Δεσμευτικός και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

Δεσμευτικός και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα διάγγελμα από το βήμα του Μεγάρου Μαξίμου, στο οποίο κυριάρχησε το έντονο προσωπικό στοιχείο, η απουσία κάθε αυτοκριτικής, αλλά και η προσπάθεια «δέσμευσης» του θεωρούμενου ως βέβαιου διαδόχου του κ. Γ. Παπανδρέου σε μια σειρά από πολιτικές επιλογές, ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης ανακοίνωσε χθες και επισήμως ότι αποχωρεί από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Γνωστοποίησε επίσης, αφού προηγουμένως είχε ενημερώσει αρχικώς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο και εν συνεχεία σε κοινή συνεδρίαση την κυβερνητική επιτροπή και το Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, ότι θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι την επομένη των εκλογών, που θα διεξαχθούν στις 7 Μαρτίου.

Η χθεσινή παρέμβαση του κ. Σημίτη είχε τρεις κεντρικούς στόχους. Πρώτον, να αποκρούσει τις εύλογες αιτιάσεις ότι φυγομαχεί υπό το φόβο μιας προδιαγεγραμμένης και μεγάλης σε έκταση ήττας. Δεύτερον, να θέσει ένα αρκετά «αυστηρό» πλαίσιο, εντός του οποίου εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθεί να κινηθεί ο κ. Γ. Παπανδρέου. Και τρίτον, να προβεί σε έναν εκτενή εξωραϊσμό της οκταετούς θητείας του στην πρωθυπουργία.

Απαντώντας σε όσους τον κατηγορούν ότι αποχωρεί προκειμένου να μη διακινδυνεύσει μια εκλογική ήττα, υποστήριξε πως είχε λάβει τις αποφάσεις του εδώ και καιρό. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη διάρκεια της συνεδρίασης στο Μέγαρο Μαξίμου, «είχε προετοιμάσει την πρωτοβουλία του εδώ και πολύ καιρό, με τη βεβαιότητα ότι οδηγεί στη νίκη». Μάλιστα, δημοσίως, ο κ. Σημίτης υποστήριξε πως «ο ηγέτης πρέπει να είναι εκφραστής της ανανέωσης και να εφαρμόζει στην πράξη την ανανέωση που επαγγέλλεται».

Παράλληλα, προσδιόρισε μία σειρά από συντεταγμένες, εντός των οποίων καλείται να κινηθεί ο υπουργός Εξωτερικών: O κ. Σημίτης κατέστησε σαφώς δυσχερέστερη ενδεχόμενη προσέγγιση του κ. Παπανδρέου με τον πρώην γραμματέα κ. K. Λαλιώτη, καθώς συνέδεσε την αποπομπή του τελευταίου με το πλέγμα των προσωπικών του πρωτοβουλιών για ανανέωση του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, άφησε σαφώς να εννοηθεί πως τα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος δεν πρόκειται να αλλάξουν, αλλά και ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΠΑΣΟΚ «δεσμεύεται» από τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τέλος, απέφυγε κάθε κριτική για τα κυβερνητικά πεπραγμένα της τελευταίας οκταετίας, υποστηρίζοντας πως «τα οκτώ αυτά χρόνια η Ελλάδα άλλαξε θεαματικά προς το καλύτερο, και ήταν μια περίοδος δημιουργική που παρόμοια δεν έχει γνωρίσει άλλοτε ο τόπος μας».

Πέραν της τοποθέτησης του κ. K. Σημίτη στην κοινή συνεδρίαση του Ε.Γ. και της Κυβερνητικής Επιτροπής -στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός περιορίστηκε κυρίως στην παρουσίαση της δημόσιας δήλωσής του- αίσθηση προκάλεσε πως όλα τα κορυφαία στελέχη απέφυγαν να τοποθετηθούν. Μάλιστα, τούτο ουσιαστικά έγινε κατόπιν προτροπής του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος ανέφερε πως «ετούτη την ώρα έχει σημασία όχι να συζητούμε μεταξύ μας, αλλά να απευθυνθούμε στην κοινωνία». Ετσι το λόγο έλαβαν μόνον οι κ. A. Τσοχατζόπουλος και Απ. Κακλαμάνης, οι οποίοι «επαίνεσαν την αποφασιστικότητα και την τόλμη του κ. Σημίτη».

Επίσης, ο κ. Σημίτης απέφυγε κάθε ονομαστική αναφορά στον κ. Γ. Παπανδρέου, αν και τον «φωτογράφισε» κάνοντας λόγο για «ηγετικά στελέχη που έχουν κερδίσει την αναγνώριση της κοινωνίας μας, αλλά και της διεθνούς κοινής γνώμης», ενώ τόνισε πως οι λόγοι που επικαλείται για την επίσπευση των εκλογών δεν είναι προσχηματικοί. Τέλος, ζήτησε τη συνέχιση του κυβερνητικού έργου με ταχείς ρυθμούς καθώς, όπως ανέφερε, «θα κριθούμε και απ’ αυτό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή