Θα ψηφιστούν εκλογικός νόμος, Φορολογικό, Ασφαλιστικό

Θα ψηφιστούν εκλογικός νόμος, Φορολογικό, Ασφαλιστικό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα διαλυθεί η Βουλή και θα προκηρυχθεί και επισήμως η προεκλογική περίοδος. Μέχρι τότε το Κοινοβούλιο θα έχει ολοκληρώσει τη συζήτηση και ψήφιση αρκετών νομοσχεδίων, με κορυφαίο βέβαια αυτό για τον εκλογικό νόμο, η συζήτηση του οποίου ήταν να αρχίσει χθες στην αρμόδια επιτροπή αλλά -λόγω των εξελίξεων- αναβλήθηκε για σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα. Εκτός του εκλογικού νόμου, θα ψηφισθούν το φορολογικό (άρχισε χθες η συζήτησή του στην ολομέλεια), ο αναπτυξιακός νόμος, το ασφαλιστικό, και ίσως η κωδικοποίηση διατάξεων για την κεφαλαιαγορά και το νομοσχέδιο για τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών.

Εκκρεμεί βεβαίως και το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης, για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το ερώτημα είναι εάν θα πραγματοποιηθεί, με δεδομένο ότι από πολιτικής σκοπιάς σαφώς δεν εξυπηρετεί την κυβέρνηση. H εικόνα του πρωθυπουργού κ. K. Σημίτη να δέχεται τη σφοδρή κριτική των ηγετών της αντιπολίτευσης K. Καραμανλή, N. Κωνσταντόπουλου και Αλέκας Παπαρήγα, με τον υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου να κάθεται απλώς στα έδρανα χωρίς να έχει δικαίωμα να μιλήσει, προφανώς φέρνει σε δύσκολη θέση το κυβερνών κόμμα.

Οι εξελίξεις πάντως άφησαν τη σφραγίδα τους στη χθεσινή συζήτηση, καθώς η Βουλή ήταν παντελώς… άδεια, με εξαίρεση τους εισηγητές των κομμάτων και τον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Κων. Μητσοτάκη. H επίθεση που εξαπολύθηκε κατά της κυβέρνησης των «κ. Σημίτη και Παπανδρέου», κατά την έκφραση των κ. A. Τζέκη (KKE) και Π. Λαφαζάνη (ΣΥΝ), ή των «συνυπευθύνων» κατά τον κ. Γ. Αλογοσκούφη εκ μέρους της Ν.Δ. ήταν σφοδρή και αφορούσε τόσο το σύνολο της ασκούμενης πολιτικής όσο και τη διαδικασία.

«Είναι Βουλή αυτή; Στοιχειώδες χρέος της κυβέρνησης ήταν να ενημερώσει τη Βουλή και όχι να κατεξευτελίζονται οι θεσμοί. Εδώ μπορεί να ψηφισθούν σε μια άδεια αίθουσα ακόμη και οι πιο πονηρές διατάξεις. Εάν εγκαινιάζει το ΠΑΣΟΚ έτσι τη λεγόμενη “νέα εποχή”, τότε κάνει κακά εγκαίνια», είπε το πρωί ο κ. Μητσοτάκης, διαμαρτυρόμενος για την όλη διαδικασία. «O πρωθυπουργός με την πράξη του αποδέχτηκε το αδιέξοδο της πολιτικής του, της πολιτικής στην οποία είναι όλο το ΠΑΣΟΚ συνυπεύθυνο. Αντί όμως να έρθει στην Βουλή να ανακοινώσει τις αποφάσεις του την αγνόησε και έπαιξε για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, λες κι έχουμε Δημοκρατία των MME», ήταν η σειρά του κ. Αλογοσκούφη.

Το τελευταίο δώρο

«Η κυβέρνηση Σημίτη-Παπανδρέου φεύγοντας ψηφίζει ένα νομοσχέδιο που είναι το τελευταίο της προεκλογικό δώρο στο κεφάλαιο» σχολίασε ο κ. Τζέκης, ενώ ο κ. Λαφαζάνης ζήτησε από τον κυοφορούμενο ως νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Παπανδρέου «να αναλάβει και αυτός τις ευθύνες του για τα σημαντικά ζητήματα της χώρας αντί να μοιράζει κουραμπιεδάκια»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή