H «κηδεμονία» προκαλεί εκνευρισμό στον διάδοχο

H «κηδεμονία» προκαλεί εκνευρισμό στον διάδοχο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτές ισορροπίες αναζητούνται στις σχέσεις του κ. K. Σημίτη και του υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου για το διάστημα μέχρι τις προσεχείς εκλογές, καθώς οι αλλεπάλληλες αναφορές του πρωθυπουργού ότι «θα συνεχίσει να είναι παρών» δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους ταύτισης του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ με όλες τις αρνητικές πτυχές της κυβερνητικής πολιτικής της τελευταίας οκταετίας.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες, μετά την ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, στην οποία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι ο ίδιος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. K. Σημίτης έκρινε σκόπιμο να γνωστοποιήσει μέσω στενών συνεργατών του ότι από τις 8 Φεβρουαρίου, οπότε και ο κ. Γ. Παπανδρέου θα εκλεγεί και τυπικά πρόεδρος, ο ίδιος θα περάσει σε «δεύτερο πλάνο». Οι ίδιες πηγές προσέθεταν πως ο κ. Σημίτης θα πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του μήνα μόνον τις τέσσερις παρεμβάσεις που είχε προγραμματίσει πριν δρομολογηθούν οι τελευταίες εξελίξεις: Θα μεταβεί στα Τέμπη στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας -επίσκεψη που πάντως αφορά κυβερνητική δραστηριότητα-, εν συνεχεία θα απευθύνει ομιλία στους υποψηφίους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ θα πραγματοποιήσει και τις δύο προγραμματισμένες περιοδείες του στην επαρχία, και συγκεκριμένα στην Κρήτη, από κοινού με τον κ. Παπανδρέου, και στη Θεσσαλία για την παρουσίαση της Χάρτας Σύγκλισης.

Η παραπάνω κίνηση του κ. Σημίτη είναι κατά πολλούς δηλωτική της συγκεκαλυμμένης δυσφορίας που έχει προκαλέσει στο επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου, η τακτική που έχει ακολουθήσει το τελευταίο διήμερο ο πρωθυπουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον κ. Σημίτη αναγνωρίζεται η ανάγκη υπεράσπισης των πεπραγμένων του της τελευταίας οκταετίας και η ανάδειξη του πρωταγωνιστικού του ρόλου στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ομως, παράλληλα καθίσταται σαφές ότι ο κ. Παπανδρέου «δεν δεσμεύεται ούτε σε πολιτικές ούτε σε πρόσωπα». Επίσης, συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών προσθέτουν ότι δεν θα υπάρξει, πέραν της περίπτωσης της Κρήτης, άλλη κοινή προεκλογική εμφάνιση των κ. Σημίτη και Παπανδρέου.

Καλύτερος «συντονισμός»

Ενδεικτικό της ανάγκης καλύτερου «συντονισμού» μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών κατά την προεκλογική περίοδο των προσεχών δύο μηνών είναι ότι σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου συγκαλείται σύσκεψη στην οποία, πέραν των δύο, παρών θα είναι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδης και οι στενοί συνεργάτες του κ. Σημίτη, κ. Τηλ. Χυτήρης και N. Θέμελης.

Πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων και ορισμένοι στενοί συνεργάτες του υπουργού Εξωτερικών, σημειώνουν πως η σε υψηλούς τόνους υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου από τον κ. Σημίτη παρουσιάζει και ορισμένα πλεονεκτήματα για τον κ. Γ. Παπανδρέου. Πρώτον, δημιουργεί μια ισχυρή «βάση» επί της οποίας ο κ. Παπανδρέου μπορεί να αναπτύξει τις δικές του θέσεις. Και δεύτερον, δι’ αυτού του τρόπου «αξιοποιείται η θετική εικόνα που έχει διαμορφωθεί για τον πρωθυπουργό μετά την πρωτοβουλία του να μη διεκδικήσει μια νέα τετραετία στην εξουσία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή