ΣΥΝΤΟΜΑ

4' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEO ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

Οι αρμοδιότητες και το έργο των υπηρεσιών ΣΔΟΕ

Οι αρμοδιότητες και το περιεχόμενο του έργου των υπηρεσιών του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) καθορίζονται με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που κατατέθηκε χθες για επεξεργασία στο E΄ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σύμφωνα με αυτό, μεταξύ των δράσεων του ΣΔΟΕ, που υπάγεται απευθείας στον υπουργό Οικονομίας, είναι η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για την εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, τον εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Επίσης, οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ μπορούν να προβαίνουν σε διώξεις και καταστολή παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, όπλων και εκρηκτικών υλών, αρχαιοτήτων αλλά και παραβάσεων του ν. 2331/1995 για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος). Ταυτόχρονα μπορούν να διεξάγουν έρευνες εγγράφων και άλλων στοιχείων σε χώρους που δεν αφορούν την επαγγελματική απασχόληση του φορολογούμενου όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες για την τέλεση οικονομικών παραβάσεων ύστερα από άδεια του αρμόδιου εισαγγελέα. Οι έλεγχοι μεταφορικών μέσων, καταστημάτων, αποθηκών και άλλων χώρων, όπου βρίσκονται εμπορεύματα και αγαθά ανήκουν επίσης στην αρμοδιότητά τους. Παράλληλα, το ΣΔΟΕ παρέχει συνδρομή στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για την προστασία του αιγιαλού, της παραλίας, των δημοσίων κτημάτων από αυθαίρετες κατασκευές και καταπατήσεις.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Στρέβλωση πολιτικού συστήματος

«Πρόσθετη στρέβλωση του πολιτικού συστήματος» χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στον Αθήνα 9,84 ο πρόεδρος του ΣΥκ. N. Κωνσταντόπουλος «τον οδικό χάρτη για τη διαδοχή του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνοντας ότι «θα χρησιμοποιηθεί σαν επικοινωνιακό σχέδιο για να εκτρέψει την προσοχή της κοινής γνώμης από την πραγματικότητα των προβλημάτων στην εικονικότητα των εντυπώσεων». Πρόσθεσε δε ότι «αν μπαίνουμε στον 21ο αιώνα και οι πολιτικές εξελίξεις της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας μας κρίνονται από εντυπώσεις και ονόματα, τότε είναι μια πρόσθετη στρέβλωση του πολιτικού μας συστήματος». Εξάλλου χαρακτήρισε συνυπεύθυνο τον κ. Γ. Παπανδρέου για την πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας «έχει συμμετοχή στη χάραξη της ίδιας πολιτικής» και αντιπαραθέτοντας ότι ο ΣΥ«επιδιώκει την αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται». Παράλληλα παραδέχεται ότι «είναι φανερό πως επιδιώκεται η πόλωση», αν και θεωρεί ότι ο ΣΥδεν θα μείνει εκτός Βουλής, καθώς «αυτή τη στιγμή έχει κατακτήσει μια εκτίμηση του κόσμου, μια πολύ μεγάλη συμπάθεια» και τονίζει ότι στις επόμενες εκλογές «θα κριθεί η συνολική πολιτική της κυβέρνησης και επιπροσθέτως το γεγονός ότι ο κ. πρωθυπουργός δραπετεύει από την ευθύνη της λογοδοσίας και της κρίσης». Τέλος επισημαίνει ότι «οι ίδιοι μηχανισμοί υποστήριξης, που επί 8 χρόνια αγιογραφούσαν τον κ. Σημίτη, τώρα τον αποκαθηλώνουν και έχουν επιδοθεί στην ενίσχυση της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου».

ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΣ O Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

Καμιά συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ

Απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Δημ. Τσοβόλας, δηλώνοντας μάλιστα ότι η αλλαγή της ηγεσίας στο κυβερνών κόμμα, αφήνει παγερά αδιάφορο το ΔΗΚΚΙ καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». «Το ΔΗΚΚΙ δεν έχει καμιά ιδεολογική και πολιτική συγγένεια με το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσοβόλας, ενώ, αναφερόμενος ειδικά στον υπουργό Εξωτερικών τον κατηγόρησε για την εξωτερική πολιτική στο Κυπριακό, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «σεβόμαστε το όνομά του, αλλά δεν είμαστε ειδωλολάτρες. H Ελλάδα δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το όνομα να αποτελεί το μοναδικό προσόν. Δεν έχουμε προεδρευομένη κληρονομική δημοκρατία». O κ. Τσοβόλας άφησε επίσης αιχμές για υπαγόρευση των αλλαγών στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ από ξένους παράγοντες και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, που «αποφασίζουν τις αλλαγές και δρομολογούν τις εξελίξεις με πρόσωπα που αναγνωρίζουν ως απόλυτο κυρίαρχο τις ΗΠΑ». Τέλος χαρακτήρισε ως «δόλιες διαδόσεις» τα όποια σενάρια συνεργασίας του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας του με το νεοϊδρυθέν κόμμα του κ. Στέλιου Παπαθεμελή, με τον οποίο ωστόσο δεν έχει ακόμα συζητήσει.

ΑΠΟ ΣΗΜΙΤΗ – ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΣΙΡΑΚ

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα

Συλλυπητήρια τηλεγραφήματα προς τον Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ για το θάνατο 135 Γάλλων τουριστών, οι οποίοι επέβαιναν αιγυπτιακού αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση Καΐρου – Παρισίων και κατέπεσε στην Ερυθρά Θάλασσα, έστειλαν ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης και ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ. K. Καραμανλής. «Αγαπητέ Πρόεδρε, σας εκφράζω τη βαθύτατη λύπη μου για τον άδικο χαμό δεκάδων συμπατριωτών σας, συνεπεία του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος», αναφέρει ο κ. Σημίτης. Με την επιστολή του, ο κ. Καραμανλής απευθύνει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στην Ερυθρά Θάλασσα. Ανάλογη επιστολή απέστειλε ο κ. Καραμανλής στον πρωθυπουργό της Γαλλίας κ. Ζαν – Πιερ Ραφαρέν.

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ: ΑΠΟ ΣΚΟΤΕΙΝΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στο περιθώριο η θρησκεία

Για σκοτεινές δυνάμεις που απεργάζονται την αποπομπή της θρησκείας από το έθνος μας μίλησε χθες ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά το κήρυγμά του στο ναό του Αγίου Δημητρίου Οπλων, στα Κάτω Πατήσια. O κ. Χριστόδουλος, αφού αναφέρθηκε στη μετάνοια, τονίζοντας ότι αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωτηρία όλων μας επισήμανε ότι η μετάνοια περιλαμβάνει τρία βήματα, το πρώτο είναι η αυτογνωσία, δηλαδή απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζεις τι θέλει ο Θεός από σένα, το δεύτερο είναι η αυτομεμψία, δηλαδή να παραδεχθείς ότι είσαι παραβάτης και το τρίτο είναι η εξομολόγηση. O κ. Χριστόδουλος συνέχισε λέγοντας ότι ζούμε σε μια εποχή που καταβάλλεται προσπάθεια από τις λεγόμενες σκοτεινές δυνάμεις για να βρεθεί στο περιθώριο η θρησκεία αλλά ο λαός μας δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποκύψει σε εκβιασμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή