Ανάμεικτα αισθήματα στο επιτελείο του Γιώργου

Ανάμεικτα αισθήματα στο επιτελείο του Γιώργου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού έγινε δεκτό με ανάμικτα αισθήματα στο επιτελείο του Γ. Παπανδρέου. Από τη μία πλευρά, η προσπάθεια του κ. Σημίτη να εμφανισθεί σαν μεγάλος σκηνοθέτης των εξελίξεων και σαν πολιτικός κηδεμόνας του διαδόχου του, ενόχλησε και ενίσχυσε τους φόβους ότι οι δημόσιες παρεμβάσεις του ενδέχεται να σκιάσουν το πολιτικό μήνυμα της νέας ηγεσίας. Από την άλλη πλευρά, όμως, στο περιβάλλον του υπουργού Εξωτερικών είναι εμφανής η ανακούφιση από το ότι το εσωκομματικό τοπίο έχει και επισήμως ξεκαθαρίσει. Οπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν συνεργάτες του, «αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία της εκλογής από τη βάση και να προετοιμασθεί επιμελώς η προεκλογική εκστρατεία».

Ενδεικτική είναι η δήλωσή του μετά το τέλος της κοινής συνεδρίασης κυβερνητικής επιτροπής και Ε.Γ.: «O K. Σημίτης κάνει μία πράξη που χαρακτηρίζεται από το ήθος, τη γενναιότητα και το αίσθημα ευθύνης. Είναι μια πρόκληση για όλους μας. Μια πρόκληση να ξεπεράσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας και να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε με σεβασμό, με σιγουριά βέβαια, με προσοχή, αλλά να αλλάξουμε. Αλλάζοντας, κάνοντας την ανανέωση, θα κερδίσουμε την μάχη των προκλήσεων του μέλλοντος όχι μόνο για την παράταξή μας, αλλά για όλη την Ελλάδα». Οπως φάνηκε και από την πρώτη δήλωσή του προχθές το βράδυ, το κύριο στοιχείο της προεκλογικής τακτικής του θα είναι το άλμα στο μέλλον. Στο πλαίσιο αυτό, δεν προτίθεται να υιοθετήσει αντιδεξιούς τόνους και βεβαίως θα προσπαθήσει πάση θυσία να αποφύγει να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις με τον K. Καραμανλή για τα πεπραγμένα της περασμένης οκταετίας.

Προεκλογικό μήνυμα

Το προεκλογικό μήνυμα του ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι πάντα ομοιογενές. Οπως φάνηκε καθαρά από το διάγγελμά του, ο K. Σημίτης είναι αποφασισμένος να προβάλει και να υπερασπίσει το έργο της κυβέρνησής του. Δεδομένου ότι η Ρηγίλλης είναι αποφασισμένη να εστιάσει την προεκλογική κριτική της στα θέματα της καθημερινότητας, ενδεχομένως να προκύψουν αντιπαραθέσεις που θα παρεμποδίσουν την προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να μετατοπίσει το κέντρο βάρους της προεκλογικής μάχης από το παρελθόν και το παρόν στο μέλλον. H περιοδεία του στην Αχαΐα θα του δώσει την ευκαιρία να δώσει το δικό του πολιτικό στίγμα ενώ στη θέση του εκπροσώπου Τύπου θα ορίσει τον στενό συνεργάτη του, κ. Π. Μπεγλίτη και το πρόγραμμά του θα παρουσιάσει την επομένη της εκλογής του. Με πραγματικό ενδιαφέρον, όμως, αναμένεται η κοινή περιοδεία με τον K. Σημίτη στην Κρήτη. Κι αυτό, γιατί εκεί θα φανεί στην πράξη η κατανομή των ρόλων την περίοδο της διαρχίας.

Β Σημαντική μείωση της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στο ερώτημα της παράστασης νίκης, που περιορίζεται στο 10,1%, καταγράφει τηλεφωνική δημοσκόπηση της «Κάπα Ρισέρτς» για λογαριασμό της NET. Επίσης, από την έρευνα προκύπτει πως το 72% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ανάληψη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ από τον κ. Γ. Παπανδρέου αυξάνει τις πιθανότητες νίκης του ΠΑΣΟΚ στην επερχόμενη αναμέτρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή