστηρίου, το ΠΑΣΟΚ του ΣΔΟΕ και των φορολογικών επιδρομών, το ΠΑΣΟΚ των κυκλωμάτων που λυμαίνονται την Υγεία, το ΠΑΣΟΚ των αδιαφανών διαδικασιών στα μεγάλα έργα και στα εξοπλιστικά προγράμματα.

Να ζητήσει συγγνώμη

– Αυτό με τα εξοπλιστικά προγράμματα το λέτε πολύ συχνά. Ο κ. Παπαντωνίου δεν θα είναι υποψήφιος αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μήπως πρέπει να εστιάσετε την κριτική σας πια μόνο στα εξωτερικά θέματα που είναι αρμοδιότητας του κ. Παπανδρέου;

– Μα και ο κ. Παπανδρέου μετείχε στο ΚΥΣΕΑ όταν αποφασίζονταν οι προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες, όπως μετείχε στο υπουργικό συμβούλιο σχεδόν δύο δεκαετίες τώρα. Είναι από τους παλαιότερους υπουργούς και έχει συνυπογράψει όλες τις αποφάσεις που εμείς καταγγέλλουμε και που ο ελληνικός λαός τις πληρώνει πολύ ακριβά. Εκλαμβάνω δε την πρόσφατη δήλωσή του στη Μαγνησία περί διαφθοράς και προβλημάτων στην Υγεία και την Παιδεία ως αυτοκριτική. Το επόμενο βήμα είναι να ζητήσει και προσωπικά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό.

Μην ξεχνάμε σε ποιους ανήκουν τα MME που στηρίζουν το καθεστώς

– Το ΠΑΣΟΚ μιλάει ευθέως για «κρυφό πρόγραμμα» και «κρυφή ατζέντα» που θα ενεργοποιήσει η Νέα Δημοκρατία από την επομένη των εκλογών, στην περίπτωση που αναλάβετε τη διακυβέρνηση της χώρας.

– Μιλάνε για κρυφή ατζέντα αυτοί που μέχρι πρότινος περίμεναν τα αποτελέσματα των μεθοδεύσεων και των συμφωνιών κάτω από το τραπέζι για να πληροφορηθούν, εκ των υστέρων, με ποιον αρχηγό θα κατέβουν στις εκλογές. Αλλά για να απαντήσω στο ερώτημά σας, τα πέντε μεγάλα προγράμματά μας -παιδεία, αγροτικός κόσμος, κράτος, υγεία, οικονομία- δίνουν σύγχρονες λύσεις στα προβλήματα του Ελληνα. Ηδη έχουμε παρουσιάσει το κυβερνητικό μας πρόγραμμα για την Παιδεία, την Αγροτική Ανάπτυξη, τη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση. Αμέσως μετά τις γιορτές έχουμε προγραμματίσει την παρουσίαση του προγράμματός μας για την Υγεία και την Οικονομία. Ακούω κι εγώ την καραμέλα του ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχουμε πρόγραμμα, αλλά…

– Αυτοί που σας κατηγορούν ότι δεν έχετε πρόγραμμα δεν είναι μόνο ΠΑΣΟΚ, είναι…

– Είναι μόνο ΠΑΣΟΚ, κύριε Ταμπακόπουλε, ακόμη κι αν φοράνε τον μανδύα του τηλεσχολιαστή. Και να μην ξεχνάμε σε ποιους ανήκουν τα Μέσα που στηρίζουν το καθεστώς και προεπιλέγουν τους τοποτηρητές του.

– Τελικώς, τι προτίθεστε να αλλάξετε αν κερδίσετε τις εκλογές; Τι μπορούμε να περιμένουμε από μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας;

– Αυτό που δεν μπορεί να δώσει το ΠΑΣΟΚ: το ύφος και το ήθος της διακυβέρνησης. Ο πολίτης θα βρει λόγους να εμπιστεύεται πλέον τον πολιτικό. Ο Ελληνας ζητεί ένα νέο πρότυπο μακριά από το αλήστου μνήμης παπανδρεϊκό «ε, είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια». Ο πολίτης θέλει το κράτος συμπαραστάτη και όχι εχθρό του. Θέλει να τον θυμάται όχι μόνο για να του ζητήσει φορολογική δήλωση, αλλά όταν ο ίδιος αντιμετωπίζει δυσκολίες. Οταν μπαίνει στο νοσοκομείο, όταν συναλλάσσεται με τη Δημόσια Διοίκηση, όταν το παιδί του έχει πρόβλημα να βρει δουλειά. Η Ελλάδα και οι Ελληνες διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες. Τον πλούτο όμως του τόπου τον νέμονται σήμερα λίγοι και ισχυροί. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Διανομή σε βάση δίκαιη και κοινωνικά ισόρροπη. Δεν θα ακούσετε ποτέ τον Κώστα Καραμανλή να μιλάει για μαγικές λύσεις. Αυτό που συμβολίζει ως αυριανός πρωθυπουργός είναι το σπάσιμο των δεσμών του χθες. Η οικοδόμηση ενός μέλλοντος με ευημερία και δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή