Υποψηφιότητα Παπανδρέου και νεφελώδες νέο ξεκίνημα

Υποψηφιότητα Παπανδρέου και νεφελώδες νέο ξεκίνημα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναφορές σε ένα «νέο ξεκίνημα» με τους πολίτες «στο προσκήνιο», κατά τρόπο τον οποίο απέφυγε πάντως να προσδιορίσει, και χωρίς καμία μνεία του ονόματος του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου γνωστοποίησε χθες αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης της K.E. ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος στο επερχόμενο συνέδριο. O κ. Παπανδρέου θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος στην ψηφοφορία, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου, καθώς κανένα από τα λοιπά κορυφαία στελέχη δεν πρόκειται να αντιπαρατεθεί με τον υπουργό Εξωτερικών.

Με τη δήλωση κατάθεσης της υποψηφιότητάς του, ο κ. Παπανδρέου κατέστησε σαφές πως επιδιώκει τη συσπείρωση δυνάμεων σαφώς πέραν της παραδοσιακής εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι σχεδιάζει -έστω με έναν νεφελώδη επί του παρόντος τρόπο- τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου επικοινωνίας του κυβερνώντος κόμματος με τους πολίτες. «Σ’ αυτό το νέο ξεκίνημα, με αίσθημα ευθύνης και θα έλεγα και συγκίνησης, υποβάλλω την υποψηφιότητά μου να ηγηθώ αυτής της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης», ανέφερε συγκεκριμένα. Αμέσως μετά πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία του και η ανάδειξη του νέου προέδρου από τη βάση «εκφράζει ένα νέο ξεκίνημα, διότι η κοινωνία απαιτεί να έχει λόγο. O πολίτης απαιτεί να έχει και αυτός λόγο, να συνδιαμορφώνει τις αποφάσεις». Μίλησε επίσης για μία «νέα σχέση εμπιστοσύνης πολίτη – κράτους, που θα ξεπερνά μηχανισμούς, κατεστημένα και πελατειακές σχέσεις».

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών «φωτογράφησε» τα τμήματα του εκλογικού σώματος στα οποία προτίθεται κατά κύριο λόγο να απευθυνθεί: «Θέλω να καλέσω ιδιαίτερα τη νεολαία, τη νέα γενιά που γνωρίζω ότι έχει μια κριτική αντίληψη για την πολιτική και τα κόμματα και ίσως έχει δίκιο, να συμμετάσχει σ’ αυτήν την προσπάθεια, γιατί φτιάχνουμε κάτι καινούργιο», είπε και συμπλήρωσε: «Θέλω να καλέσω όλους που ψυχικά είναι δεμένοι με αυτήν τη μεγάλη παράταξη, τον αγρότη, τη γυναίκα, τον επαγγελματία, τον μικρομεσαίο επιχειρηματία, και αυτοί να συμμετάσχουν». Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών προανήγγειλε ότι από τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει έναν ευρύτατο διάλογο με τους πολίτες για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ.

Εξ άλλου, ο κ. Παπανδρέου αρχίζει -πιθανότατα από αύριο και συγκεκριμένα από την Αχαΐα- έναν κύκλο συνεχών περιοδειών που θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου οπότε και θα εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών θα παραμείνει στην Κρήτη και μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του κ. Σημίτη το προσεχές Σάββατο προκειμένου «να την οργώσει».

Ο κ. Λαλιώτης

Ενα από τα «σταυρόλεξα» που καλείται να λύσει ο κ. Παπανδρέου είναι τι θα πράξει με κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ που είναι στην παρούσα φάση αποστασιοποιημένα, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον κ. Λαλιώτη. Συνεργάτες του αναφέρουν πως ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «δεν θα απευθύνει προσωπική πρόσκληση για συζήτηση σε κανέναν, αλλά θα ανταποκριθεί εάν του ζητηθεί». Ομως θεωρείται πιθανόν ότι στην πορεία προς τις εκλογές θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε ο κ. Λαλιώτης να είναι τελικώς υποψήφιος. Πάντως, ο πρώην γραμματέας, που απέφυγε να απαντήσει στις εις βάρος του βολές από τον κ. Σημίτη το τελευταίο διήμερο, προτίμησε χθες να μην παραστεί στη σύνεδρίαση της Κ.Ε..

Επίσης, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθεί ο ρόλος του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος είχε οριστεί επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του ΠΑΣΟΚ. Ολα τα οργανωτικά θέματα στην πορεία προς τις εκλογές θα εξεταστούν σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι κ. Παπανδρέου – Χρυσοχοΐδης. Τέλος, σχεδόν βέβαιο θεωρείται πως υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές θα είναι ο κ. Αλ. Παπαδόπουλος, ενώ το ίδιο είναι πιθανόν να ισχύσει και για ορισμένους εκ των κ. Μπένου, Κρεμαστινού και Ιωαννίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή