«Εγώ είμαι ο εκφραστής της ανανέωσης…»

«Εγώ είμαι ο εκφραστής της ανανέωσης…»

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον απολογισμό της οκταετούς θητείας του στην πρωθυπουργία, ξεκίνησε τη χθεσινή του δήλωση ο κ. K. Σημίτης, υπερασπιζόμενος τα επιτεύγματά της, αλλά και το εγχείρημα του «εκσυγχρονισμού», τονίζοντας ότι «εκσυγχρονισμός και μεταρρύθμιση πρέπει να εξακολουθήσουν, δυνατά». Αφού σημείωσε ότι οι εκλογές θα είναι κρίσιμες και «η επόμενη τετραετία θα είναι αποφασιστική», είπε: «Είμαι 8 χρόνια πρωθυπουργός. Εχω υποχρέωση να προλάβω τον κίνδυνο να καθυστερήσει ή και να σταματήσει η πρόοδος της χώρας. Γιατί εγώ διαμόρφωσα το σχέδιο, εγώ κατηύθυνα την προσπάθεια και πιστεύω στο όραμα της ισχυρής Ελλάδας. Γιατί το έργο μας πρέπει να έχει συνέχεια και οφείλω να εξασφαλίσω αυτήν τη συνέχεια».

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη «σειρά πρωτοβουλιών» που ανέλαβε από τον περασμένο Ιούλιο «για να προετοιμάσω το πέρασμα σε μια νέα περίοδο που άρχιζε και αρχίζει».

«Πρωτοβουλίες», είπε, «πρώτα στο κόμμα. Επισήμανα τις απαιτήσεις της νέας περιόδου, που ζητούσαν αλλαγή προσώπου. Το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, προϋποθέτει ότι μια πιο νέα γενιά θα αναλάβει αυξημένες ευθύνες. Ηταν η διαδικασία που ανανέωσε δραστικά την κομματική ηγεσία, το Ε.Γ. και το πρόσωπο του γραμματέα της K.E. Τώρα, στην αρχή του νέου χρόνου, ήρθε η στιγμή να κάνω το επόμενο βήμα της ανανέωσης. Ενα κόμμα και μια κυβέρνηση πρέπει να ανανεώνονται. Και ο ηγέτης της κυβέρνησης και του κόμματος πρέπει να είναι εκφραστής της ανανέωσης. O εγωισμός της μονιμότητας είναι βαθιά συντηρητική συμπεριφορά. Ενας ηγέτης πρέπει να έχει την τόλμη να δημιουργεί νέα δεδομένα για να προωθεί την πολιτική που πιστεύει».

Υπογράμμισε ακόμη ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει ηγετικά στελέχη με γνώση, πείρα και ικανότητα: να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις. Εχουν κερδίσει την αναγνώριση της κοινωνίας μας, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης. Απόδειξη η ελληνική προεδρία στην E.E.». Καταλήγοντας ανακοίνωσε ότι θα κινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου του και υποστήριξε ότι «οι αποφάσεις του προωθούν αυτό που συμφέρει την Ελλάδα και τους Ελληνες».

Ατυχής η επίκληση του Κυπριακού

Καθαρά προσχηματικός χαρακτηρίζεται ο «εθνικός λόγος», δηλαδή το Κυπριακό, που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός για την επίσπευση των εκλογών. «H κυβέρνηση της χώρας», είπε ο κ. Σημίτης, «έχει την υποχρέωση να χειριστεί τις σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό και γι’ αυτό χρειάζεται μια νωπή λαϊκή εντολή». Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα προέβλεψε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί «να αντιμετωπίσει κινήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κιόλας από τις επόμενες ημέρες εν όψει του ότι την 1η Μαΐου του 2004 θα ενταχθεί και τυπικά η Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Η προσχηματικότητα του επιχειρήματος προκύπτει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, και από το γεγονός ότι η Κύπρος πλέον είναι μέλος της E.E. και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δηλώσει έτοιμη να επιστρέψει σε διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν, θέση την οποία υποστηρίζει τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και η Ν.Δ. Σημειώνεται ωστόσο ότι η επιλογή του Κυπριακού ως «εθνικού ζητήματος που επισπεύδει την εκλογική διαδικασία» χαρακτηρίστηκε και διπλωματικά ως ατυχής, δεδομένου ότι είναι κοινό μυστικό στην Αθήνα και τη Λευκωσία ότι η -και τυπική- ένταξη της νήσου στην E.E. θα ενδυνάμωνε τη διαπραγματευτική ισχύ της ελληνοκυπριακής πλευράς έναντι του κατοχικού καθεστώτος.

Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλος, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, επέμεινε στην πιστή τήρηση του Συντάγματος, που προβλέπει την επίκληση σοβαρού εθνικού ζητήματος, παρά το γεγονός ότι οι εκλογές της 7ης Μαρτίου θα είναι… πρόωρες μόλις για δύο ημέρες. Κι αυτό, γιατί οι προηγούμενες διεξήχθησαν στις 9 Απριλίου 2000 και οι επόμενες θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν κανονικά από τις 9 Μαρτίου ώς τις 9 Ιουνίου 2004.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή