Αγώνας δρόμου για τις εκλογές

Αγώνας δρόμου για τις εκλογές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τρέχει» να προλάβει τις ημερομηνίες από χθες το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να προετοιμάσει την απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας της 7ης Μαρτίου, αλλά και για να διεξαχθούν οι εκλογές με τους νέους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους, που θα είναι οι πλέον εκκαθαρισμένοι των τελευταίων 50 χρόνων. Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη στο υπουργείο και στις αρχές της επόμενης βδομάδας αναμένεται να έχει την πρώτη της συνεδρίαση η κεντρική εκλογική διακομματική επιτροπή. Από το υπουργείο διαβεβαιώνουν ότι θα έχουν ολοκληρωθεί εγκαίρως όλες οι σχετικές διαδικασίες προκειμένου οι εκλογές της 7ης Μαρτίου να γίνουν με τους εκλογικούς καταλόγους που θα έχουν συμπεριλάβει όλες τις μεταβολές (μεταδημοτεύσεις, διαγραφές λόγω θανάτων) μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, όπως επίσης και να εφαρμοστεί -για πρώτη φορά σε βουλευτικές εκλογές- η πρόβλεψη να ψηφίσουν οι ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους.

Ηδη προχθές, μία μέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων, 145.000 εκλογείς έκαναν χρήση του σχετικού μέτρου (εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ετεροδημότες υπέβαλε αίτηση), αριθμός που υπερέβη κατά πολύ τις «προσδοκίες» του υπουργείου. Το 80% των εκλογέων αυτών βρίσκονται στην Αττική, το 10% στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι ψηφοφόροι είναι διασκορπισμένοι σε όλη την Ελλάδα. H κατανομή αυτή δίνει τη δυνατότητα στο υπουργείο Εσωτερικών να συγκροτήσει αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, διευκολύνοντας την έγκαιρη συγκέντρωση και ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Πάντως και στους νέους αναθεωρημένους εκλογικούς καταλόγους, θα παραμείνουν 61.000 διπλοεγγεγραμμένοι, τα στοιχεία των οποίων είναι σε γνώση του υπουργείου Εσωτερικών. Επειτα από σχετική πρόταση των κομμάτων, η διαγραφή των διπλοεγγεγραμμένων θα διακοπεί μέχρι τις εκλογές και οι συγκεκριμένοι εκλογείς (στο όνομα των οποίων στους εκλογικούς καταλόγους θα είναι σημειωμένο το γράμμα Δ), θα ψηφίσουν, αφού συμπληρώσουν -στα εκλογικά τμήματα- δήλωση, ότι δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και σε άλλο δήμο. Το υπουργείο Εσωτερικών προγραμματίζει το αργότερο έως τα μέσα Φεβρουαρίου να παραδώσει στα κόμματα τους εκλογικούς καταλόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή