Προβληματίζει η επιστολή Μπους

Προβληματίζει η επιστολή Μπους

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κύριο θέμα την εκτίμηση της σημασίας της επιστολής Μπους προς τους κ. Σημίτη και Ερντογάν, με την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για την επιτάχυνση της διαδικασίας λύσης του Κυπριακού και για την εκπλήρωση των δύο όρων που έχει θέσει ο γ.γ. του OHE Κόφι Ανάν για να επαναλάβει την πρωτοβουλία του στο Κυπριακό, δηλαδή τη συμπλήρωση των κενών στο ομώνυμο σχέδιο και τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, συνήλθε χθες στη Λευκωσία το Εθνικό Συμβούλιο.

Η επιστολή προκάλεσε τη δυσαρέσκεια τόσο του πρόεδρου της Βουλής κ. Χριστόφια, όσο και του προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Αναστασιάδη, ακριβώς γιατί δεν απευθύνεται στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ θεωρείται και προάγγελος ισχυρών πιέσεων.

Οροι για επιστροφή

Πάντως, ο πρόεδρος κ. Τάσος Παπαδόπουλος έχει δηλώσει ότι δεν προτίθεται να θέσει όρους για επιστροφή στις συνομιλίες, ενώ η τουρκική πλευρά αναμένεται να οριστικοποιήσει τις κινήσεις της πριν από τις 28 Ιανουαρίου, όταν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο πρωθυπουργό στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα δε με πληροφορίες από την Αγκυρα, το Κυπριακό απασχόλησε χθες και την τουρκική κυβέρνηση.

Το αίσθημα, όμως, που επικρατεί μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας στη Λευκωσία είναι ότι τα χρονοδιαγράμματα για επίτευξη λύσης μέχρι την 1η Μαΐου είναι πλέον ασφυκτικά, καθώς το περιθώριο για οριστικοποίηση μιας συμφωνίας εξαντλείται εκ των πραγμάτων έως τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου.

Η θέση του κ. Παπαδοπούλου είναι ότι δεν επιθυμεί να βρεθεί και πάλι μπροστά σε διλήμματα «τύπου Χάγης» και ασφυκτικά χρονικά όρια, ενώ ο κ. Χριστόφιας πιστεύει ότι δεν είναι δυνατό να υιοθετηθεί η εισήγηση για παραπομπή μιας συμφωνίας σε δημοψηφίσματα, χωρίς προηγουμένως να έχει καθορισθεί επακριβώς ποιο θα είναι το αντικείμενό τους, όσον αφορά στο περιεχόμενο μιας λύσης του Κυπριακού.

Τη Λευκωσία απασχολεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να προβεί σε άμεση επιστροφή στις συνομιλίες, χωρίς προηγουμένως να έχει ξεκαθαρίσει τις θέσεις της, με στόχο να επιτύχει απλώς επιμερισμό ευθυνών και να επιδείξει διαλλακτικότητα, προκειμένου να προωθήσει την επιδίωξή της για εξασφάλιση ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματέυσεων.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στο ότι η Τουρκία κλείνει προς τη μη λύση, έως ότου η Ευρωπαϊκή Ενωση τοποθετηθεί στο αίτημά της να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης στο τέλος του χρόνου.

Η Αγκυρα θέλει διαπραγματευτή τον Ντενκτάς

Η τουρκική κυβέρνηση στήριξε για μία φορά ακόμη τον κατοχικό ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς, ως κύριο διαπραγματευτή, τη στιγμή κατά την οποία ο αρχηγός του ισχυροτέρου κόμματος κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διεκδικεί την ευθύνη να ηγηθεί των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού. «Επιθυμούμε ζωηρά, όπως ο κ. Ντενκτάς διευθύνει τις συνομιλίες ως επικεφαλής (Τουρκοκύπριος) διαπραγματευτής, όταν σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση, διότι είναι ηγέτης της κοινότητος και, ως ηγέτης, είναι αυτός που πρέπει να το κάνει», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ στον τηλεοπτικό σταθμό CΝΝ-Τurk.

Παράλληλα, στα κατεχόμενα συνεχίζεται η έντονη κομματική αντιπαράθεση και ο κ. Ταλάτ κατηγόρησε τον κ. Ντενκτάς, διότι ενώ η Αγκυρα προετοιμάζεται για λύση του Κυπριακού, ο ίδιος «στήνει παγίδα στην Τουρκία και προσπαθεί να διατηρήσει την κατάσταση μη λύσεως στο νησί». Οι δηλώσεις του κ. Ταλάτ προκάλεσαν την αντίδραση του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος τόνισε ότι εάν ο κ. Ταλάτ είναι έτοιμος να γίνει «πρωθυπουργός», πρέπει να απαλλαγεί από το σύνδρομο της φοβίας που τρέφει προς τον κ. Ντενκτάς και κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο ότι δεν είναι αρμόδιος να κρίνει την αγάπη που ο ίδιος τρέφει προς την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή