«Ναι» της Αγκυρας σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

«Ναι» της Αγκυρας σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H τουρκική πολιτική ηγεσία αποφάσισε μετά την χθεσινή ευρεία πολιτικοστρατιωτική σύσκεψη «να συνεχίσει να εργάζεται» για την ταχεία λύση του Κυπριακού, εμμένοντας βεβαίως στην αναγνώριση των «πραγματικοτήτων», που σημαίνει την ύπαρξη «δύο κρατών» και «δύο εθνών» στην Κύπρο, κατά παράβασιν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του OHE.

«H Τουρκία εξακολουθεί να υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέως του OHE και επιβεβαιώνει την πολιτική αποφασιστικότητά της για την ταχεία επίτευξη ρυθμίσεως βασισμένης στις πραγματικότητες στη νήσου μέσω διαπραγματεύσεων»… «με αλληλεγγύη και συνεργασία» με τον κατοχικό ηγέτη κ. Ραούφ Ντενκτάς και τη νέα κυβέρνηση», αναφέρει δήλωση εκδοθείσα από το γραφείο του προέδρου της τουρκικής Δημοκρατίας κ. Αχμέτ Νετσντέτ Σεζέρ.

Η δήλωση εξεδόθη μετά την ολοκλήρωση συναντήσεως του κ. Σεζέρ με τον πρωθυπουργό κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας στρατηγού κ. Χιλμί Οζκέκ. Παρέστησαν επίσης ο υφυπουργός κ. Ουγούρ Ζιγιάλ και ο επί κεφαλής της MIT, υφυπουργός κ. Σεγκάλ Ατασάγκιουν, καθώς και ανώτατοι διπλωμάτες και στρατιωτικοί.

Οι ηγέτες της Τουρκίας συμφώνησαν ότι «θα ήταν χρήσιμο να αρχίσουν πρωτοβουλίες για την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών», αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας «κυβερνήσεως» στα Κατεχόμενα.

Παράλληλα, πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ αναφέρουν ότι ο κ. Ερντογάν συναντήθηκε ταυτοχρόνως, αλλά και κατ’ ιδίαν με τους τέσσερις Τουρκοκυπρίους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων στα Κατεχόμενα, ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες για τον σχηματισμό «κυβερνήσεως» ευρείας βάσεως. Σημειώνεται ότι ο νικητής των εκλογών κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ διεκδικεί τον ρόλο του κυρίου διαπραγματευτού στις διαπραγματεύσεις, γεγονός που ανάγκασε την τουρκική κυβέρνηση να παρέμβει υπέρ του κ. Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί την Αγκυρα την Κυριακή.

Εξάλλου, την προσεχή εβδομάδα αναμένεται στην Αγκυρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι για συζητήσεις αφορώσες το αίτημα της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την E.E.

O κ. Πρόντι, που θα συνοδεύεται από τον Επίτροπο κ. Γκύντερ Φερχόιγκεν, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Ερντογάν και τον κ. Γκιουλ, στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα εγκαινιάσει το Κέντρο Πληροφορήσεως της E.E. στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου.

Η τουρκική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις διότι δεν εφήρμοσε τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εισήγαγε τον περασμένο χρόνο, ενώ η E.E. έχει αυξήσει την πίεση επί της Τουρκίας να ασκήσει την επιρροή της, συμβάλλοντας στην επίλυση του Κυπριακού.

Οι χθεσινές αποφάσεις της πολιτικοστρατιωτικής συσκέψεως στην Αγκυρα απέβλεπαν μεταξύ άλλων και στην εκπομπή σήματος προς την E.E. ότι η Τουρκία εργάζεται όντως προς την κατεύθυνση επιλύσεως του Κυπριακού επί τη βάσει του σχεδίου Ανάν.

Το Σαββατοκύριακο, «κυβέρνηση» στα κατεχόμενα

Το σκηνικό στα κατεχόμενα φαίνεται να έχει στηθεί πια με βάση και τις δημόσιες οδηγίες από την Αγκυρα, κυρίως διά στόματος Αμπντουλάχ Γκιουλ. H τακτικής της χρονοτριβής από μέρους του Ραούφ Ντενκτάς στις επαφές του Μεχμέντ Αλί Ταλάτ με τον Ντερβίς Ερογλου και τον Σερντάρ Ντενκτάς για τον σχηματισμό νέας ψευδοκυβέρνησης, τερματίσθηκε με τη στροφή που παρουσίασε χθες ο Σερντάρ. Ενώ το προηγούμενο βράδυ φάνηκε να ακολουθεί και αυτός την τακτική Ερογλου, το πρωί είπε το «ναι» και άρχισε η διαδικασία της συνεργασίας μεταξύ αξιωματούχων των δύο κομμάτων, του Τουρκικού Ρεπουπλικανικού και του Δημοκρατικού Κόμματος, για τη σύνθεση της νέας υποτελούς διοίκησης.

Θέμα θέσεων στο Κυπριακό δεν τίθεται, καθώς αυτές θα καθοριστούν από την Αγκυρα. Το ίδιο συμβαίνει και στο θέμα του διαπραγματευτή, όπου οι δύο συμφώνησαν, με υπόδειξη και πάλι από την Αγκυρα, ότι θα είναι και ο Ραούφ Ντενκτάς και η νέα ψευδοκυβέρνηση. H μόνη εκκρεμότητα που υπάρχει είναι κατά πόσο και ως αποτέλεσμα των επαφών των τεσσάρων Τουρκοκυπρίων πολιτικών ηγετών στην Αγκυρα, η ψευδοκυβέρνηση, που αναμένεται να σχηματιστεί το Σαββατοκύριακο, θα είναι τετραμερής με τη συμμετοχή δηλαδή όλων των κομμάτων στη ψευδοβουλή, «τριμερής» με αποκλεισμό του Ερογλου ή διμερής με αποκλεισμό ή άρνηση συμμετοχής του Ακιντσί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή